foto

Ivanka Devátá

  • nar. 27.11.1935 (80 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ivanka Devátá pochází z umělecké rodiny, jejím otcem byl hudební skladatel a dirigent Antonín Devátý (1903-1984). Devátá se narodila v Praze, ale dětství strávila v Chrudimi a v Brně, kde také absolvovala první krůčky na cestě k divadlu, hrála ve škole, v rozhlase, psala básničky a hostovala v brněnském Divadle Na Veveří. Jedenáctiletku vystudovala v Plzni, poté pokračovala ve studiích na DAMU (1958), načež nastoupila do Realistického divadla Zdeňka Nejedlého, kde strávila více než třicet let až do zrušení divadla a svého odchodu do penze (1991). Kariéru v divadle zahájila postavami lyrických venkovských dívek, později se přehrála do charakterních rolí temperamentních žen. Vynikla v klasickém repertoáru (Sen noci svatojánské, Loupežník, Maryša, Lucerna), sama herečka řekla, že jí byly nejbližší komedie.

Ve druhé polovině 50. let absolvovala také křest před filmovou kamerou, její nejzásadnější rolí je postava Márynky Kryštofové ve filmu MSTITEL (1959) podle literární předlohy K. M. Čapka-Choda. Souběžně začala pracovat také pro rozhlas, kde účinkovala v rozhlasových hrách, objevovala se také v televizi (například v roce 1959 v prvním československém seriálu RODINA BLÁHOVA). Její další filmové role z následujících dekád byly již jen vedlejší až epizodní, vidět jsme ji mohli například ve filmech TÁTO, SEŽEŇ ŠTĚNĚ! (1963) nebo NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA (1968). Od konce 70. let vystupuje výhradně – i když nijak často – v televizi, převážně v seriálech, v nejnovější době v seriálech RODINNÁ POUTA (2004) a VELMI KŘEHKÉ VZTAHY (2007), v nichž se před kameru vrátila po dlouhých patnácti letech. Příležitostně se věnovala také dabingu, namluvila například postavu slečny Marplové.

Po roce 1989, kdy odešla z divadla a úplně přestala točit, zahájila Devátá svou druhou, možná ještě úspěšnější kariéru na poli literatury. Za pomoci fejetonů a vzpomínkových knih (vydala jich celkem deset) podává svůj osobitý pohled na dění kolem sebe, její knihy našly bohaté uplatnění mimo jiné v rozhlase. Jejími nejúspěšnějšími knihami jsou Rodinný podnik, Lázeňská kúra nebo Vůně posečené trávy.

Ivanka Devátá byla dvakrát vdaná, poprvé za herce Miloše Hlavicu (*1933), jejím druhým manželem byl herec Josef Vinklář (1930-2007), kterého si vzala dvakrát. Z prvního manželství má syna Marka Hlavicu (*1961), který je novinářem, z druhého manželství pochází syn Adam Vinklář.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Fotograf
Stopy života - Svatba (TV film)
2012 Školní výlet
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2006 Nadměrné maličkosti: Učitelky s praxí (TV film)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Anička s lískovými oříšky (TV film)
1992 Ecce Constantia (TV film)
Pochodeň (TV seriál)
1990 Maryša (divadelní záznam)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1986 O Popelákovi (TV film)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1983 Stopy zločinu: Alibi jako řemen (TV film)
1980 Nezralé maliny (TV film)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Kdo přichází před půlnocí
1978 Cesta domů (TV film)
Polská krev (TV film)
Stopař
1977 Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1975 Vlčí halíř (TV film)
1974 Padla kosa na kámen (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Smrt u jezera (S01E01)
1973 Bláznova smrt (TV film)
1972 Jako padlý sníh (TV film)
Svatá noc (TV film)
1970 Velká neznámá
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Špion přijede v sedm (E12)
S láskou nejsou žádné žerty (divadelní záznam)
1968 Nejlepší ženská mého života
1967 Amatér (TV film)
Obrácení Ferdyše Pištory (TV film)
Větrný robot (TV film)
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)
Samota (TV film)
1964 Táto, sežeň štěně!
Zapomenutý čert (TV film)
1963 I. třída (studentský film)
1962 Neomylní (TV film)
1960 Černá sobota
1959 Mstitel
Rodina Bláhova (TV seriál)
1958 Povodeň
1957 V proudech

Dokumentární

2011 13. komnata Ivanky Deváté (TV film)

TV pořady

2015 Barrandovský Silvestr 2015 (TV pořad)
Hvězdy na Barrandově (TV pořad)
2014 Barrandovský Silvestr 2014 (TV pořad)
2013 Barrandovský Silvestr (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Prostřeno! (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1983 Sešlost (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace