Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (970)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington zahrál skvěle a dle mého na Oskara má, takže to ještě může zamotat již tak "jistým" pořadím. Uvěřil jsem mu každej moment. Podle mě nějaké scény hrál opravdu pod vlivem alkoholu. Jinak zajímavý příběh, dobře a přesvědčivě natočený osudný let a předvídatelný konec, ale to vůbec nevadí. Podobná havárie Alaska Airlines Let 261 se opravdu stala s tím, že dopadla katastroficky a nikdo nepřežil, kapitán onoho letadla si nejspíš před letem nešlehnul, a na palubě nechlastal, tudíž neměl takovou kuráž a reflexy jako měl kapitán Whip. Film mě velice mile překvapil. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Obyčajná dráma s výborným hereckým výkonom. Denzel dokazuje svoje herecké kvality vo filme, ktorý v skutočnosti nie je ničím iným výraznejšie zaujímavý. Všetko podstatné sa odohrá v úvode a následne sa už len pozeráme na one-man-show. Ostatné filmové roviny nijako výrazne neočaria a z toho dôvodu nemôžem hovoriť o niečom inom než obyčajnej (áno, povedzme celkom slušnej) dráme. Povedal by som., že celý film je vystavaný na myšlienke toho aké sú drogy a chlast zlé. Do toho celého je úplne zbytočne vsunutá dejová zložka (s hlavnou ženskou predstaviteľkou), ktorá však pre potreby filmu nemá žiaden význam. V skratke - okrem Denzela (,Goodmanových vstupov) a leteckého (ne)štastia nám už tento film nič viac neponúka ... ale ten Denzel to celkom slušne celé ťahá :) Makes me wanna sniff some lines and go fly a jet! ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řek, tak pilota, kterej si musí dát ráno lajnu koksu, aby byl vůbec schopnej dojít na letiště, a pak se přímo v pilotní kabině posilňuje vodkou, jsem v žádnym jinym filmu ještě neviděl. Proto mě začátek docela zaujal, protože jsem zase čekal nějakou postavu hrdinnýho pilota, kterej nemá jedinou špatnou vlastnost. Tady hlavní postava rozhodně neni žádná černobílá šablonka. Ale po docela efektnim pádu (nebo nouzovym přistání) letadla celej film jaksi uvázne na mrtvym bodě. Pořád jsem čekal, kdy teda Denzel Washington vystoupí někde na skupinový terapii a bude následovat něco jako: "Ahoj, já jsem Whip a jsem alkoholik." - "Ahoj Whipe" - "Alkohol mi způsobil tohle a tohle a blablablabla...." Jenže ono to pořád nepřichází a dokola sledujete, jak Denzel Washington pořád vylejvá obsah lahví do umyvadla, aby si druhej den šel koupit zase nový zásoby. K tomu ještě dokola nějaký kecy o bohu, kdy dokonce jedna z vyšetřovacích verzí pracuje s tim, že poruchu na letadle způsobila boží vůle. To jsem fakt nevěřil tomu, co slyšim. No nakonec k tomu přiznání po 2 hodinách teda dojde, akorát to neřekne nikde na skupinový terapii, ale nechá si to pro jakousi komisi, která vyšetřuje letecký havárie. Takže místo potlesku od ostatních alkoholiků si vyslouží pár let za mřížema. No možná by to bylo se zavřenejma očima i na 3 hvězdy, ale ten závěrečnej proslov v kriminále byl tak neskutečně sračkózní a patetickej, že dávám hvězdu dolu. Jinak jsem se těšil na Johna Goodmana, ale ten se ve filmu ukáže dohromady asi tak na 10 minut. 40% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké, že Robert Zemeckis konečně nechal stranou rádoby revoluční animováne ptákoviny a vrátil se tam, kde mu to šlo vždycky nejlepé. A takové scéna havárie letadla ukazuje, že to má stále ještě v paži. Bohužel si ke svému návratu vybral podprůměrný scénář o totálně nesympatickém alkoholikovi, který Zemeckisovi naprosto podráží kolena. Vznikla tak stopáží naprosto přepálená moralitka, ve které je spousta linek a postav tak nějak navíc (ex-feťačka a Goodman, který vypadá jak z naprosto jinýho filmu) a klišovitých scén, ze kterých je vám Roberta až líto. Tenhle scénář zkrátka nezachránil ani on a ani skvěle hrající Denzel.50% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když zfetovaný negr zapíchne sedmčtyřisedmičku do pole a jako nezvratným osudem to rozchodí většina porážkových lidí, čekal by jeden kulantní právní drama nebo masakroidní vyvražďovačku, a ne morální agitku, že chlast a kokain je fuj, obsahující skoro čisté dvě hodiny tlachání s leteckou komisí a šerednou štětkou. Aspoň tedy ne od Zemeckise. To já jednou svou bleskovou reakcí díky experimentování s elkem zachránil asi tak šest až deset lidí (přesný počet si moc nepamatuju)! Nastoupil jsem s nimi v Monte Carlu do výtahu, a když jsem tak v tom hloučku postával a čekal, až se zavřou dveře, postřehl jsem svým dokonalým periferním viděním, že se blíží nějaký podivný vagus. Mé zbystřené, zenové reflexy zareagovaly okamžitě, vymrštil jsem bleskově ruku a v poslední chvíli zapíchl prst do tlačítka s nápisem "Fermer". A to tam těch knoflíků bylo asi pět (nebo tak nějak) a do té doby jsem vůbec francouzsky neuměl a potom taky ne. Těsně před tím, než se dveře úplně zavřely, postřehli jsme, že ten týpek hodil asi metr od výtahu naprosto nechutnou, hutnou a vydatnou šavli. A jak se všichni s despektem dívali na mé rozšířené zorničky a ležérně frivolní chůzi, když jsem nastupoval!!!! Po mé záchranné misi se vše jako mávnutím kouzelného proutku obrátilo. Matky si s obdivnými, úlevnými pohledy tiskly k prsům své ratolesti, prošedivělí stařečci odhazovali své francouzské hole, aby mě mohli vděčně obejmout, jindy drsný a odtažitý buzi-nes man odložil na zem svou aktovku z krokodýlí kůže, aby si mohl servat z ruky Rollexky a nadšeně mi je věnovat, protože jsem mu zachránil montérky od Armaniho, a všichni dohromady mě začali přesvědčovat, že díky je opravdu merci. Děsně jsem se dmul a rděl a opravdu si myslím, že s čistou hlavou bych to nedal, a jen bych tam tak strnule stál a hleděl vstříc blížící se katastrofě. No a co myslíte? Natočil o mě někdo nějaký otravný, nudný a frustrující film? Ani hovno! Bude to tím, že nejsem černoch, rasisti hnusní!!! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)
  • Ve scéně, kdy kapitán Whip (Denzel Washington) leží v nemocnici, spí během bouřky odkrytý, ale hned v dalším záběru má deku až ke krku. (Timak)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama