Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Nathan Brittles má za pouhých šest dní odejít do důchodu. Je zřejmé, že po dlouhé a úspěšné vojenské kariéře, se s tímto rozhodnutím obtížně smiřuje. Jeho odchod nesou těžce i vojáci, kterým sice vládne tvrdou rukou, vždy se však mohou spolehnout na jeho jasný odhad situace a přesné rozkazy. Teď ale nemají právě moc času se nad tím zamýšlet. Indiáni jsou na válečné stezce a hrozí, že brzy ovládnou území, které armáda z Fort Starke má jen částečně pod kontrolou. A Brittles nečekaně přijímá od svého nadřízeného majora Maca Allsharda náročný úkol. Přes nebezpečné území doprovází, se skupinou vojáků, jeho půvabnou neteř Olivii Dandridgeovou až k místu, kde má nasednout do dostavníku.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je trochu zvláštne, že She wore a yellow ribbon vznikol iba rok po Fort Apache, pričom film starší pôsobí dnes o niečo liberálnejšie. Jednostranný pohľad na vojnu je samozrejme legitímnym autorským prístupom, len Ford v tomto filme nedáva najavo, že by sa aj bieli obyvatelia Ameriky dopúšťali bezprávia na indiánoch. Až v závere dôjde ku konfrontácii tých starších a múdrejších z oboch strán a ukáže sa, aký má Brittles skutočný vzťah k vojnovému konfliktu. Ford sa až fetišisticky zameriava na krásne panorámy prírody a akčné scény, nevynímajúc ani fotogenické masové scény s indiánmi, ktorých zobrazuje čisto v exotickom duchu. Teda presnejšie, obrazy samotné na seba upozorňujú u Forda akosi viac samoúčelne ako inokedy. Pastva pre oči ale tento film rozhodne je. 70% BTW nevzniklo klišé o hlavnej postave odchádzajúcej do dôchodku s poslednou úlohou v službe práve v tu? ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najprv cválali doľava, potom doprava, potom dopredu a dozadu a aj hore kopcom a zase do údolia. Do toho sa 40-ročný Wayne tváril ako niekto, kto už je "too old for this shit". Napokon sa strhla jedna vtipná krčmová bitka, z ktorej neskôr Hill a Spencer žili 20 rokov a zrazu bol koniec. Oproti vrstevnatému Fort Apache pomerne slabotka... ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Svižný western s krásnou kamerou a dobře odpozorovaným vojenským prostředím, tak jak se na Johna Forda sluší. Film získal Oscara (v roce 1950 v kategorii barevná kamera!). John Wayne tentokrát hraje ostříleného kapitána kavalerie před odchodem do výslužby, při natáčení Waynovi přitom bylo teprve 42 let (srovnejte jeho vzhled, pokud můžete, s westernem Střelec, který Wayne natočil v 69 letech s tématem pistolníka odcházejícího na odpočinek a na smrt). Zkušený Wayneův kapitán stihne v posledních chvílích před penzí chytrou a dramatickou akcí kavalerie zachránit spoustu životů. "Měla žlutou stužku" je především oslavou americké kavalérie bránící a hlídající divoká území ohrožovaná útoky indiánů a oslavou těžkou službou ošlehaných mužů i jejich žen (žlutá stužka je symbolem lásky ke kavaleristovi). "Měla žlutou stužku" patří s “Fort Apache” and “Rio Grande" do Fordovy tzv. "kavalerijní" trilogie. Titulní píseň "She Wore a Yellow Ribbon" je údajně dokonce stále hymnou US kavalerie - viz: http://www.youtube.com/watch?v=QhnDe_rTk_o . ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle by bylo k usledování leda jako pohyblivá stěnotapeta s obrázky Monument Valley. Dlouhé a široké záběry vozů a jezdců projíždějících majestátní krajinou mají nejspíš vyvolat dojem velkoleposti a odvahy dávných průkopníků Ameriky. Vyšla z toho akorát jen nuda a pocit zbytečnosti, když se dvě třetiny filmu odehrávají na výpravě, která se nezdařila a musí se zase vrátit zpátky. Ani velice mírný komediální nátěr nedokáže zastřít, že Ford chtěl natočit heroický epos, poklonu statečnému duchu amerických průkopníků a vyšla mu z toho toporná nabubřelost. ____ Vhodné jen pro toho, kdo nosí na trenkách vlajku s hvězdami a pruhy. /12. 8. 14./ ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Druhý díl kavaleristické trilogie je v mnohém lepší než předchozí, naprosto nezajímavý Fort Apache. Zde jsou některé scény působivé (loučení s vojáky) nebo velmi vtipné (mlátička v baru), které přesně ukazují pojetí westernu ve wayneovsko-fordovském stylu - dejte tam ženskou, pár dojemných chvil, přidejte špetku vtipu, nějakou bodrou ožraleckou postavičku a nakonec tam naházejte i pár zlých indiánů. Není to špatné, pouze mdlé a ničím neoslovující. No a ta kamera... když si Wayne přišel poplakat na hrob a asi pět metrů nad ním plynuly uměle vytvořené červánky kdesi ve studiu... checht checht. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (15)

  • John Wayne, ktorý mal v čase natáčania filmu 41 rokov, si získal veľké uznanie za stvárnenie 60-ročného kapitána Nathana Brittlesa. (westerns)
  • Film bol natočený na mieste v Monument Valley s využitím rozsiahlych oblastí rezervácie Navajo pozdĺž štátnej hranice Arizona - Utah. (westerns)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno