Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 8

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 8

Recenze (581)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Matt Damon celkem neúspěšně paroduje Legolase v tomto nelogickém, místy i vizuálně odpudivém filmu, který zaujme leda tak otázkou, kam tedy režisér těch 150 milionů proboha investoval. Téměř nikde tato částka není vidět, jelikož CGI příšery po většinu času vytváří souvislou zelenou lajnu, příběh pravděpodobně psal jakýsi "štamgast" místního opiového doupěte a chemie mezi herci je téměř nulová. Film tedy funguje pouze ve chvílích, kdy nám Zeď ukazuje všechna svá vylepšení a zbraně. A to je dámy a pánové, vzhledem k obřímu rozpočtu a citelnému potenciálu látky, vážně zoufale málo. PS: Pořád mi vrtá hlavou, proč se Matt Damon upsal něčemu takovému. Jistě, hypotéka se platit musí, ale jde to přece i s kapkou sebeúcty! „There's only one. Kill the Queen. Kill the Queen, or we all die.“ ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Myslím, že by to byla ptákovina, kdyby se holywoodského scénáře nakonec nechopil Zhang Yimou a neudělal maximum, co šlo. Finálně překvapivě bezchybně natočené hybridní béčko s Mattem Damonem. Nepotřebuju vidět znova, ale nemyslím, že je fér dát jen 3*. P.S. Politiku v tom nehledám a myslím, že ani není. Souhlasím s názory, že zde nešlo o západ/východ, ale o jednotlivec/celek. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem tomu příliš nevěřil, že jsem se neodhodlal jít ani do kina, ale nyní čerstvě po zhlédnutí jsem velmi mile překvapen. Yimou Zhang je zručný režisér a jeho vizuální stránka v pohodě dokáže konkurovat Hollywoodu. Potěší Matt Damon, který jako lučištník byl víc než vynikající a zaujme i Willem Dafoe, z Asiatů potěšil Andy Lau, Eddie Peng a princezna Tian Jing, která si střihla roli i v novém Kongovi. Nástup akce je hned už v 15. minutě a obléhání Čínské zdi je velmi velkolepé, zaujala mě strategie, synchronizace armády a všelijaké nástroje či technologie byly velmi podařené. Líbil se mi i vzhled samotných monster, které měly přijatelné CGI. Za mě velmi zábavná a chytlavá podívaná, u které jsem se skvěle bavil. 80% ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Tohle ne. Mohl z toho být velkolepý spektákl. Výpravná freska, která líčí setkání Západu s Východem a stavbu velké čínské zdi vysvětluje trochu jinak, než se obvykle říká v dějepise. Jenže výsledná zpotvořenina se nejen nepovedla - to se občas stává i ambicióznějším filmům. Horší je, že Velká čínská zeď je prostě hloupá. Ve fikčním světě, kde na čínské impérium útočí hromady příšer, jsem ochoten překousnout ledacos. Ale kromě blockbusterovsky vymazlenému výtvarnému pojetí filmu, na který dobře kouká, všechno je plastické, barevné a vymydlené, hrají tu jenom hezcí lidé (v čele s čínskou krasavicí Tian Jing s krásným úsměvem, jež je v brnění docela hodně sexy), je to průšvih. Příběh je velice hloupý a s naprosto strašnými dialogy. Třeba ty na téma důsledně kladných Číňanů, vždy bojujících nezištně a ve jménu správné věci, versus do té doby prohnilí zápaďáci, co se bili jen pro prachy, až konečně pochopili, že válka pro ideály může mít smysl, který celý život postrádali. A tak podobně. Jeden by si myslel, že poté, co se takové věci řekly ve stovkách filmů snad tisíckrát a každý včetně tvůrců je už v televizi musel slyšet, scenáristé už je psát nebudou, ale stejně tyto plky znovu a opět zazní. A v ději to samý. Tak například hradební obránci mají k dispozici celou řadu zajímavé bojové techniky včetně střelného prachu. Co myslíte, používají je? Kdepak, při jednom útoku se brání jedním způsobem, při druhém zase jiným, vybuchující katapulty se jednou použijí, podruhé ne; efektní, a dokonce i celkem efektivní bungee jumping obránců ze zdi mezi nepřátele se pro ohromení použije poprvé, ale potom zase ne... Asi aby mohli příšery pokaždé něčím překvapit. Anebo spíš diváky. Na úkor logiky. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Čínský miliardář dal chechtáky, Hollywood největší hvězdu, Říše středu kdysi skvělého režiséra a div světa. Výsledek? Bezpohlavní, kulturně indiferentní a ušmudlaná prasoryba, která největší naděje budí v prvních dvaceti minutách. Jenže ten výtvarně vymazlenější Warcraft se nakonec stejně utopí v polívce plné nedovařených postav, vypravěčských neobratností a úsměvné ideologie, která se zoufale snaží konvenovat zcela rozdílným typům publika. Správný kritik prý nepoužívá slovo nuda. Jenže tady je bezradnost kastrovanost až fyzicky citelná. Takže sorry, NUDA. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama