Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé poklidného amerického městečka u zátoky Chesapeake jsou zvyklí na zdejší vodu, která je samozřejmě důležitá pro chod společnosti. Dva biologičtí výzkumníci z Francie právě v této vodě objeví vysokou úroveň toxicity, a snaží se varovat starostu. Ten ovšem odmítá cokoliv prozradit lidu, jelikož chce zabránit vytvoření paniky a strachu. V důsledku tohoto kroku ale vzniká smrtící epidemie, při které zmutovaný druh parazita začíná napadat stále více a více lidí, u kterých přebírá kontrolu nad jejich myslí. (cardinals)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (92)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Až jsem překvapen, jak dobře tato reportážní rekonstrukce fungovala. Pozor, hodně nesedící tag "found footage" zřejmě některé zde zmátl a pláčí tu ve svých pomatených komentářích, že se kamera málo klepala a nebyla tam žádná strašidla. Takže ano, máme tu skvělé spiknutí těch nahoře kombinované s ukázkovou nekompetentností. Máme tu podobně ukázkové pitoreskní maloměsto jako v Čelistech... tohle žeru :). Máme tu paranoiu na všech stranách a pozvolné odkrývání, co se to děje (poděkujte všem kktům, co píšou spoilery do obsahů a komentářů -- já je zpravidla po zkušenostech dopředu raději nečtu, a už mi to u několika filmů zachránilo skvělou gradaci). Máme tu velmi přesvědčivé provedení včetně maskérny a props. Jediné, co mě snad trošku štvalo, byla dramatická, až příliš "návodná" hudba, ve smyslu "kde se vyděsit". Asi se nějakou dobu nebudu koupat v zahnojené brakické vodě... ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od iných užívateľov u mňa nenastalo nejaké výrazné sklamanie. Meno oscarového režiséra zaujalo, trailer nudil, takže vo výsledku som od toho nečakal žiadne veľdielo, ktorým by Levinson opäť bodoval pred odbornou porotou, skôr len štandardný „found footage“, pri ktorom som bol tentokrát zvedavý ako s tým poradí skúsený režisér a nie žiaden amatér ako to v poslednej dobe býva zvykom (Chernobyl Diaries, Grave Encounters, Evidence a pod.). The Bay napodiv zachádza trocha ďalej ako klasický „found footage“, jedná sa skôr o reportáž spojenú so pseudo-dokumentom, v ktorom sa pracuje so zábermi z policajných kamier, CCTV, mobilov (Facetime z iPhone), dokonca aj internetu (Skype) a pod. Vo výsledku tak vytvára celkom zaujímavú formu oveľa bližšie k „realite“ ako všetky tie Paranormálne Aktivity. Čo však zamrzí je, že s takto zvolenou formou sa vytratili hlavní hrdinovia – film v priebehu sleduje osudy niekoľkých postáv (reportérka, oceánológovia, doktor, novomanželia na lodi, policajní dôstojníci atď.) a tým pádom pôsobí až príliš roztriešteným dojmom. Nie je sa s kým stotožniť, o koho sa báť, zaujímať alebo mu počas tejto epidémie fandiť (hrá tu dokonca sexi ryšavka Kristen Connolly z Cabin In The Woods, ale jej účasť som si uvedomil až na konci filmu). Hororových prvkov je síce minimum, ale dotvára to celkom napätá, znepokojujúca atmosféra, ktorá sa nesie celým filmom. Bohužiaľ však nijako negraduje – v akom tempe film začne, tak aj skončí. Chýba aspoň nejaké základné členenie na úvod, jadro a gradujúci záver. Masky sú v rámci normi slušné, aj keď sa v podstate obmedzujú len na zobrazenie tiel posiatych vyrážkami, oceňujem veľmi striedme používanie CGI. Suma sumárum sa jedná o neškodnú jednohubku s celkom zaujímavým námetom (konečne found footage bez duchov, mutantov alebo dievčat posadnutých diablom), oceňujem hlavne formu, ktorá nakoniec zašla ďalej ako štandardné found footage, aj keď sa z nej na škodu vytratilo to „filmové kúzlo“. Našťastie to však nie je ani hlúpe, ani gýčové, ani zbytočne preplácané. Nič svetoborné ako by sa asi od oscarového režiséra čakalo, ale na tých 90 minút dokáže bezproblémov zabaviť. CELKOVO: 3* ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stejně jako každý rok se obyvatelé malého městečka v zátoce Chesapeake připravují na oslavy 4.července. Tento rok ale všechno dopadne jinak - kontaminace vody v místní zátoce zmutovaným smrtelným parazitem, která vyvolává v prvním stádiu kožní problémy, ale končí téměř stoprocentním úmrtím osob, které s vodou přijdou do styku. Novinářka Donna Thompsonová jako jedna z mála přeživších po letech dává dohromady útržky materiálů, které celou událost plně dokumentují ... Katastrofické filmy mám docela rád, a tento není výjimkou. Z počátku mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na dokumentární styl filmu (útržky z home videa, policejní záznamy, lékařské záznamy, emaily a telefonáty), ale pak mne to začalo dost bavit - dávalo to filmu hodně velký pocit autenticity. Navíc oproti "standardním" katastrofickým filmům (pády meteoritů, výbuchy elektráren, atd) tento působí dost uvěřitelně - pár hodin po shlédnutí filmu jsem měl osobní problém s požitím jakékoliv tekutiny :). Záběry Cymothoa exigua i lidských těl v různém stádiu nákazy jsou patřičně ošklivé, což také filmu přidává kladné body. Takže já jsem s tímto dílkem Barryho Levinsona docela spokojený.. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nesadlo. Zavinila to predovšetkým forma, ktorá síce nebola zvládnutá zle, ale pre tento typ filmu je jednoducho nevhodná, a vlastne aj zbytočná. Drobné parazity totiž nevydesia, ani keby skákali zo stromov. Nápad ale beriem, aj keď tu už bol. Mne to pripomenulo obľúbené béčkové hororíky ako The Thaw, Growth či Ticks, páčili sa mi všetky tri. Tento ale nie, spočiatku je to totiž len panika, nejaké vyšetrovačky, rozhovory, správy, výskumy, pitvy rýb a do tuhého ide až v záverečnej 20-minútovke, kde sa tie "škaredé" zábery pekne rozrastú. Nedá sa tu hodnotiť atmosféra, napätie, hudba, vlastne ani herci. Uznať musím jedine to, že na zohyzdené skrvavené mŕtvoly na uliciach, parazity vyliezajúce spod kože či pupáky na tele sa nepozerá dobre, takže som aspoň nezabudol, že je to horor. Čakal som však niečo úplne iné. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

"Uděláme to jako v blervič nebo klovrfíld, to teď frčí". Kristovanoho, TOHLE by bylo in někdy tak na přelomu tisíciletí. Tenhle typ horrorů mě bavil před deseti lety, před pěti me štval, teď mě už prostě k smrti nudí. Scénář vypadá, jako by ho někdo napsal během jednoho odpoledne, přeskoky mezi "autentickými" nahrávkami úspěšně destruují jakékoliv pokusy o vybudování napětí, toporní herci a chabé CGI jsou jen vrcholným bobkem na kupce hnoje. Úplně vidím, jak někdo nemohl usnout, někdy ve dvě ráno narazil na kabelovce na dokument o bizarních parazitech a hned ráno pelášil do studia s nápadem na nový trhák. Gratulace, potlesk, zahodit a zapomenout. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Tvůrci se nechali inspirovat parazitem Cymothoa exigua. Tento parazitický korýš se dostává do ryb žábrami, samice se přichytí k jazyku, zatímco samec se přichytí k žaberním obloukům. Parazit přeruší krevní cévy v jazyku ryby a způsobí, že jazyk odpadne. Poté se přichytí na zbývající pahýl jazyka a samotný parazit účinně slouží jako nový „jazyk“ ryby. (Homerking)
  • Film se natáčel v Georgetown (Jižní Karolína, USA). (ČSFD)

Reklama

Reklama