Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Udelat film o skutecne postave je vzdycky tezke, protoze at chcete nebo ne, tak se film neubrani srovnavani s tim, jak to bylo doopravdy. Co se tohohle tyce, tak srovnavat nemuzu, jmeno Andyho Kaufmana mi sice neco rika, ale o jeho zivote vubec nic nevim. Nicmene Jim Carrey ukazal, ze je opravdu vybornej herec i bez svejch xichtu a i kdyz se jedna o komedialni roli, rozhodne to nebyla klasicka Carreyovska komika. Ostatni herci jsou taky perfektni, ale Carrey je vsechny se svou energii daleko previsuje. I kdyz je tohle krapet slabsi Formanuv film a neni to na cistejch 5*, tak je dam, protoze se jedna opravdu o originalni komedii/drama s docela smutnym koncem, kterej tu nepusobi nijak nucene, protoze je v podstate veselej. Dojemnej film. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já prostě nemám ráda prostředí showbyznysu, všechno to předstírání, tím pádem mě nejspíš ani nemohl oslovit tenhle film. Ksichtící se Jim Carrey, koulející debilně očima a cenící zuby v nehezkém "úsměvu" byl pro mě utrpením, jakkoliv jeho role tentokrát nebyla vyloženě komediální. Samotná postava excentrického komika mě nezaujala a nechytila za srdce, jeho "humor" je mi cizí, většinu času mi Andy Kaufman lezl na nervy, takže se v závěru nedostavilo žádné dojetí. Jinak nemám co vytknout - precizně odvedená práce všech, kteří se na snímku podíleli, sympatické výkony herců (akorát Courtney Love tam byla jaksi nevýrazná a zbytečná), leč tématicky mě to naprosto minulo. Sorry, tohle není můj "šálek kávy", pro mě velmi obtížně koukatelný film. Docela by mě zajímalo, kolik lidí tady "Muže na Měsíci" oproti svému dojmu nadhodnotilo, aby nebyli za blbce... ;-) 55% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Ta nesmírná zvláštnost a podivnost celého snímku mi spíše hodně vadila, než aby mi všechno zpestřila a prohloubila. Ono po filmařské stránce se tomu asi opravdu nic moc vytýkat nedá, Miloš Forman je stále režisér pár excellance a podařilo se mu stvořit snímek, který rozhodně donutí k silnému zamyšlení, což já určitě hodně oceňuji. Navíc Jim Carrey byl do role perfektně obsazený a to, že jeho postavu mohl ztvárnit třeba Kevin Spacey, mě vůbec nemrzí. Tohle byla prostě role jen pro Carreyho a pro nikoho jiného, a on se jí také zhostil naprosto vyjímečným způsobem. Teď už ale všechno dobré končí, protože svým těžce pochopitelným prolínáním fikce a skutečnosti u mě film postupně ztrácel sympatie, Andyho televizní výstupy mi připadaly strašně zvláštní a absurdní a těch 118 minut se naplnilo spíše za zdvořilého a tlumeného potlesku, než za nadšených a nekončících ovací. Čekal jsem určitě víc, ale že by mě Muž na měsíci nějak výrazně zklamal, to se také říci nedá. 65% ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Neuveriteľný snímok! Nádherný príklad práce s divákom, ktorý tu už nie je len pasívnym pozorovateľom, ale stáva sa súčasťou deja, pomyselným stredobodom diania, okolo ktorého sa točí celé kolokvium postáv a postavičiek. Muž na Mesiaci nie je film na aký sme zvyknutí, ide skôr o jedno veľké kúzelnícke predstavenie a my máme to šťastie, že sedíme v prvom rade - a tak môžeme zblízka pozorovať pestrofarebné a rozmarné extempore mága Jima Carreyho, ktorý pred našimi očami vyťahuje z klobúka jedného zajaca za druhým, spoza uší nám vyberá desaťkoruny a zo vzduchu zhmotňuje nádherné kytice ruží. Forman opäť dokazuje, že patrí medzi najtalentovanejších režisérov svojej doby. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Geniální film, který "snad nerespektuje vůbec nic". Drama o komikovi, kterého můžete nesnášet - stejně jako obdivovat. Životní role Jima Carreyho (herečtější než Truman Show) a pro mě osobně nejlepší Formanův kousek. Velká zátěž na diváka, jenž očekává mainstreamovou komedii, dostane ale anarchistický životopis. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Pôvodne bol Jimovi pridelený umelý nos, pretože ten jeho nevyzerá ako Andyho. Na Jima pôsobil nos dosť negatívne, preto sa nakoniec rozhodlo, že bude hrať s vlastným. (Merv)
  • Když přijde Tony Clifton (Jim Carrey) zničit s prostitutkami natáčení Taxi (od r. 1978), tak blonďatá prostitutka má v jednom záběru šaty a modré náušnice a v dalším má oranžové triko a žluté náušnice. (icewhite)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno