Reklama

Reklama

Muž, který zastřelil Liberty Valance

  • Česko Muž, který zastřelil Libertyho Valance (více)
Trailer
USA, 1962, 118 min

Režie:

John Ford

Předloha:

Dorothy M. Johnson (povídka)

Hrají:

John Wayne, James Stewart, Vera Miles, Lee Marvin, Edmond O'Brien, Andy Devine, Ken Murray, John Carradine, Jeanette Nolan, John Qualen, Willis Bouchey (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Když se legenda stane faktem, platí legenda… Kariéra velkého amerického režiséra Johna Forda (1894–1973) začínala v době rozkvětu němého filmu a končila v šedesátých letech, kdy hollywoodský studiový systém procházel vleklou krizí a zástup mladých tvůrců čekal na svoji příležitost. Stálou součástí jeho rozsáhlé tvorby byl žánr typický pro americkou kinematografii jako žádný jiný – western. A jedním z posledních velkých Fordových westernů se stal film Muž, který zastřelil Libertyho Valance (1962). Snímek byl v době své premiéry většinou kritiky odmítnut jako mistrovo šlápnutí vedle, ale čas dal za pravdu těm, kdo v něm od počátku viděli důstojný příspěvek legendárního filmaře k pomalu se měnícímu žánru. Muž, který zastřelil Libertyho Valance je totiž poněkud atypický zástupce westernu. Černobílý snímek, natočený převážně ve studiu, bez širokých plání i bez režisérovy oblíbené lokace, jíž bylo Údolí monumentů, je vyprávěn jako vzpomínka na starou událost, kdy mladý právník Ransom Stoddard (James Stewart), který sice neuměl zacházet se zbraní, ale odvahy měl na rozdávání, zastřelil místního zločince Libertyho Valance (Lee Marvin), jehož se všichni báli. Že skutečnost byla jiná, to v té době věděl jediný muž, chovatel koní a zručný pistolník Tom Doniphon (John Wayne)… O rozpačitém přijetí filmu svědčí i jediná oscarová nominace (navíc neproměněná), kterou dostala legendární Edith Headová za černobílé kostýmy. V roce 2007 byl snímek pro své nepopiratelné kvality zařazen do Národního filmového registru při Knihovně kongresu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Poněkud netradiční western s kvalitním obsazením. Víc něž nějaké střílení se tam řeší politika. James Stewart jako mladý právník přijíždí do městečka na divokém západě. Věci se tam řeší dost jinak, než je zvyklý a to ho zaráží. Snaží se prosazovat zákon za každou cenu. Nakonec ale spolu s místním pistolníkem Johnem Waynem dojde k názoru, že jinak než kolty to řešit nepůjde. Film má dost zajímavý konec. Musím zmínit i půvabnou Veru Miles. "Toto je svobodná země!" ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Ford byl známý především proto, že natáčel takové westerny, které se trochu vymykaly standardu. "Muž, který zastřelil Liberty Valance" je přesně takovým případem. Nejedná se o klasický western, který by stavěl na přestřelkách, i když i k jedné důležité zde dojde (zabití Liberty Valance), ale je to především o vztazích mezi lidmi a o tom, co je pravda a jestli je někdy skutečně tou nejlepší volbou. Kdy lhát a kdy nechat pravdu vyplout na povrch. Může se lhát v zájmu většiny? Film navíc v závěru ještě vytváří určité dilema. Které verzi, jež jsou nám řečeny, vlastně máme věřit? Té, která je nám předestřena jako první, anebo té, kterou se dozvíme posléze? Co když jen další lež sloužila k tomu, aby se vykonalo obecné blaho? Úvaha o tom, kde končí čest, kde končí přátelství a kde začíná něco víc. Myslím, že závěr vás může nechat poměrně rozpolcené a to je rozhodně aspekt, který takovému westernu, který je přece jen dost natahovaný, sluší. John Wayne ale předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů a za to si musíte snímek zamilovat. Pokud jste tedy fandy žánru, anebo jste ochotni přijmout jeho přesah, který v tomhle případě rozhodně existuje a funguje. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny film Man Who Shoot Liberty Valance s mojim oblubencom Jamesom Stewartom. John Ford ako reziser sa postaral o kvalitnu reziu, k tomu vyborny scenar a kvalitne herecke osadenstvo : Stewart, Vera Miles..... robia z tohoto filmu nadcasovu podivanu s perfektnymi hereckymi vykonmi a dokonca aj akcnou castou : 100 % ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trošku netradičný western s podstatne väčšou porciou politiky, ako som vo westernoch zvyknutý, ale ja to beriem ako plus. Aspoň je ľahšie rozoznateľný od hromady iných. John Wayne dostáva menej priestoru ako J. Stewart, ale inak je to presne ten Wayne akého poznáme. V momente, keď dostal Wayne od Stewarta po hube, som sa musel nachvíľu zamyslieť...Kedy som ja vlastne videl aby John Wayne dostal po hube? Inak fajn western s mnohými vtipnými momentami, hlavne na úkor pažravého a bojazlivého šerifa. 80%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně lepší film než na tři hvězdičky, jenže ten zmršený novácký dabing mi ho úplně zkazil. Něco tak otřesného jsem už dlouho neslyšel. Snad si časem seženu DVD a na Muže, který zastřelil Liberty Valance se podívám s titulky, vychutnám si herectví pánů Wayna, Stewarta a Marvina (který nebude mít trapný hlas), možná dokonce zaslechnu hudbu a snad se také zasměju vtipům, jež dabing proměnil v neskonale trapnou záležitost. Televizní ostuda, třikrát fuj. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Dorothy M. Johnson. (Hans.)
  • Film je natočen černobíle zejména proto, aby byl zamaskován fakt, že jak Stewart tak Wayne hráli postavy o 30 let mladší, než ve skutečnosti byli. (Kulmon)
  • Poslední film Stuarta Holmese. (Kulmon)

Reklama

Reklama