Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Komédia založená na nedorozumeniach o príbuzenských vzťahoch k hlavnému hrdinovi Arnoštovi Bendovi. Jednotlivé scény nie sú extra zábavné, komédia spočíva v tom, že nedorozumenia sa pozvoľna a pomerne prirodzene stupňujú až do absurdných úrovní. Keby bol tento film natočený dnes, tak by bol chápaný ako paródia telenoviel. Myslím, že dnes by sa dalo viac vyťažiť zo situačnej komiky jednotlivých scén, inak ale film funguje celkom dobre. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Skvělý Vlasta Burian v maličko nedoceněné komedii o jednou zásadovém záletníkovi, který trošku víc lže... Skvělé je i vedlejší herecké obsazení (např. Nový, Šlégl, Trégl, Marvan atd.). Příjemný film, který dělí od maximálního hodnocení jen krůček, ale nebylo by to fér, vůči ještě lepším Burianovkám. All right!  ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Variace na věčného kecala Barona z rodu Prášilů. Navíc zde máme dva kecaly, tedy krále komiků a teď i vypravěče neuvěřitelných věrohodných příběhů, které zažil, viď dědečku, a k tomu roztomilý člověk a další z větve Prášilů, i když musém se podívat do notýsku :), Arnoštek, tedy Oldřich Nový. Škoda, že svět tenkrát ještě neznal a ani nemohl znát, Vladimíra Menšíka. To by byl další z potomků rozsochatého rodokmenu, jak by řekl Werich. Ale ten si tuto roli užil, i když trochu jinak v Alexandru Dumasovi. ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Tak náhodou ten "možná úplně nejlepší film Vlasty Buriana" bude právě tenhle, protože jen v něm se podařilo dosáhnout tak dokonalého akordu hned tří tolik rozdílných a přece geniálních komiků: Vlasty Buriana, Oldřicha Nového a Čeňka Šlégla, přičemž ani jeden z nich "nehraje druhé housle". Obdivuhodné! Šléglova kreace stoprocentně šlechtického degeneráta je prvotřídní, Nového promluva o jeho těžkém životě v Americe je zase jedna z nejlepších parodií na brakovou literaturu, jakou jsem v českém filmu slyšel (vizuálně by se už snad něco našlo), no a Vlasta Burian je tady stále ve své nejlepší kondici. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

No, podle mě jeden ze slabších Burianových filmů, který mě příliš nebavil. Známý baron Archibald Prášil, britský šlechtic, který měl spoustu ženských a je nejlepší v lovu holubů, vlastní zámek. Na něj přijíždí nový tajemník Benda, který je už tajně ženatý s Prášilovou dcerou Karličkou. O tom neví ani baron, ani jeho žena Olga. Baron dostane večer v hospodě cenu za to, že se mu ráno povedlo sestřelit několik holubů. Pak řekne myslivcům vymyšlenou historku o svém pradědovi a jeho lovu jelena a pak hraje na imaginární hudební nástroje. Benda se mezitím baví s baronkou a vypadá to, že po ní jede, ale ve skutečnosti jí chce vysvětlit, že je ženatý s její dcerou. Opilý baron v noci vypráví další vymyšlenou historku svému věrnému sluhovi Ronaldovi, tentokrát o medvědovi. Ronald také vede evidenci všech baronových levobočků. Druhý den se však situace zkomplikuje a baronka usoudí, že Benda je její syn, kterého měla s hrabětem Kocharowskim. Baron si však také myslí, že Benda je jeden z jeho parchantů. Největším gólem je ovšem zjištění, že Benda je s Karličkou ženatí - vždyť jsou to sourozenci, i když jen nevlastní! K tomu se ještě objeví pravý otec Bendy, což je jistý Bedřich, se svou manželkou. Nikdo tomu nevěří a tak dojde k bitce. Ale nakonec to snad dobře dopadne. Možná se také vyřeší záhada, proč při každé lži spadne ze stěny talíř. Pro mě tedy takový zamotaný film o levobočcích, nevyřešených románcích z minulosti, vyprávění hloupých příhod a také padajících talířích. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Film bol natáčaný na zámku v obci Pruhonice. (dyfur)
  • Jedná se o jediný film, ve kterém si zahráli bok po boku Vlasta Burian a Oldřich Nový. (SeanBean)
  • Burianův poslední film režírovaný M. Fričem (nepočítáme-li malou roli Vlasty Buriana v poválečném Zaostřit, prosím). (Taninaca)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno