Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (444)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pěknej zmrdeček tenhle Ray Kroc, ale jen díky němu si můžu jednou za půl roku (no tak dobře, dvakrát, dvakrát za půl roku) pochutnat na cheeseburgeru s křupavými hranolky a vychlazenou Coca-Colou... Film má přesně tu atmosféru, jakou od typově podobných snímků chcete, a už podruhé jsem se u životopisného kousku spletl- páč i tady, tak jako v případě Social Network, jsem si říkal, jakej smysl má točit filmy o podobných... entitách. Ale stejně jako u Finchera jsem se nechal strhnout od prvních minut a jen si lebedil, tak jako na tom nejlepších BigMacu (jo, já vím- laciné přirovnání :-). A Keatonovi dejte Oscara, ten jeho křivej úsměv by se měl přednášet na všech podnikatelských školách. Ale že ten původní McDonald's měl ale krásnou poetiku a genius loci... ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky ploché a výrazně nevybočující, zato informativně dost výživné a s velkou výpovědní hodnotou o tom, jak vlastně dnešní "mekáč" vznikl krok po kroku se všemi hlavními aktéry. Michael Keaton v roli zpočátku neúspěšného investora verbujícího lidi na potkání do rolí vedoucích poboček byl výborný, zbytek obsazenstva byl tak nějak spíše do počtu. Ačkoliv je to spíše víc dokument než plnohodnotný film, protože zde chybí výraznější zvraty, napětí nebo něco "wow", o čem bych si za pár týdnů řekl, že to stálo za to, i tak jsem se nenudil. Ve výsledku zajímavý pohled na vzestup původně nevinného a nekomerčního řetězce, ale možná mi tam malinko chyběl dnešní negativní dopad na obézní společnost a vadí mi dost kontroverzní vykreslení Raye Kroca jako spasitele lidu. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ NÁŠ HAMBURGER MÁ DVĚ OKURKY...“ /// Chcete slyšet ten příběh? Takhle se totiž rodila symfonie efektivity fast foodovýho občerstvení… Podnikatelská příručka, aneb zdokumentování (jednoho) americkýho snu. Novokoukanej příběh žrádelní společnosti (kterou vobčas navštívím) má ještě eso na place – Keatona! Na jedno mrknutí a poučení se. Bude stačit vědět, že ambice jsou podstatou (podnikatelskýho) života? A jestli máš zbytečnejch cca 20 mega, napiš! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Biografii „Grinding It Out“, kterou v roce 1977 sepsal Ray Krok, neznám. 2.) Jsem nadšenej čtenář a posluchač „Síly pozitivního myšlení“. 3.) Při životě mě drží vytrvalost. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že příběh bratrů McDonaldových bude tak zajímavý. Zajímavý bohužel ne v pozitivním duchu, jako spíše v negativním. Shrnul bych to asi tak, že film Zakladatel představuje jeden z nejvíce neortodoxních příběhů značky, která se stala fenoménem. Nevím jestli je to v podnikatelském světě standard, ale tento film představuje vzorový příklad toho, jak se dělá podnikání. Michael Keaton je tu naprosto excelentní a vězte, že pokud ani Vy nemáte rádi hamburgry z Mekáče, tak Vám tady bratrů McDonaldových stejně bude líto. Tak silný tenhle film je. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Keaton je prostě boží! Jeho Ray Kroc umí dávat tvrdé rány pěkně pod pás. Skoro bych tohle nazval klasickým splněným americkým snem, kdy se neskutečnou houževnatostí dokáže někdo vyškrábat až na samý vrchol potravního řetězce. Keaton dodává snímku dobrých 20% navíc a nechápu proč nebyl nominován na Oscara. Snímek ukázkově vrcholí s blížícím se koncem, kdy Kroc získává stále větší a větší moc. 70% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)
  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama