foto

Mirko Musil

  • nar. 26.8.1924
    Praha, Československo
  • zem. 14.6.1999 (74 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mirko Musil se narodil jako Miroslav Musil 26. srpna 1924 v Praze do rodiny lékaře. Umělecké sklony zdědil po rodičích, ochotnických zpěvácích, s nimiž vystupoval již jako dítě na ochotnických podiích. Dětství prožil v Choceradech, ale studoval v Praze na Jiráskově gymnáziu, kde hrál v dramatickém kroužku. Původně chtěl po vzoru otce studovat medicínu, po uzavření vysokých škol nacisty odešel na pražskou Státní konzervatoř. Po zavření i této školy musel do totálního nasazení. Nakonec konzervatoř vystudoval až po skončení okupace roku 1948. Za celý svůj život prošel pouze 2 divadelními štacemi, Realistickým divadlem (1948 – 1950) a Městskými divadly pražskými (1950 – 1990), do nichž přišel z Realistického divadla s režisérem Otou Ornestem a zůstal zde až do svého odchodu na odpočinek.

Musil byl zejména hercem přesně charakterních komediálně laděných postaviček. I když sehrál přes sto divadelních postav a téměř sto postav filmových, nikdy ve svém životě se nepředstavil v titulní úloze. I přes tuto okolnost, která mu nijak nevadila, přistupoval k herectví poctivě, dokázal i malou roli přesně charakterově vyhrotit a vtisknout groteskní komiku. Se svoji menší postavou, kulatým buclatým obličejem a zejména příjemných chraplavým hlasem, představoval srdečné lidové chlapíky, kteří pouze výjimečně využijí své záporné vlastnosti.

S filmem spolupracoval celých čtyřicet let, bohužel vždy hrál malé anonymní či dokonce epizodní role: skladník liška (UDÁLOSTI DNE), SNB (KASAŘI), úředník (O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH), vedoucí (KRÁL KRÁLŮ), voják (HVĚZDA ZVANÁ PELYNĚK), kamarád (LIDÉ Z MARINGOTEK), dozorce (HAPPY END), prsatý delegát (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…), spiklenec (SLASTI OTCE VLASTI), rádce (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), strážník (PĚNIČKA A PARAPLÍČKO), pumpař Bouček (DRAHÉ TETY A JÁ), hostinský (JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!), mistr (JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH), VB (PARTA HIC), chasník (HONZA MÁLEM KRÁLEM), pořadatel (JEN HO NECHTE, AŤ SE BOJÍ), krčmář (TŘI VETERÁNI), průvodčí (COPAK JE TO ZA VOJÁKA) a také soused a dělník Rak (MALOSTRANSKÉ HUMORESKY). Byl velmi obsazovaným hercem (i když malých rolí), roku 1974 se účastnil na jedenácti filmových titulech, 1975 na osmi. V řadě českých filmů namluvil své kolegy (ZELENÉ OBZORY, MÍSTENKA BEZ NÁVRATU, 5 MILIONŮ SVĚDKŮ, SVĚTÁCI, PÁNI KLUCI, TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH aj.). V 90. letech spolupracoval i se zahraničními produkcemi.

Významně spolupracoval taktéž s rozhlasem (př. „Alexis Zorbas“, „Povídky Sherlocka Holmese“, „Vaska Trubačov a jeho kamarádi“, „Delfín“, „Tak končí zrádci“, „Co si kdo uvaří…“, „Muž, který tisíckrát zemřel“, „Ve spárech oceánu“, „Bratři Lví srdce“, „Podfukářská série“, „Marco Polo“, „Nepříjemná ústřice“, „A pak že nejsou hastrmani“), televizními inscenacemi (SVATEBNÍ CESTA ANEB JEŠTĚ NE, EVŽENE!, KRIMI REVUE, DOKTOR A BĚSI, KAT NEPOČKÁ, ZAJATEC ŠÍLENSTVÍ, KAM SLUNCE NECHODÍ, ŠTĚDRÝ VEČER PANA RADY VACÁTKA, ALEXANDER DUMAS STARŠÍ, POSLEDNÍ KONCERT, HLAVNÍ VÝHRA, DALEKO OD STROMU, JAKO KNÍŽE ROHAN či POFOUKEJ MI JAHODY) a seriály (SŇATKY Z ROZUMU, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, DOBRODRUŽSTVÍ ŠESTI TRAMPŮ, F. L. VĚK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, CHALUPÁŘI, ŽENA ZA PULTEM, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, OKRES NA SEVERU, DYNASTIE NOVÁKŮ, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, MY HOLKY Z MĚSTEČKA, GOTTWALD, ZLÁ KREV, CHLAPCI A CHLAPI apod.). I v těchto dvou mediích představoval malé epizodky.

Velmi významná byla práce v dabingu, kde, kromě již zmíněného přemlouvání českých herců a malých roliček v zahraničních snímcích (ŠPINAVÁ ZÁLEŽITOST, „MAYOVKY“, STEPUJÍCÍ STONOŽKA, LADY A TRAMP, CHOBOTNICE, MANŽELÉ Z ROKU II, SMOLAŘ, JESTLI SE ROZZLOBÍME, BUDEME ZLÍ, VELKÝ ŠÉF, VČELKA MÁJA, HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU, NÁVŠTĚVNÍCI, MALÁ MOŘSKÁ VÍLA atd. atd.), dodnes rozdává radost dětským divákům díky skvělému namluvení své životní „role“ – Strýčka Skrblíka v seriálu z dílny Walta Disneye MY Z KAČEROVA (1987), jež daboval v letech 1990 až 1994. Získal Cenu Senior Prix (1995). Mirko Musil zemřel 14. června 1999 v Praze ve věku nedožitých 75 let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1998 Hřích faráře Ondřeje (TV film)
Zkřížené meče (TV film)
1997 Králův šašek (TV film)
Ptačí král (TV film)
1996 Konto separato
O kováři Básimovi (TV film)
Slavík (TV film)
1995 Malostranské humoresky
1994 Maigretova trpělivost (TV film)
Měsíční údolí
Štace (studentský film)
V erbu lvice
1993 Catherine Courage (TV film)
Deset malých běloušků (TV film)
Maigret se brání (TV film)
1991 Pofoukej mi jahody (TV film)
Ten lokaj (TV film)
Variácie slávy (TV film)
1989 Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
1987 Balónová pohádka (TV film)
Copak je to za vojáka...
Drátenická pohádka (TV film)
Jeskyně (TV film)
Lovec senzací
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Pravidlá kruhu
Zuřivý reportér
1986 Hlava plná slunce (TV film)
Každý má svůj den (TV film)
Lev s bílou hřívou
O Popelákovi (TV film)
1985 Havárie
Já nejsem já
Mravenci nesou smrt
Stalo se jedné neděle (TV film)
Zátah
1984 Fešák Hubert
Rozpuštěný a vypuštěný
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Tři princezny tanečnice (TV film)
1983 Jako kníže Rohan (TV film)
Oči pro pláč
Tři veteráni
1982 Daleko od stromu (TV film)
Hlavní výhra (TV film)
Králíci s moudrýma očima (TV film)
Plaché příběhy
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
Hodina života
Tajemství hradu v Karpatech
Víkend bez rodičů
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Kluci z bronzu
Muž přes palubu
Nevěsta k zulíbání
1979 Čas pracuje pro vraha
Drsná Planina
Lásky mezi kapkami deště
Osamělý jezdec (TV film)
Poprask na silnici E 4
Poslední koncert (TV film)
Tři od moře
1978 Čistá řeka
Etudy do skicáku (studentský film)
„Já už budu hodný, dědečku!“
Lvi salónů
Muž pro domácnost (TV film)
Plotýnky na tři dny (TV film)
Sněhurka (TV film)
Tajemství Ocelového města
1977 Adéla ještě nevečeřela
Hněv
Honza málem králem
Hop - a je tu lidoop
Jen ho nechte, ať se bojí
Koncert pro mantinely (TV film)
Osada Havranů
1976 Běž, ať ti neuteče
Bratránek z Batávie (TV film)
Kufr (TV film)
Odysseus a hvězdy
Paleta lásky
Parta hic
1975 Akce v Istanbulu
Cirkus v cirkuse
Když Praha povstala (TV film)
Letní romance (TV film)
Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
Páni kluci
Plavení hříbat
Škaredá dědina
Tak láska začíná...
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Drahé tety a já
Dvacátý devátý
Hodíme se k sobě, miláčku...?
Hvězda padá vzhůru
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Kdo hledá, najde (TV film)
Kvočny a Král
Muž z Londýna
Na startu je delfín
Osud jménem Kamila
Sedmého dne večer
1973 Lesní panna (TV film)
Maturita za školou
Tři nevinní
Známost sestry Aleny
1972 Aféry mé ženy
Lupič Legenda
Pan Tau to zařídí
Pan Tau v cirkusu
Slepé střevo (TV film)
Štědrý večer pana rady Vacátka (TV film)
1971 Kam slunce nechodí... (TV film)
Kat nepočká (TV film)
Klíč
Moderní byt (TV film)
My tři a pes z Pětipes
Zajatec šílenství (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Pan Tau a Claudie
Partie krásného dragouna
Pěnička a Paraplíčko
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
Hrozné děti (TV film)
Krimi revue (TV film)
Odvážná slečna
Slasti Otce vlasti
Světáci
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Nejlepší ženská mého života
Pasťák
Šíleně smutná princezna
1967 Čtyři v kruhu
Dita Saxová
Happy end
Přísně tajné premiéry
Soud pana Havleny (TV film)
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Doktor a běsi (TV film)
Flám
Lidé z maringotek
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
Transit Carlsbad
1965 Délka polibku devadesát
Třicet jedna ve stínu
5 milionů svědků
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Hvězda zvaná Pelyněk
Místenka bez návratu
1963 Einstein kontra Babinský
Král Králů
Máte doma lva?
Na laně
Začít znova
1962 Černá dynastie
Neschovávejte se, když prší
Potíže s kulturou
Tarzanova smrt
Vánice
Zámek pro Barborku
Zelené obzory
1961 Cesta do věku petrolejových lamp
Každá koruna dobrá
Kohout plaší smrt
Reportáž psaná na oprátce
1960 Černá sobota
Osení
Valčík pro milión
Zlepšovák
1958 Hvězda jede na jih
Kasaři
1957 Daleko od stromu
Případ ještě nekončí
To byla noc
Zářijové noci
1956 Události dne

TV seriály

1997 Arrowsmith (TV seriál)
1995 Nováci (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Česká soda (TV seriál)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Dům smutku (E01)
1991 Le flic de Moscou (TV seriál)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Fantóm podniku (E04)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
1985 My holky z městečka (TV seriál)
Piesočná potvorka (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Pašeráci (E07)
Dynastie Nováků (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Šťastný a veselý (S03E03)
1977 Žena za pultem (TV seriál)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Dáma s erbem (S02E06)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Sokové (E04)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loď do Hamburku (S01E09)
Bestie (S01E06)
1973 Neználkovy příhody (TV seriál)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 11 (E11)
Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Smrt Porthose (E03)
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Telegram z Neapole (E08)
Pan Tau (TV seriál)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace