Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na westerny moc nejsem a tohle jsem si pustil jen proto, že se děj měl odehrávat ve vlaku. Už nevím, jak jsem na to přišel, protože šlo o dostavník. Akce byla jedna, dějově průměr, lehké drama, trocha romantiky na pozadí, není o co stát, western. # [viděno: TV, 2.0] # příběh 5 | hudba 7 | humor 1 | akce 3 | napětí 2 | pustil bych si znovu 4 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pomerne vážny, psychologický western. Ford skúma rozvíjajúcu sa spoločnosť, ktorá sa začína hierarchizovať. Ukazuje, že nie majetkom a postavením je človek človekom. Na western z dôb dávno minulých úctyhodný nápad. V protiklade psychologizácie postáv tu stavia chudákov apačov, ktorí sú ako bolo neskôr u Forda zvykom, čisté zlo. Je to škoda, asi za to mohlo štúdio, pretože diváci ešte neboli pripravení na demýtizáciu divokého západu. Dilema medzi 60% a 80%. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Stagecoach je predpokladám najstarší western čo som videl, paradoxne ako prvý som videl jeho remake:) Aj tento originál je celkom svieže dielko, s prepracovanými postavami. Páčila sa mi postupná gradácia filmu, nasnímanie nájazdu apačov, aj cool záver. Každopádne Stagecoach oceňujem skôr pre jeho "historickú hodnotu", nejaké oslavné ódy si tentokrát ušetrím. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Klasika, ktorá odštartovala hollywoodsku westernovú mániu, ako aj hviezdnu kariéru Johna Wayna. Aj po rokoch stále mimoriadne funkčný film, ktorý kombinuje obskúrne postavičky, romantiku, akciu, ako ja dobový rasizmus voči indiánom. Najlepšou zložkou filmu je dozaista kamera - z tých exteriérov nejde spustiť oči (Criterion vydal skvelú zremastrovanú verziu s čistým a stále rozkošne zrnitým analógovým obrazom). A finálna naháňačka v údolí je dychberúca. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tahle cesta dostavníkem je nejen dobrodružná, ale i zábavná, poměrně vtipná a sem tam také i napínavá.. Cestující jsou parádním vzorkem lidské populace a jejich konverzace mě vyloženě bavila.. Herecký ansámbl sympatický, plno postaviček skvěle zahraných, za zmínku stojí nepochybně Thomas Mitchell v roli věčně zpitého doktora, zajímavý je i John Carradine a mladý John Wayne.. Přeprava dostavníku u spáleného přívozu pro mě byla dech beroucí, totéž pak samotné přepadení, moc hezky natočené.. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (30)

  • O roli Ringo Kida přišel jeden z adeptů Bruce Cabot, ale získal dlouholetého kolegu a přítele Johna Wayna, který touto rolí nastartoval svou hvězdnou kariéru v Hollywoodu. (Roman.Ticka)
  • Yakima Canutt, který v tomto filmu vystupoval, obdržel v roce 1966 zvláštní ocenění americké Akademie za svou mimořádnou kaskadérskou práci. (Pavlínka9)
  • Americký filmový institut  v roce 2008 zařadil film do Top 10 na 9. místo v kategorii western. (TheDude)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama