Reklama

Reklama

Milion let před Kristem

(festivalový název)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
Trailer
Velká Británie, 1966, 100 min

Režie:

Don Chaffey

Scénář:

Michael Carreras, Mickell Novack (původní scénář) (více)

Kamera:

Wilkie Cooper
(další profese)

Obsahy(1)

Pračlověk Tumak je vypuzen ze svého divošského jeskynního kmene. Po strastiplné cestě krátce nalezne domov u jiného kmene, civilizovanějšího a žijícího u pobřeží. Avšak i ti ho nakonec vykážou. Nicméně Tumak tentokrát neodejde sám, ale se ženou jménem Loana. Tak jim nezbývá než bok po boku putovat nehostinnou krajinou a čelit mnoha jejím nebezpečím jako jsou pravěká monstra, nebo mohutné sopečné erupce. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jednoznačná inspirace pro RRRrrrr! - kmen čistovlasů a špinavovlasů, Homo sapiens sapiens s nordickými rysy, načesané holky z Playboye v kožešinových bikinách, souboje dinosaurů a s dinosaury, celková šedesátková haluzácká stylizace..., no prostě trash se vším všudy. Doporučuji jako skvělou komedii. 30% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,THIS IS A STORY OF LONG, LONG AGO WHEN A WORLD JUST BEGINNING...“ __ ...alebo z čias keď všetko okrem ľudí bolo obrovské a kúpanie nebolo ani len snom... S prvými dvomi komentármi kolegov nemôžem nič iné než súhlasiť. Snáď prvou prapodivnosťou je, že film produkovalo štúdio Hammer, známe svojimi béčkovými gotickými horormi. Ďalšou, že aj napriek tejto skutočnosti, film nemožno preliať do žiadnych vôd béčkovosti. Iste sa nejedná o žiaden opus magnum a neodpovedá tomu ani réžia, beztak je vidieť veľké zanietenie pre prácu. Okrem trikov a výpravy je snáď najviac zaujímavá hudba, ktorá v sebe veľmi schopne vie miešať ako veľkolepé melódie tak aj radu primitívnych zvukov či ruchov, ako akúsi prirodzenú hudobnú kulisu odpovedajúcu dobe príbehu. Harryhausenove triky sú samozrejme hlavnou devízou celého filmu a určite patria k tomu (naj)lepšiemu čo tento mág vytvoril. O to viac je pre mňa nepochopiteľné ako nedocenená ostala jeho práca. Hammeri si inú variáciu príbehu z praveku zopakovali aj o niekoľko rokov neskôr pri filme ,,Keď dinosauri vládli svetu.“ založenom na rovnakej forme, tentoraz ale bez Harryhausena, zato však s neznámym Jimom Danforthom, ktorého triky (nijako neprevyšujúce tie Harryhausenove) boli nominované na Oscara. A aj keď napokon zo zlatého plešivca nebolo nič, každý správny fanúšik (patrím medzi nich aj ja) tejto legendy to snáď inak ako krivdu nemôže pochopiť. Zadosťučinením nech je pre film aspoň to, že ako kvalitatívne prevyšuje svoju predlohu z roku 1940, taktiež víťazne vychádza z boja so svojim ďalším nasledovateľom. Nenáročný a tiež aj príjemne ubiehajúci filmový zážitok s pôsobivým finále. (68. hodnotenie, 13. komentár k filmu) ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

This is the way it was. Hodně šedý průměr. Všechno v pohodě, jen kdyby to nebyla chvílema taková nuda... Pravěk podle Hammeru je plný obřích leguánů, želv, dinosaurů a podobně. Chlapi to jsou zarostlí smraďoši, ale zato ženský by se daly vyjádřit podílem jedna roštěnka na tři obyvatele. A jedna megaroštěnka na kmen. Lidi obecně mají většinou jedinou starost a to je sehnat si něco k jídlu. Krajina je tak trochu hodně vysušená, nejspíš tím jak každou chvíli vybuchne nějaká čadící sopka. Náš hrdina Tumak si tohohle všeho užije až po krk. Tenhle film měl nejspíš ohromit dvěma věcma. Jednak efekty - které byly možná tenkrát parádní, ale dneska už mě nijak zvlášť neoslovily, no a jednak samozřejmě blonďatým tahákem v podobě Raquel Welch. No.... osobně se mi víc líbila ta hlavní roštěnka z druhého kmene, ale tak dobře no. Ale prostě příběh je asi tak primitivní jako pravěk což je škoda, větší spád a nápaditější celek by neuškodil. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Uprostřed nejkrvavější pravěké bitvy mezi lidmi vybuchne sopka... Anebo to byli britští filmaři? Každopádně snímek lze připodobnit s o čtyři roky mladším Když dinosauři vládli světu, podobně filmařsky naivní a scenáristicky zkázonosnou představou pravěkého světa obývaného současně lidmi a dinosaury, obojí z produkce Hammer. Chcete-li opravdu kvalitní vizi života z pravěku, u které nebudete mít selským rozumem upevněný pocit, že si z vás scénárista a kameraman se svým týmem dělají dobrý kamenný den, sáhněte po Boji o oheň. Tumaku, tohle teda ne. Akiva! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Viděno kdysi dávno. Přišlo mi to fakt neskutečně debilní. Nicméně Raquel je překrásná a výhoda je v tom, že k filmu nepotřebujete titulky. Postavy tam jen vydávaj různý skřeky. Triky stojej za hovno. Ať si řiká, kdo chce, co chce, ale ty různý boje s ještěrkama, tyranosaurama a podobně jsou spíš k smíchu. Je to holt 40 let starej film. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama