foto

Čestmír Řanda st.

  • nar. 5.12.1923
    Rokycany, Československo
  • zem. 31.8.1986 (62 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Čestmír Řanda se narodil 5. prosince 1923 v Rokycanech. Vystudoval a odmaturoval strojní průmyslovku (1944) a v Rokycanech nastoupil do zaměstnání. Již při studiích a při práci hrával v ochotnickém spolku. Jaroslav Průcha ho v roce 1945 přiměl jít na studium herectví na dramatické oddělení pražské Konzervatoře, kterou absolvoval v roce 1948.

Už jako posluchač konzervatoře vystupoval na prknech Národního divadla. Poté přešel do divadla v Plzni (1948 – 1960), s výjimkou základní vojenské služby (1950 – 1952). V Plzni se příležitostně věnoval také režii. V letech 1960 – 1966 se stal členem Divadla na Vinohradech a nakonec od 1. srpna 1966, až do své smrti 31. srpna 1986, se stal členem činohry Národního divadla.

Již od počátků své divadelní dráhy vytvářel na jevištích převážně dramatické role. Už ve Vinohradském divadle dosáhl několika úspěchů (například biskup v „Nápadnících trůnu“). Do Národního divadla (kde byl dokonce v letech 1969 – 1970 šéfem činohry) přišel již jako vyzrálý a zkušený herec. Do velkých dramatických postav ho předurčovala statná a silná postava, široká a kulatá tvář a dutě hluboký tembr.

Postavy vytvářel v duchu realismu a s nejrůznějšími charakterovými vlastnostmi, které vynikaly fyzickou vitalitou a mimickou životností. Stejně dobře vytvářel také komediální role s nadsázkou a karikaturou („Třetí zvonění“, „Poslední dobrodružství Dona Juana“). Jeho doménou však byly vážné role („Višňový sad“, „Bílá nemoc“, „Tomáš Becket“, „Nebožtík Nasredin“ a další). Často vystupoval ve vážných rolích Shakespearovských. Řanda se věnoval rovněž dramaturgické a spisovatelské práci (napsal řadu skečů pro televizi a rozhlas). Na jeho herectví navazuje také syn Čestmír Řanda ml. (*1959).

Ve filmu debutoval v roce 1953 malou rolí Slavomíra Mlejnka v Pušově středometrážním příběhu KREJČOVSKÁ POVÍDKA. Brzy se stal divácky populárním hercem a šel „z role do role“. Často hrál různé oblíkané pány z vyšších kruhů, nebo také venkovské balíky, intelektuály i omezence.

Nejvýznamnější byly jeho role regenta Valečského z Valče ve Vláčilově dobrodružném filmu ĎÁBLOVA PAST (1961), Žida Marmulstauba v Brynychově dramatu TRANSPORT Z RÁJE (1962), nerozhodného Drdy v Machově komedii TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (1963), Weinera v Brynychově dalším dramatu ...A PÁTY JEZDEC JE STRACH (1964), natvrdlého Dr. Tomečka v Podskalského trezorové komedii BÍLÁ PANÍ (1965), principála ve Fričových LIDECH Z MARINGOTEK (1966), Winklera ve Vávrově dramatu KLADIVO NA ČARODĚJNICE (1970), záludného generála Otise ve Vorlíčkově komedii PANE, VY JSTE VDOVA! (1970), vodníka Alberta Bacha v další Vorlíčkově komedii JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (1974), otce Valentu ve snímku DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD (1975), přitroublého hospodského v pohádce HONZA MÁLEM KRÁLEM (1976), zločineckého docenta Mlejnka v komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (1977), hostinského v PRINCI A VEČERNICI (1978) nebo ředitele Národního divadla v Krejčíkově BOŽSKÉ EMĚ (1979).

Film mu bohužel dával jen malé role (o to byly však výraznější). Jediná jeho větší role – a zároveň životní byla postava Drtílka v Machově komedii PŘEHLÍDCE VELÍM JÁ (1969). Naposledy se divákům uvedl rolí viceprezidenta v dramatu ZUŘIVÝ REPORTÉR (1987), který měl premiéru až po jeho smrti.

Od začátku své herecké kariéry se uplatňoval v rozhlase, dabingu a zejména v televizi (inscenace ZAČÁTEK KONCE, MODLITBA PRO KATEŘINU HOROVITZOVOU, ODSOUZENÝ Z PINKTOWNU, NEVIDITELNÝ, IKARŮV PÁD, NEZRALÉ MALINY, PŘÍPAD PLATFUS a seriály 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, CHALUPÁŘI, ARABELA, DYNASTIE NOVÁKŮ, DOBRÁ VODA, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, BAMBINOT, ZLÁ KREV, SYNOVÉ A DCERY JAKUBÁ SKLÁŘE a další. V roce 1977 získal titul Zasloužilého člena Národního divadla a roku 1978 titul Zasloužilého umělce. Čestmír Řanda zemřel 31. srpna 1986 v Praze v nedožitých šedesáti tří let. Je pohřben na Vyšehradském hřbitově.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Pan rada v Paříži (E08)
Zuřivý reportér
1986 Pěsti ve tmě
Zlá krev (TV seriál)
1985 Matka (divadelní záznam)
Přezůvky Štěstěny (TV film)
Případ Platfus (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Adam a Eva (TV seriál)
Bambinot (TV seriál)
Komediant
Radosti života (TV film)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Nuž, brány dokořán již otevřete...! (TV film)
Tažní ptáci (TV film)
1982 Daleko od stromu (TV film)
Dobrá Voda (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Odstřel (TV film)
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
Tři cesty k domovu (TV film)
1981 Až já budu velká (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
1980 Docent (TV film)
Můj nezdolný lev (TV film)
Nezralé maliny (TV film)
Soud pana Havleny (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Božská Ema
Jablko (TV film)
Kentauři
Martinec a ti druzí (TV film)
Zmizení herce Bendy (TV film)
1978 Princ a Večernice
Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
Stříbrná pila (TV seriál)
Tajemství Ocelového města
Zamřížované zrcadlo (TV film)
1977 Což takhle dát si špenát
Honza málem králem
Ikarův pád (TV film)
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Přikázaný směr jízdy (TV film)
Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
Vítězný lid
1976 Bouřlivé víno
Bratránek z Batávie (TV film)
Kateřina zlé pověsti (TV film)
Muž na radnici (TV seriál)
Nezbedná pohádka (TV film)
Paleta lásky
Terezu bych kvůli žádné holce neopustil
Ženitba (TV film)
1975 Bohoušův syn (TV film)
Dva muži hlásí příchod
Dvojí svět hotelu Pacifik
Chalupáři (TV seriál)
Matka (TV seriál)
Nadívaní hlemýždi po gaskoňsku (TV film)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Prodaná nevěsta
Tři muži se žralokem (TV film)
Vlčí halíř (TV film)
1974 Doňa Perfecta (TV film)
Jako malé děti (TV film)
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Konec agenta č. 312 (TV film)
Kosmas a paní Božetěcha (TV film)
Královské řádění (TV film)
Večeře (TV film)
Záhady v Alleghe (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Měsíční kámen (TV film)
1972 Lupič Legenda
Maurův odkaz (TV film)
Michelup a motocykl (TV film)
Modrý koberec (TV film)
Puding a la Chipolatta (TV film)
Ukradená bitva
Vychovatel (TV film)
Záhada červeného pudru (TV film)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
Princ a chuďas (TV film)
Sto dukátů za Juana (TV film)
Zajatec šílenství (TV film)
Zlatá hvězda na cestách (TV film)
1970 Mášenka (TV film)
Mata Hari (TV film)
Na kometě
„Pane, vy jste vdova!“
Ta slepička kropenatá (TV film)
1969 Kladivo na čarodějnice
Přehlídce velím já!
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Jegor Bulyčov (TV film)
Křesadlo (TV film)
Maltézský sokol (TV film)
Maratón
Nejlepší ženská mého života
Pozor, pane Veronese
„Rakev ve snu viděti...“
Stříbrná mošnička (TV film)
Ta třetí
Učitel a přítel zůstal veřejnosti neznám
1967 Dita Saxová
Jak se krade milión
Kolotoč (TV film)
Muž, který stoupl v ceně
Navštívenka (TV film)
Noc nevěsty
Přísně tajné premiéry
Sedmero krkavců (TV film)
1966 Dobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali Jima (TV film)
Dobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévoda (TV film)
Kdo chce zabít Jessii?
Když se čerti rojili (TV film)
Lidé z maringotek
Martin a devět bláznů
Ukradená vzducholoď
1965 Bílá paní
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
Neviditelný (TV film)
Odsouzený z Pinktownu (TV film)
Třicet jedna ve stínu
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Bláznova kronika
Čintamani & podvodník
Hvězda zvaná Pelyněk
Komedie s Klikou
Obžalovaný
Táto, sežeň štěně!
1963 Einstein kontra Babinský
Smrt si říká Engelchen
Tři chlapi v chalupě
Tři veteráni (TV film)
Závory (studentský film)
Zlaté kapradí
1962 Neomylní (TV film)
Oranžový měsíc
Transport z ráje
1961 Ďáblova past
Dlouhý podzimní den (TV film)
Netopýr (TV film)
Turista (studentský film)
Začátek konce (TV film)
1960 Bílá spona
1957 Bomba
1953 Krejčovská povídka

Dokumentární

2007 Kila hrajou (TV film)

TV pořady

1964 Půjčovna talentů (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace