Reklama

Reklama

Husiti

  • angličtina The Hussites (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko? Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví. Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

somnar 

všechny recenze uživatele

Ještě v polovině tohoto filmu jsem si říkal, že kdybych měl děti, tak je na to rozhodně, ale rozhodně nepošlu, po skončení ale musím konstatovat a poupravit na "nikdy nebudu mít děti, aby tohle náhodou neviděli". Pořád v tom někdo opakuje, že "pravda vítězí", ale zárověň to dětem vštěpuje, že když budou lhát a manipulovat, tak nejdál dojdou, a když budou slizkejma čecháčkama, tak budou úplně nejvíc. Nikdy víc! 20% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

K faktickým a nezáměrným chybám bych jen podotkl, že Malešov u Kutné Hory není žádným městem, jak se o něm ve filmu mluví. Kombinace dějin, fikce a muzikálu je poměrně smrtelná. Kdyby místo písniček obsadily vtipy, dalo se s tím něco dělat. Jenomže vtipy přítomné se nedaří a pozitivem zůstává jedině dabing Kaisera s Lábusem. Neodpustitelné je dvojobsazení postavy Jana Husa (Viktora Preise v písničkách střídá kdosi..). Právě písničky a křečovitá snaha u humor Koutského netradičnímu animovanému pokusu zlomily vaz. ()

Reklama

Brtniik

všechny recenze uživatele

Odpadem nikdy nehodnotím jelikož jakou to má hodnotu, kterak se to promítne do statistiky? Čili moje nejhorší hodnocení je 1H. Tu dávám tomuto dílu. Divím se animátorům, že jdou do něčeho takového - hodně práce (snad dostali zaplaceno), ale "poselství" nula a kvůli totálnímu zkreslení historie spíš záporné hodnoty. Myslím, že by bylo vhodné tvůrcům nařezat na holou a film zakázat. Není to komedie, ale parodie čili urážka národních dějin. Kdybychom uctívali islám (ne že bych za to plédoval), aktivisté by se náležitě postarali. Takto možná dostanou Lva za neotřelý pohled na dějiny národa. Nejsem znalec, ale mám pocit, že vizuál byl stejný jako u Dějin národa českého (či jak se to jmenovalo) a to bylo vtipné, báječné a nenásilně poučné. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Řada recenzentů i "recenzentů" se ptá, komu jsou Husiti určeni. Dětem? Dospělým? Po dnešku můžu bez obav a trochu sobecky říct, že nejspíš mně. Být film méně natahovaný (obzvlášť část mezi záchranou Husa a zrodem Žižky), byl by ještě lepší. Nápady mu nechybí, Pavel Koutský nejvíce řádí ve chvílích, kdy ožívají všemožné nákresy (vynálezcovy bojové stroje, zvlášť ten první tank s okovaným cepem místo děla), velice dobrý je i dabing (škoda jen, že Viktor Preiss Husa také nezpívá, když zpívat umí) a hudba, přestože není od Petra Skoumala, nýbrž od Miroslava Kořínka. Je to sice jednoduchá zábava, ale nijak závadná nebo vyloženě urážející. Jo, to když si vzpomenu na Čtyřlístek ve službách krále... Brrr. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jan Hus zde mluví, zpívá, rapuje a básní o tom, jak pravda musí vždy zvítězit. Ale nakonec s úsměvem dojde k závěru: „A víte co, kluci český? Dobře jste se z toho vylhali, takhle se to dělá!“ Není ani tak problém s tím, že jsou tu v domnění vtipnosti dějiny překrucovány, ale že jsou před děti předkládány podobně morálně prohnilé postavy. V jakékoliv civilizované kultuře by nakonec Hus odvětil, že hrdinům sice vše vyšlo a skutečně si zachránili krk, což byla jediná motivace jejich činů, ale tohle prolhání se za štěstím přece není možné. Hrdinové by se káli, přiznali, omluvili a byli by napraveni. Ano, je to klišé, ale je to správné a morální klišé. Ve filmu pro nejmenší (ať se z toho tvůrci vymlouvají jak chtějí, chodit se na to bude s dětmi) tedy. Zmínit musím i ne jednoduchou, ale vyloženě nekvalitní a odfláklou animaci. V distribučních listech se režisér přiznává, že primitivnost animace se nepokoušel zakrýt. Ovšem „záměrná jednoduchost“neznamená, že můžete rovnou měnit barvu oblečení postav během jedné scény, zapomínat jim dokreslovat části těl, nebo je rovnou nechat na plátně poblikávat, různě trhavě mizet a přeskakovat. To není stylizace, ale jen lajdáctví a naprostá neúcta vůči platícímu publiku. Tvrzení, že film vznikal řadu let a stál dvacet milionů, je humornější než jakýkoliv vtip ve filmu. PS: Opravdu mě dostává, jak se to snaží tvůrci omluovat tím, že to není mířeno na děti. To je směšné - ten film je nepochybně mířen na děti. Dlouhé sekvence, kde někdo někoho honí ve stylu Toma a Jerryho, nemají dospělého čím zaujmout a pobavit, spousta primitivního fyzického humoru rovněž. Čili tohle JE film primárně pro děti a žádné blbé výmluvy, prosím! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Když ''blondýna'' pro muže po boji nese jídlo na stůl, nahoře na talíři je tlačenka, které se objevuje a zároveň mizí. (tyna97)
  • Na filmu pracovalo asi 25 lidí, z toho 9 animátorů, mezi nimi také Pavel Koutský. Hlavních animátorů pak bylo celkem 5. [Zdroj: czechanimation.cz] (hippyman)
  • Produkce filmu trvala téměř 4 roky. (tyna97)

Reklama

Reklama