Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adamovi, čtrnáctiletému romskému chlapci z osady, zabijí otce. Nikdo neví, co se stalo. Nejsou svědkové ani důkazy. Matka po pohřbu dlouho netruchlí. Chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ale jeho snaha končí tragicky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Tak si tu sedím, tep mám tak kolem stočtyřiceti a hlavou se mi zběsile honí spousta užitečných myšlenek. Například jak velké území pokryje kobercový nálet jednoho strategického bombardéru B52? Kdybych si teď otevřel továrnu na napalmové hračky, za jak dlouho bych je byl schopen dostat do charitativní distribuce? Neexistuje ještě někde u Kosova kousíček území, kde by si ti krásní, inteligentní a oduševnělí lidé s nádhernou kulturou mohli otevřít vlastní stát s hustou sítí Okresních správ sociálního zabezpečení? Dali by soudruzi ze Švédska Nobelovku vynálezci pigmentově selektivního jedu bez chuti a zápachu, rozpustného ve vodě? Ale dost snění! Je mi upřímně smutno z jedinců, jako je Paascha, kteří nemají pochopení pro nespoutaného ducha pandžábských kočovníků a neuvědomují si, že za celou jejich mizérií mohou ti zkurvení bílí rasisti, protože nejsou schopni otevřít svá srdce a vysoké školy a s lidským pochopením a širokým úsměvem na tváři si je integrovat do krásného, multikulturního soužití, plného štědrých sociálních dávek, výherních automatů, altruistického nelpění na barevných kovech a jiných hmotných statcích! Vždyť je to nádherný pocit, podělit se s bližním o rádio z Octávie a konečně si pořádně vychutnat, jak jí krásně přede motor, který jste pro ten řev Orlíku dříve neslyšeli!!! Tedy v případě, že má ještě kola! Hliník je holt hliník! No, už jsem sice třetí nechtěl, ale po tomhle mám sto chutí vzbudit manželku a uplácat si dalšího bělocha, kterého vychovám k lásce, porozumění, toleranci a smyslu pro sociální spravedlnost! ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

moooOhlo to byť o dosť lepšie. Mohol to byť druhý Milionár z chatrče. Šance sa tam ukazovali no pán režisér a scenárista sa toho nejako nechopili. Prečo si chlapec nepreboxoval cestu za lepším životom? Koho zaujíma prozaický život :) že jeho vysnívanú mu pretrtká nejaký chujo z čiech? To divák aby sa mal čoho uchopiť. Chýbajúca výstavba deja je tu nahradená akým si duchom tatka ktorá mu všetko vyzradí. Je to veľmi abstraktné. Šulíka mám veľmi rád. Jeho filmy obsahujú určitú atmosféru, ducha ktorého inde nevidno. Ale prečo nám náš romales vždy v určitej chvíli kuká do kamery? Viete že sa divák cíti pri takých záberoch zle? :) Pekné scený su tam s dresmi, inak je to dosť vtipný film. Najlepšia scéna je na záver. Človek má byť zhrozený ale rehoce sa o 106 :) Je to dobrá komédia ale človek sa nedostane tým cigáňom moc pod kožu. Motívy postáv su tiež ťažko pochopiteľné. Teda hlavne druhého tatka, prečo vražda, šak nie su milonári..mladého motívy su mi cudzie až na ten climax ()

Reklama

Folpa odpad!

všechny recenze uživatele

Stoprocentní odpad. Jako co se mi tady pan Šulík snažil ukázat? To jsem toho cikána měl litovat? Měl jsem odsoudit policajty, kteří nechali aby si dva bratři navzájem nafackovali poté, co je chytli při krádeži nafty? Nebo jsem mu snad měl fandit, že to byl jakž takž trochu slušný a jediný cikán z celé osady, kterému se nechtělo krást a všichni mu to pak dávali sežrat? To mu mám fandit za něco, co by mělo být snad samozřejmé, že nebudu krást, vraždit a že se budu snažit poctivě pracovat? Já to fakt nechápu, vysvětlete mi to někdo prosím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nie je dôležité, prečo si Martin Šulík vybral túto tému, jedno sa uprieť nedá, v časoch problémov s neprispôsobivými občanmi je to téma nanajvýš aktuálna. Prvá myšlienka po zhliadnutí filmu mi napadla stará známa skutočnosť, že sa jedná o začarovaný kruh. Pohľad do rozľahlej osady na mentalitu cigánskych rodín, špinou na cestách i v chatrných obydliach môže na niektorých pôsobiť odpudivo. Taká je však skutočnosť. Dôležitejšie je však ich zmýšľanie v duchu "gadžo ti v ničom nepomôže", takže rozmach krádeží, úžery predaja dievčat má zabezpečenú živnú pôdu. Hoci postava "bieleho" farára je akousi šancou pre hlavnú postavu, 14-ročného chlapca, ktorého frajerka milo oslovuje Cigán, jeho boj naráža na chlapcové rodinné zázemie. Zaujímavosťou sú vyslovene negatívne postavy policajtov, ktorí dokonale ukázali bezmocnosť systému a morálne klesli úplne na dno. Bol som zvedavý ako sa tvorcovia vysporiadajú z mystikou zjavovania sa mŕtveho otca, napokon to zvládli. Šulík svojim filmom nedáva žiadne odpovede, postupne nám odkrýva život cigánov a len si tak pláva po povrchu. Myslím, že viacej urobiť nemohol a túto snahu treba oceniť. Napomáhala mu i jemu vlastná poetika, dobrá hudba a kamera. ()

khedy 

všechny recenze uživatele

Tak trochu artový snímek, který ukazuje klady i protiklady romské komunity. Když jsem po prvním minutách zjistil, že se v něm mluví romštinou naivně jsem si myslel, že tomu budu rozumět a že zbytek snímku bude českém či slovenském jazyce. Bohužel tomu tak nebylo, takže jsem rozuměl jen zřídka. Musím mu tedy časem dát ještě jednu šanci s českými titulky, pokud nějáké jsou(?). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení filmu zabralo 40 dní. (Rugero)
  • V osadě je možné všimnout si automobilu, který má volant na pravé straně místo na levé. (Claude Speed)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama