Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 8

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 8

Recenze (581)

silentname 

všechny recenze uživatele

Budem tu celkom úprimný. Nečakal som od "The Great Wall" zázraky. Dúfal som len, že ma film bude baviť. A musím povedať, že prvá polka ma výrazne potešila a dostala do príbehu, no potom to scenáristi dopracujú o veľké množstvo ďalších dejových línií, ktoré ma absolútne neberú. Aby som to však upresnil, tak povedzme, že boje proti Tao Tie sú zaujímavé. Matt Damon v role skvelého lukostrelca je podľa mňa zaujímavý. Technika boja našich čínskych susedov je podľa mňa vynikajúca. To sú však veci, na ktoré sa mal film podľa môjho názoru sústrediť. Miesto toho tu máme iné malé príbehy, kde William sa háda so svojim priateľom, lebo majú na celú situáciu iné názory. Máme tu Sira Ballarda, ktorý im sľúbi, že im pomôže ujsť a priniesť čierny prach. Máme tu love story medzi Williamom a veliteľkou Lin a to všetko film neskutočne spomaľuje a nemá to v sebe elementy, ktoré by ma držali pri tom, aby som to sledoval. Pretože tieto línie sú mi absolútne ukradnuté. Vieme ako tieto veci dopadnú a je to plné klišé. A okrem toho vizuálna stránka filmu je miestami vynikajúca a miestami mi tie počítačové triky absolútne bijú do očí. Je to film, ktorý si viem predstaviť pustiť znovu, keď by sme si s kamarátmi sadli k telke s pivom a čipsami. Možno aj sám by som si to znovu pozrel. Minimálne je tu dosť veci, ktoré ma držali a je tu pár skvelých čínskych vynálezov, z ktorých človeku padne sánka, no výsledný efekt filmu je podľa mňa lepší priemer. Zvážte si sami. Hodnotenie: C+ ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Takýto film som chcel vždy vidieť keď som bol malý chlapec. Príbeh je jednoduchý ako facka, ale o ten tu ani tak nejde, toto je predovšetkým nefalšovaná, uletená, drahá, štýlová, nápaditá a akčná zábava. Toto môžu natočiť proste iba šikmáči. Matt Damon výborne zapasoval a aj keď to už bolo v závere čoraz viac uletené, bavil som sa. Hudba od Djawadiho jemne šmrncnutá Hrou o tony je tiež fajn. Obľúbený soundtrack: Nameless Order, The Great Wall. 75% - 4* ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je zcela jasné, kdo si pochutná na Zlatých malinách, a to hned v několika kategoriích. Matt Damon se upsal vskutku vynikajícímu filmu, kde si mohl ve zpomalených záběrech zaválčit proti hordám rozběsněných ještěrek. Není tajemstvím, že se v Číně hojně holdovalo opiu. A právě při jednom z opiových dýchánků vznikla i tato legenda, která nikdy neměla být brána vážně a už vůbec se neměla dočkat filmového zpracování. Zeď byla příliš vysoká na to, aby Čína odrážela útoky Mongolů či nějakého podobného póvlu. Na scéně se tedy objevily ještěrky a musím říct, že než se objevily, tak mi film nevadil. Hrál všemi barvami a zeď byla skutečně kolosální. Bohužel se to postupně zvrhlo v nesnesitelnou píčovinu. Dialogy se nedaly poslouchat, ani když je vedli páni herci. Příběh má neskutečně primitivní a debilní vývoj. Zpomalené záběry působily maximálně komicky. Stejně tak i záběry, které zpomalené nebyly. Neskutečná bída. Prostě tvůrci vymysleli totální píčovinu a aby to celé bylo alespoň trošku divácky atraktivní, tak tuhle píčovinu zasadili na Velkou čínskou zeď. Očekávání jsem neměl velká, ale toto jsem neočekával ani v těch nejhorších snech. Tvůrci nepodcenili pouze inteligenci ještěrek, nýbrž i diváků. Katastrofa! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Čínská legenda v balení pro masy. Vizuálně vypulírovaná pohádka v péči Zhang Yimoua často bere dech. Obrovské měřítko se kterým díky délce zdi pracuje je ještě nafouklé nezbytnou mysticitou. Zeď samotná působí mnohem masivněji než je v reálu, stěny jsou vyšší, krajina zdevastovanější (Mordor styl), Peking září novotou a Zakázané město je... jako z pohádky. Yimou se nebojí duhových barev, které do interiéru vrhají skla věží, skaliska u pouště jsou až mimozemsky oranžové, zbroj sytě barvená jako pastelky. Celek připomíná klasickou videohru a není divu, většina jich, alespoň příběhově z pohádek vychází. Hrdinův přerod ze zlodějského sviňáka a vraha Damon zvládá, i když trochu krkolomně (může za to ten jeho dobrácký ksicht). Pedro Pascal působí uvěřitelněji. Obludy jsou fajn, i když by designově klidně mohly vypadnout ze Star Wars, spíše potěší, že na nich makali čeští trikaři. Tempo filmu je ovšem super, celý film skvěle šlape, rychle to odsýpá a hlavně akce baví. Ovšem čínské hodnoty o jednotě a sebeobětování pro celek zde hrají prim (pozor neplést s hodnotami komunistickými), kdo s tím má problém ať na to radši nechodí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Čínský miliardář dal chechtáky, Hollywood největší hvězdu, Říše středu kdysi skvělého režiséra a div světa. Výsledek? Bezpohlavní, kulturně indiferentní a ušmudlaná prasoryba, která největší naděje budí v prvních dvaceti minutách. Jenže ten výtvarně vymazlenější Warcraft se nakonec stejně utopí v polívce plné nedovařených postav, vypravěčských neobratností a úsměvné ideologie, která se zoufale snaží konvenovat zcela rozdílným typům publika. Správný kritik prý nepoužívá slovo nuda. Jenže tady je bezradnost kastrovanost až fyzicky citelná. Takže sorry, NUDA. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení začalo 30. března 2015. Většina filmu se natáčela v Číně, zbylé scény na Novém Zélandě. (cihlenka)
  • Pre svoju rolu lukostrelca trénoval Matt Damon (William) s maďarským svetovým šampiónom Lajosom Kassaiom. (belinko)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama