Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Nathan Brittles má za pouhých šest dní odejít do důchodu. Je zřejmé, že po dlouhé a úspěšné vojenské kariéře, se s tímto rozhodnutím obtížně smiřuje. Jeho odchod nesou těžce i vojáci, kterým sice vládne tvrdou rukou, vždy se však mohou spolehnout na jeho jasný odhad situace a přesné rozkazy. Teď ale nemají právě moc času se nad tím zamýšlet. Indiáni jsou na válečné stezce a hrozí, že brzy ovládnou území, které armáda z Fort Starke má jen částečně pod kontrolou. A Brittles nečekaně přijímá od svého nadřízeného majora Maca Allsharda náročný úkol. Přes nebezpečné území doprovází, se skupinou vojáků, jeho půvabnou neteř Olivii Dandridgeovou až k místu, kde má nasednout do dostavníku.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Druhý díl kavaleristické trilogie je v mnohém lepší než předchozí, naprosto nezajímavý Fort Apache. Zde jsou některé scény působivé (loučení s vojáky) nebo velmi vtipné (mlátička v baru), které přesně ukazují pojetí westernu ve wayneovsko-fordovském stylu - dejte tam ženskou, pár dojemných chvil, přidejte špetku vtipu, nějakou bodrou ožraleckou postavičku a nakonec tam naházejte i pár zlých indiánů. Není to špatné, pouze mdlé a ničím neoslovující. No a ta kamera... když si Wayne přišel poplakat na hrob a asi pět metrů nad ním plynuly uměle vytvořené červánky kdesi ve studiu... checht checht. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Oscarova Waynovka o starym kavaleristovi a jeho posledni misi. John Wayne prekvapil, kdyz ve filmu hral staryho chlapa s knirem - celkem mu ta image slusela. Victor McLaglen si odehral svoji komedialni vsuvku a John Agar opet ustredni postavou romanticky casti filmu, tentokrat s Joanne Dru, a asi bych to ve srovnani napr. s Fort Apache oznacil za "slabsi". ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že John Wayne zase hraje člověka, který je starší, než jaký je jeho skutečný věk. Ovládl roli kapitána Nathana Brittlese, který se chystá do důchodu, ale herci přitom v té době bylo teprve dvaačtyřicet let. Zahrál si ale roli, která mu seděla nejvíce. Spravedlivý člověk, který je sice přísný a nebojí se na své podřízené zvýšit hlas, ale nikdy neudělá něco, za co by se měl celý život stydět, nebo co by musel nějak odčinit. Vždycky se snaží být čestným mužem a pohrdá těmi, kdo se za něco skrývají a čestní nejsou. Tohle je Duke, jak ho fanoušci milují i po mnoha letech. Bohužel i mistr tesař se někdy utne. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/mela-zlutou-stuzku-1949-50.html ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najprv cválali doľava, potom doprava, potom dopredu a dozadu a aj hore kopcom a zase do údolia. Do toho sa 40-ročný Wayne tváril ako niekto, kto už je "too old for this shit". Napokon sa strhla jedna vtipná krčmová bitka, z ktorej neskôr Hill a Spencer žili 20 rokov a zrazu bol koniec. Oproti vrstevnatému Fort Apache pomerne slabotka... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle by bylo k usledování leda jako pohyblivá stěnotapeta s obrázky Monument Valley. Dlouhé a široké záběry vozů a jezdců projíždějících majestátní krajinou mají nejspíš vyvolat dojem velkoleposti a odvahy dávných průkopníků Ameriky. Vyšla z toho akorát jen nuda a pocit zbytečnosti, když se dvě třetiny filmu odehrávají na výpravě, která se nezdařila a musí se zase vrátit zpátky. Ani velice mírný komediální nátěr nedokáže zastřít, že Ford chtěl natočit heroický epos, poklonu statečnému duchu amerických průkopníků a vyšla mu z toho toporná nabubřelost. ____ Vhodné jen pro toho, kdo nosí na trenkách vlajku s hvězdami a pruhy. /12. 8. 14./ ()

Galerie (58)

Zajímavosti (15)

  • John Wayne, ktorý mal v čase natáčania filmu 41 rokov, si získal veľké uznanie za stvárnenie 60-ročného kapitána Nathana Brittlesa. (westerns)
  • Herci a štáb žili v pomerne jednoduchých podmienkach v Monument Valley. Väčšina spala v chatkách na špinavej podlahe v blízkosti so spoločnými sprchami so studenou vodou. (westerns)
  • Rozpočet filmu bol 1 851 290 dolárov, čo je o 40 000 dolárov menej ako film Fort Apache (1948), ktorý tiež režíroval John Ford. Ford veľmi dobre poznal oblasť Monument Valley, čiže film bol dokončený už po 31 dňoch natáčania. (westerns)

Reklama

Reklama