Reklama

Reklama

Po jednom mejdanu se Joe Doucett probouzí v neznámém pokoji a vedle kocoviny má mnohem závažnější problém. Neví kde je, nemá své osobní věci a hlavně - nemůže ven. V televizi navíc hlásí, že jeho žena byla zavražděna a on je hlavním podezřelým, po masakru v jeho domě zůstala naživu malá dcerka. A tak to zůstane na dlouhých 20 let. V Bílém domě se střídají prezidenti a on stále neví, kde je, kdo ho vězní, na jak dlouho a proč. Den za dnem v jedné malé místnosti. 20 let. Zničehonic se probouzí venku na svobodě. Jediné, na co od té chvíle myslí, je pomsta, za kterou jde nelítostně a brutálně. Brzy navíc v telefonu uslyší: „Jestli chceš vidět svou dceru ještě někdy živou, odpověz na dvě otázky. Proč jsem tě nechal uvěznit? A proč jsem tě teď pustil ven?" (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (493)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velice divný film. Věděl jsem, že to bude krvák, ale něco takovýho bych nečekal. V hlavní roli vystupuje stále oblíbenější Josh Brolin a nutno uznat, že se do té role hromotluka skvěle hodí. Nebýt jeho, asi by tento film lehce zapadl do zapomnění. Podle traileru je jeho postava z neznámých důvodů odsouzena na dvacet let k "domácímu" vězení. To je však jen první půlhodina. Pak se utrhne ze řetězu a sejme každýho, kdo mu vleze do cesty...tedy v tom lepším případě. V tom horším se Joe ještě s pomocí Elizabeth Olsen snaží vyřešit, proč byl vlastně uvězněn. Proč v horším případě? No přišlo mi, jako by ten vysvětlovací konec vůbec nedával smysl. Sharlto Copley si sice psychopatickýho miliardáře skvěle vychutnal, ale jeho motivace k tomu všemu byla teda dost pofidérní. Menší roli taktéž uzmul Samuel L. Jackson, a i když (jak je u něj obvyklé) moc prostoru nezabral, určitě to byla jedna z pamětihodných rolí. Celkově se mi tedy nejvíc líbily akční scény, kdy se Spike Lee fakt vyřádil, čemuž se většina sálu smála, to ovšem asi není a nebyl úplně záměr mysteriózního thrilleru...60%...[8.12.2013_Cinestar_Černý most] ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Ne, ten film není špatný, místy se dokonce jedná o hodně povedenou žánrovku. Problém je, když jej začneme srovnávat s originálem, který se sice příběhově neliší, ale je uchopen naprosto odlišným způsobem. Zatímco Chan-wook Park rozehrává pomalé a zneklidňující drama plné melancholické atmosféry a černohumorných twistů, remake je jednoduchou žánrovkou z ranku revenge thrillerů, jíž začne s přibývajícími minutami nenávratně shazovat její zjednodušené převedení do amerického prostředí. Navíc jde vidět, že se sestříhávalo z relativně dlouhého materiálu (plánovaná verze měla mít tři hodiny, verze v kinech pouze hodinu a tři čtvrtě), tudíž Oldboy na první pohled trpí zkratkovitostí a neukončeností viděného - zejména po klidnější první půli, kdy se tempo filmu zrychlí a je potřebné dovysvětlit a dokončit vše potřebné z původní zápletky, se až nebezpečně rychle střídá prostředí a pohnutky postav. To vše spěje až do příliš doslovného a polopaticky vysvětleného finále, které si uvědomuje, že počítá především s průměrným americkým divákem, jemuž je nutné všechny zvraty naservírovat pěkně na podnosu. Jinak vlastně není proč remake zatracovat - Lee doslovně nekopíruje strukturu originálu a mnohdy přináší i alternativní a originální řešení některých scén (kladívková scéna ve stylu Zátahu), což ve výsledku umlčuje veškeré zvěsti o doslovné vykrádačce. Vidět to jde hlavně při části uvěznění, která se svým uchopením v mých očích originálu klidně i vyrovnává. Navíc se mi líbí, že Lee tradičně nerezignuje na významovou rovinu svého filmu a tak lze v Oldboyovi vysledovat malé satirické náznaky na téma mediální manipulace s divákem, čímž na konci nabývá úplně nového vyznění.__Místy jde sice o poněkud strojený a chtěný, ale rozhodně nadprůměrný počin, který jde s odhozením předsudků náležitě docenit. Věřím, že pokud se někdy dočkáme režisérského sestřihu, má tendenci hodnocení stoupnout. 7/10 ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Remake neremake, řežba je to slušná. Brolin je ve své roli opravdu nekompromisní a dvouminutová scéna, v níž v jednom záběru seřeže, rozmlátí a vykuchá dva tucty nepřátel, je snad ještě lepší, než v originálu. Copleyho záporák sice nepřekonal toho z Elysia, a Jackson jen dokazuje, že postavy s bizarním vkusem pro módu nepatří k jeho silným stránkám, ale jinak se na to kouká zatraceně dobře. Slušně odsejpá, hýří slušnou brutalitou a nejtalentovanější ze sester Olsenových ukáže kozy! Body tak strhávám vlastně jen za automatickou absenci závěrečného rozuzlení. Silná trojka. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Najgeniálnejšia pomsta v dejinách kinematografie. Tak dobre to ten Chan-wook Park vymyslel, že ak sa remake-u zhostí skvelý a kvalitný filmár, ktorým Spike Lee bez debaty je, nemôže z toho vzniknúť fail. Aj keď stále považujem originál za lepší, aj hollywoodska verzia má čo-to do seba. Brolin podáva vcelku slušný výkon a Olsenová dokáže rozprúdiť krv v žilách na správnom mieste aj mŕtvole. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to úplne priemerný thriller, ktorý je remakom kultového originálu. Má veľmi dobrý príbeh o mužovi, ktorý vedie úplne nezodpovedný život a keď sa po jednom nevydarenom obchode poriadne opije, prebudí sa v zvláštnej izbe, z ktorej niet úniku. Tu je bez vedomia akéhokoľvek dôvodu nútený stráviť dlhý čas, pričom sa dokonca z televízie dozvie, že jeho bývalá manželka bola zavraždená a za vraha je považovaný práve on a keď sa po dvadsiatich rokoch konečne prebudí na slobode, urobí všetko preto, aby našiel toho, čo mu to urobil, dozvedel sa celú pravdu a konečne sa mohol stretnúť aj so svojou dcérou. A pomáha mu v tom aj sympatická ošetrovateľka. Spracovanie je ale iba úplne priemerné, minimálne už len čo originál prinášal prakticky jednu nezabudnuteľnú sekvenciu za druhou a množstvo originálnych nápadov, o tom sa už v tomto prípade ani zďaleka hovoriť nedá. Ešte úvodné minúty pôsobia celkom zaujímavo, ale po prenesení deja do samotnej izby sa už u mňa dostavili skôr rozporuplné pocity, síce samotné výrazné prvky, ktoré boli prevzaté sú samozrejme dobré, ale celé mi to prišlo také obyčajné, bez náboja a miestami aj nechcene smiešne. A druhá polovica, kedy sa už zisťujú samotnú dôvody je ešte o niečo slabšia, aj napriek celkovej krátkej dĺžke mi to prišlo také pomalé, je tu viacero slabých miest a nanešťastie ani finále nie je práve najzaujímavejšie. Ale zase stále sa na to dá bez väčších problémov pozerať, no z výraznej väčšiny za to môže len to, čo už bolo v originále. Akcie tu moc nie je a síce tá je celkom slušná, ale ani tu sa nezbavím rozporuplných pocitov. A môže za to práve kultová hromadná bitka bez strihu, ktorá mi tu prišla ako z nejakej paródie. Ale aspoň ten zvyšok sa vydaril, či už výborná bitka so športovcami alebo pár nekompromisných likvidácií s kladivom. Herecké obsadenie nie je zlé, ale trochu problém mám s ich postavami. Josh Brolin v hlavnej úlohe mi prišiel veľmi zvláštny, v niektorých scénach ma bavil, ale väčšinou by som ho hneď menil, potom sympatická Elizabeth Olsen a aspoň svojou prítomnosťou poteší aj dvojica Samuel L. Jackson a Sharlto Copley, aj keď ani oni ma tu moc nepresvedčili. Réžia a technická stránka sú iba priemerné, Spike Lee je schopný režisér, ale tu to dokázal vlastne iba v úvode, inak mi prišiel až prekvapivo nevýrazný prakticky po celý čas a tak až na pár momentov tu moc nie je o čo stáť. Takže dopadlo to približne tak, ako som aj čakal. Originál je výnimočný film s prvotriednym scenárom, réžiou, hudbou a aj obsadením, kde ma až prekvapila intenzita výborných nápadov a scén, ale remake je zase len taká zjednodušená priemerná žánrovka, ktorá takmer všetko zaujímavé prevzala, no aj to len v horšej kvalite a zvyšok nahradila stereotypom, takže nemá čím konkurovať. Ale na to jedno pozretie to neurazí a tak na ten slabší priemer mi to stačí. 54% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (20)

  • Box, ze kterého je Joe Doucett (Josh Brolin) puštěn na svobodu, je značky Louis Vuitton. (Punisher)

Související novinky

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

05.10.2013

Samozřejmě, ne doslova, i když by to byl asi zábavný crossover. Poté, co si Kick-Ass 2 v kinech nevydělalo ani na produkční náklady, je tahle série asi nadobro ukončená. Aaron Taylor-Johnson ale… (více)

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Blanchett a Theron: Kruté blondýnky

Blanchett a Theron: Kruté blondýnky

30.11.2012

Ve svých následujících filmech rozhodně nebudou jednat v rukavičkách. Cate Blanchett si po zlých agentkách v Hanna a Indiana Jones a Království křišťálové lebky připíše do filmografie další zápornou… (více)

Reklama

Reklama