Reklama

Reklama

Husiti

  • angličtina The Hussites (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko? Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví. Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

finy_cz 

všechny recenze uživatele

Je to úplně zbytečný film. Jako milovníka animovaných filmů mě přímo urazilo, že pocházím ze země odkud vzešlo něco takového. Vůbec jsem se nesmál, nevím, co je tam komediálního, pokud někdo narazil na nějakou pasáž, u které se opravdu zasmál, prosím napište mi čas, kde to tam najdu. Fakt nikomu nedoporučuji to kupovat nebo se na to náhodou podívat. Za mě 1/5 (10%). ,,Zde je můj zcela animákový osobní seznam", kde najdete mnohem víc animovaných filmů, které opravdu stojí za shlédnutí. ()

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

A to se ještě přemáhám, abych tu slabou hvězdičku dal a třeba to ještě nakonec změním na odpad. Největší průser Husitů je v tom, že sám neví pro koho je určený. Pro děti? Ani ne, děti jsou debilní a to, že se zde schválně překrucuje historie ty jejich malé mozečky prostě nepochopí, takže klidně sežerou, že Houston je pojmenován po Husovi. No jo, jenže když uděláte animovaný film ve stylu Dějin udatného českého národa (a otázka pro intelektuály: Pro koho je ten seriál primárně určen?) a v tom stylu dokonce tak i vypadá celý film, tak se pak nedivte, že na to rodiče tahali do kina děti a když to pak odvysílala ČT Art (v osm hodin, jestli si to dobře pamatuju), tak se na to taky koukaly děti. Kromě alternativního výkladu dějin, který nejspíš nepoberou, se taky dočkají pořádné dávky amorality. Perfektní. Tím pádem by měli být Husiti určeni pro dospělé. Jenže pro ty to taky není - celý film je strašně infantilní a veškeré humorné situace tu jsou podané jak pro pětileté děti, přičemž většina jsou vtipy mířené cíleně na děti. Tomu tady fakt někdo říká inteligentní humor? Tím pádem je inteligentní humor i v Tomovi a Jerrym a podobných kravinách pro děti... Nepobaví to ani puberťáky, tudíž je to film buď pro pár vyvolených diváků nebo pro nikoho. Navíc je to neskutečně nudné, natahované, všechny postavy jsou zde strašně nesympatické, anímace je odfláknutá (a ne, nepožaduju po animáku animaci jak od Pixaru, třeba filmu Marťan Mercano jsem dal 4* a jak to vypadá...) a co je úplně nejhorší, celé to je muzikál (!!!), zpívá se tu co 3 minuty a všechny, všechny ty písně tu jsou naprosto příšerné. Kdybych nemohl přetáčet, tak bych podruhé v životě nějaký film nedokoukal. A víte co? Kašlu na nadhodnocování kvůli pokusu o snahu o (na komedii) relativně dobrý nápad a dám odpad!, protože tenhle film je špatný snad ve všem a ta hromada muzikálových čísel mě bude strašit ve snech víc, než kdejaký horor. A ty povýšenecké kecy o tom, že jsme to nepochopili, ať si někteří uživatelé strčí někam. Já to pochopil moc dobře a o to víc si uvědomuji, jak strašně špatný to je film. odpad! ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle někdo podělal, hodně, ovšem otázkou je, kdo za to může, on už fakt, že do kin i na DVD šel film pod názvem " Husiti ", přičem na začátku filmu je uveden původně plánovaný název " Hus i ti Husiti " vypovídá o souladu jednotlivých složek procesu výroby a propagace... Kdyby to jen nebyla taková dementnost... Dovedu si představit, že by výsledek mohl být dobrý, buď by tomu pomohlo jasné zaměření na dospělého diváka, kdy by prostě nebyl problém v tom, že hlavní postavy jsou v podstatě alkoholické svině, které neustále lžou, chlastají a zdrhají, takhle je prostě neskutečně mimózní představovat takové postavy jako hrdiny malejm dětěm, žel přítomno je i dost dalších chyb, které jsou jenom diletantské, třeba že písňové party Mistra Jana nezpívá dabér jeho hlasu Viktor Preiss, který zpívat umí. Bohužel, všechny přítomné písničky jsou neskutečně debilně otextované (vyjma Kdož su boží bojovníci, přirozeně) a zní hůř, než titulní písničky animovaných seriálů pro děti v maďarském dabingu, ona je hudba celkově jako z nějaké hodně nepovedené představy o němé filmové grotesce. Docela obstojná animace a pár fungujících vtipů rozhodně nedokáže celek udělat něčím jiným, než jen zhovadilostí, která chce být vtipná parodie historie, ale jde ji to asi jako třínohé fretce klasický balet. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď to mal byť film pre deti, tak je to za odpad. Nezdá sa mi, že pre dnešnú historicky dezorientovanú mládež je vhodné niečo také, kde sa história zosmiešni, prekrúti, rozšíri a doplní o nejaké absurdnosti a potom sa prezentuje pod názvom Husiti. Pre dospelých už môže platiť, že sebavedomý národ si môže urobiť srandu zo svojej histórie, takej či onakej, ale stále je to len za jednu hviezdu za občasný vtip a zvyšok plný trápností. Históriu si v animácii vedel vkusne a vtipne podať Viktor Kubal, to sa dnes už ťažko podarí. A uviesť film v predvečer výročia nie je celkom šťastné, viac by sa to hodilo na prvý apríl. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Precizní dekonstrukce jednoho z nejodolnějších národních mýtů! Koutský správně pochopil, že manipulace s dějinnými fakty nelze překonat jen další "zaručeně objektivní" a "pravdivou" verzí, ale manipulací přiznanou, nijak se neskrývající za přirozené obrazy. Sám vytváří vlastní filtr skrze neuctivou aktualizaci a díky ironické nadsázce na něj neustále upozorňuje, podrývá jej a nakonec přispívá i jeho rozpadu až surreálně absurdním vygradováním. Díky hře s estetikou socialistického realismu, spartakiád a masových hnutí režisér předkládá svoji optiku odpovídající současné mentalitě vedle dalších dějinných výkladů a rovněž skrze neustálé aluze tematizuje to, co jej na husitském hnutí fascinuje - jeho předznamenání všech dalších revolucí a tyranií davu. Husiti jsou tak v prvé řadě inteligentní reflexí a zároveň negací mýtotvorného potenciálu velkých dějinných událostí, jejich zábavnou relativizací a převyprávěním v rámci současného přehnaně pragmatického vnímání světa. Kdo v nich vidí jen satiru na současné mocenské půtky a morální úpadek či film primárně určený pro dětské publikum, ten právem zůstane neuspokojen či dokonce pobouřen. Film nemá cílové publikum a to je sympatické, akorát trochu mohl šetřit s ústupky co nejširší divácké obci včetně generace náctiletých v podobě nevanalézavých až samoúčelných písňových vložek, jejichž texty se v žádném případě nevyrovnají třeskutým dialogům. Co se týče technické stránky, některým nedostatkům se film nevyhnul. Když ale vezmeme v potaz dnes již unikátní a nesmírně pracnou metodu animace, k níž se Koutský odhodlal a musel v průběhu několika let pokreslit kolem půl milionu papírů, pozastavovat se nad drobnými nesrovnalostmi v barvách či nedostatečné návaznosti v pohybu by bylo krajně nevděčné. Koutský je osobitý tvůrce a vyměna jeho nezaměnitelného stylu tza dokonalou počítačovou animací s nezvbytnými cizími vstupy by hraničila s kardinálním hříchem až herezí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Kdyby se papíry s nákresy poskládali na sebe, vznikla by vám hromada vysoká několik metrů. (tyna97)
  • Když ''blondýna'' pro muže po boji nese jídlo na stůl, nahoře na talíři je tlačenka, které se objevuje a zároveň mizí. (tyna97)
  • Na filmu pracovalo asi 25 lidí, z toho 9 animátorů, mezi nimi také Pavel Koutský. Hlavních animátorů pak bylo celkem 5. [Zdroj: czechanimation.cz] (hippyman)

Reklama

Reklama