Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film režiséra Martina Friče se odehrává na maloměstské poště. Bezvýznamný pražský úředník (Jiří Sovák) vymyslí jednoduchou fintu, jak přijít k penězům. Vypraví se do malého města a na zdejší poště se vydává za experta, který má prověřovat údajné padělky bankovek. V místě, které si pro krádež vytipoval, však narazí na sympatickou poštmistrovou (Milena Dvorská). Půvabná a schopná žena trpí různými komplexy a má konfliktní vztahy s manželem (Zdeněk Řehoř). Právě ona však svou laskavostí přispěje k tomu, že se v cynickém podvodníkovi probudí svědomí... Námět morality s kriminální zápletkou pochází od Jaroslava Dietla a obsahuje autorův typický živočichopis obyčejných lidí. Točí se kolem přehnaných ambicí i partnerských problémů. S jemně ironickým nádechem líčí poměry v provinčním městě, kde nechybí zahořklý udavač a vystrašený zbohatlík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý film, který je mimo jiné zajímavým svědectvím své doby. Osobně jsem ho sledoval s nemalým zájmem a obdivem k herectví Sováka i Dvorské. Sovákova postava děvkaře a rádoby hochštaplera je strašně zajímavě napsaná a v kontextu doby překvapí svým individualismem i touhou po úniku z ubíjející šedi každodenního života - v Sovákově podání je to rozený sympaťák, kterému nelze nedržet palce, ačkoli se fakticky přiznává ke kriminálnímu jednání. To nejlepší na tomto filmu je však podle mě Sovákův vnitřní hlas, který překvapivě cynicky komentuje okolní postavy i vývoj děje a který zde funguje skoro až jako autonomní film ve filmu. Nebýt zde onoho Sovákova voiceoveru, ztratil by tenhle poslední Fričův film minimálně půlku svého kouzla - takto však, mj. i za přispění přemíry humorných situací, autentických hereckých výkonů a překvapivého závěru, vznikl film, který i po letech stojí za vidění. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Výborné Sovákovo "přemýšlení nahlas"! Opravdu jsem se jeho poznámkami, komentáři a připomínkami bavil. Jako by zde čerpali inspiraci tvůrci filmu Alfie ( http://www.csfd.cz/film/134869-alfie/ ). Za zmínku stojí také herecký výkon Mileny Dvorské, která zde do své role neuvěřitelně pasovala. Milé překvapení od televizně vypadajícího filmu, od kterého člověk nic moc nečeká. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když jsem snímek viděl poprvé někdy v pubertě, hrozně mě tento psychologicky laděný příběh z duše loupežního podvodníka deprimoval a nemohl jsem spát. Byl to jeden z prvních mou viděných kriminálních filmů (byť se tady nejedná o nic drsného) a Sovákovy vnitřní monology z něho mě pak ještě dlouho po nocích strašily :o) Dokonalý scénář k originálnímu námětu, herecké výkony a občas i pěkně temný (noir) vizuál. Po letech zhledávám v tomto snímku jakou přidanou hodnotu navíc záživný humor odlehčující celou situaci. Mistři z různého oboru, Frič, Dietl a Sovák, se tu skvěle doplňují. Po letech mě příběh už tak silně nezasáhl, nicméně sympatické paní poštmistrové je mi líto ještě dnes.... jedna z nejlepších rolí Mileny Dvorské. 75% ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Přísně tajných premiér jsem od posledního Fričova filmu příliš neočekával, byl jsem pak ale velmi příjemně překvapen, tenhle snímek si totiž v ničem nezadá s nejlepšími kousky tohoto režiséra. Skvělý scénář a výborné herecké výkony jsou dobrým základem tohoto filmu, ze všeho nejvtipnější jsou ale Sovákovy sarkastické poznámky, při kterých jsem mohl smíchy vypadnout z křesla. 100% ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nebyla víc rozvedena interakce mezi Sovákem a Dvorskou, třeba i na úkor podvodného plánu. Ty "psychologické" pasáže mi totiž připadaly nejlepší. Naopak Sovákův vnitřní hlas má na můj vkus až moc prostoru (víc než herec sám). Zasmál jsem se u scény, kdy poštmistrová Dvorská s kamennou tváří píše na stroji sama sobě: "kontroluj se huso nebuď zvědavá". :) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Příběh se odehrává v obci Bystřice, ve skutečnosti se jedná ale o Benešov u Prahy. (sator)

Reklama

Reklama