foto

Valérie Zawadská

  • nar. 19.9.1958 (58 let)
    Šternberk, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Valérie Zawadská má po rodičích polské a maďarské předky, narodila se v severomoravském Šternberku, v dětství se s rodiči několikrát stěhovala, od základní školy se úspěšně věnovala recitaci a navštěvovala také dramatický kroužek. Po maturitě na gymnáziu se nedostala na brněnskou JAMU, ale byla přijata do Severomoravského divadla v Šumperku, kde působila jen jednu sezónu (1977-1978), protože o rok později se dostala na DAMU v Praze, kterou absolvovala v roce 1982. Následovala divadelní angažmá v Západočeském divadle v Chebu (1982-1986) a v Městských divadlech pražských (1986-1993). S divadelními představeními podnikla několik zahraničních zájezdů, v letech 1983-1989 byla členkou Komunistické strany. V 90. letech ukončila stálé divadelní angažmá a od té doby je na volné noze. Věnovala se především dabingu, po roce 2000 několik sezón hostovala v divadlech Rokoko a Ungelt, v současnosti pohostinsky hraje v Divadle Kalich a v Divadle Metro, hrála také ve dvou hrách v Divadelní společnosti Jana Hrušínského. V mládí se uplatnila především v klasickém repertoáru (Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy), nyní se objevuje převážně v kusech současných autorů.

Filmová a televizní filmografie Valérie Zawadské je poměrně početná, za téměř třicet let hrála v bezmála 60 filmech, inscenacích a seriálech, nikdy se ale nejednalo o stěžejní role. Poprvé hrála ještě jako studentka DAMU v komedii TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (1980), poté se objevila v několika filmech režiséra Jaroslava Balíka, zaznamenat jsme ji mohli v životopisném filmu LEV S BÍLOU HŘÍVOU (1986), v hořké komedii VÁŽENÍ PŘÁTELÉ, ANO (1989) nebo v televizním dramatu ZÁMEK V ČECHÁCH (1993), v ostravské televizi vytvořila výraznější úlohu v etickém dramatu ODSOUZEN K ŽIVOTU (1991). V 90. letech hrála také v několika kriminalistických seriálech, její zatím posledními rolemi jsou vystoupení v komediích SNOWBORĎÁCI (2004) nebo POSLEDNÍ PLAVKY (2007). Kromě filmu a televize se Zawadská věnuje také práci pro rozhlas.

Jméno Valérie Zawadské je známé především z dabingu, který tvoří stěžejní část její práce. V dabingu začala působit již za studií na DAMU, první větší role dostala ale až v 90. letech, kdy byla nakonec natolik vytížená, že musela opustit stálé divadelní angažmá. Za zmínku stojí především její namluvení Claudie Cardinal ve slavném westernu Tenkrát na západě, dále dabovala Sophii Loren, Goldie Hawn nebo Sigourney Weaver, promlouvala také v řadě seriálů, zvláště je na místě uvést slavný sitcom Ženatý se závazky. Značný přísun zahraničních filmů a seriálů v 90. letech přinesl Zawadské a jejímu nezaměnitelnému hlasu široké uplatnění a v návaznosti na to také značnou popularitu – v letech 1998-2003 bezkonkurečně obsazovala první příčku v anketě Týtý v kategorii dabér. Podobně zvítězila v letech 1996-1998 v divácké kategorii v Ceně Františka Filipovského, která je každoročně udělována za dabing. Valérie Zawadská je zároveň členkou odborné poroty této soutěže, předávání těchto cen také uváděla, stejně jako moderovala předávání Cen Thálie.

Životním partnerem Valérie Zawadské je hudebník Roman Kříž, s nímž má dva syny.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Wedding Day
Zloby z rybníka (amatérský film) - vyp.
2016 V jiném stavu
2015 Malý Pán
Vánoční Kameňák
2014 Čertova díra (amatérský film)
2011 Bastardi 2
2008 Taco a králíček (TV film)
2007 Poslední plavky
2004 I ve smrti sami (TV film)
Snowboarďáci
2003 Drátařík a hruška moudrosti (TV film)
Kobova garáž (TV film)
2002 Černý slzy (TV film)
Počkej, až zhasnu (TV film)
Prsten kohouta Alektrya (TV film)
1998 Genij vlasti (TV film)
Jezerní královna
Mladý chemik (TV film)
1997 Celý muž (TV film)
O zlé a dobré vodě (TV film)
Trampoty pana Humbla (TV film)
Úraz (TV film)
1995 Venušina delta
1994 Příběh kriminálního rady (TV film)
Saturnin
1993 Jedna kočka za druhou
Modrý pták (TV film)
Noční mora (TV film)
Zámek v Čechách (TV film)
Zobani (TV film)
1992 Kráva
Pan Dodd má schůzku (TV film)
Život a dílo skladatele Foltýna (TV film)
1991 Honorární konzul (TV film)
Hřbitov pro cizince (TV film)
Odsouzen k životu (TV film)
Přes padací mosty (TV film)
Ten lokaj (TV film)
Volavka (TV film)
1990 Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočil (TV film)
O nebojácné Bětce (TV film)
V rannej hmle
Zbabělec (TV film)
1989 I smrt chce svou šanci (TV film)
Rubín má barvu krve (TV film)
Vážení přátelé, ano
1988 Iba deň
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
Správca skanzenu
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
1986 Lev s bílou hřívou
1985 Experiment Eva
Zastihla mě noc
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Propast (TV film)
Větrná setba (TV film)
1982 Kouzelné dobrodružství
Šílený kankán
1981 A na konci je začátek (TV film)
Medailónek (TV film)
Škola hrou (TV film)
1980 Ten svetr si nesvlíkej

TV seriály

2017 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Světlo na konci tunelu (S12E51)
Chlap za pět melounů (S12E50)
Růžová budoucnost (S12E45)
další epizody (7)
2016 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Hodně štěstí, Ježíšku (S12E34)
Tonoucí se stébla chytá (S12E32)
Už jsme velký holky (S12E31)
další epizody (15)
2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Nehoda paní učitelky (E03)
Znamení koně (TV seriál)
Dozrál čas (S02E04)
Nový úsvit (S02E03)
Finta (S02E02)
další epizody (4)
2013 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Den dětí (S02E29)
Někteří chtějí až moc (S02E08)
Měsíc nad ránem (S02E04)
PanMáma (TV seriál)
Konečně spolu (E16)
Hypnomáma (E13)
Večer divů (E12)
další epizody (6)
2012 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Volný pád (S01E31)
Šťastné narozeniny (S01E17)
O fous (S01E12)
2011 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Messenger (S02E14)
Znamení koně (TV seriál)
Chuchle (S01E13)
Důvěra (S01E12)
Merlin (S01E11)
další epizody (13)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
2008 Obchod so šťastím (TV seriál)
2007 Trapasy (TV seriál)
Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2005 Snowboarďáci (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
2001 Duch český (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Vdavky za všechny prachy (S02E03)
Pra pra pra (TV seriál)
Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
Tři králové (TV seriál)
1997 Hospoda (TV seriál)
Bludičky (S02E17)
1996 Manželská tonutí (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Saturnin (TV seriál)
1993 Správná šestka (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Vlas (S04E04)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Justiční omyl (E04)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Střela (S01E05)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
1988 Rodáci (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)

Dokumentární

2016 Nebojte se Internetu (TV seriál)
2015 Knihy vázané v lidské kůži - vyp.
13. komnata Aťky Janouškové (TV film)
2010 Příběhy slavných: Dobrovolný dárce hlasu (TV film)
2007 Pražský hrad - Krok za krokem (TV film) - vyp.
13. komnata Olgy Walló (TV film)

TV pořady

2016 Hvězdná párty (TV pořad)
Kdo to ví? (TV pořad)
Vaříme s Vendy (TV pořad)
2013 Exkluziv! (TV pořad)
Krampoloviny (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Vtip za stovku! (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Česko na talíři (TV pořad)
Do roka a do dna (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
2010 Hoby naší doby (TV pořad)
Prominenti (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Tescoma s chutí (TV pořad)
2008 Dabing, Přelouč, Polabí (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Hádej, kdo jsem! (TV pořad)
O korunu krále Karla (TV pořad)
Vánoční posezení u muziky (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Inkognito (TV pořad)
Před půlnocí (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Bydlení je hra (TV pořad)
TýTý 2003 (TV pořad)
2003 Mléčná dráha (TV pořad)
Vyhlášení ankety TýTý Týdeníku Televize o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2002 (TV pořad)
2002 Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2001 (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Mňam aneb Prima vařečka (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2000 (TV pořad)
2000 Na palmě (TV pořad)
Pod pokličkou (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1999 (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Sauna (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1998 (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Maxirisk (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Caruso Show (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace