Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 037)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad s naprosto nevyužitým potenciálem. Vkusný začátek, který se posunul pouze na typickou vyvražďovačku v domě. Purge i přes příjemné herecké obsazení neumí téměř ničím zaujmout. Převážná část filmu byla předvídatelná. Na začátku přátelé, na konci černoch, vše se dalo snadno prohlédnout a to byla největší chyba. Musím pochválit psychopaty, protože ti byli vybrání vkusně a je to největší klad. Bohužel se klady hledají jen těžce, takže se musím přiklonit k tomu, že se jedná o lehký podprůměr na který snadno a rychle divák zapomene. Škoda těch spousty nelogičností .. 4/10 = 45% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Proklet kino za nehorázné ceny a příště pečlivěji vybírat, je jedna věc. Nechat se nalákat opravdu zajímavým námětem věc druhá. Do kina jsem díkybohu nešel. Ono to do něj totiž tak trochu zabloudilo omylem. Nic není neproniknutelné. Ani bezpečnostní systémy, kterými velmi královsky živí svou rodinu Ethan Hawke. Díky tomu má z domu úctyhodný labyrint, který se už brzy neprodyšně uzavře a bude hrát o jedné očistné noci do karet černochovi, kvůli kterému je rodinka náhle v ohrožení života. Protože u dveří začne nervózně přešlapovat partička vraždících teenagerů, kteří toho negra prostě chtějí. A když to nepůjde po dobrém.. Ale zpět k až anarchickému námětu. Jedna noc v roce slouží za oceánem k upuštění páry. Tam něco čmajznu, tam někoho rozmašíruju basebalovou pálkou. A ono mi to projde. Tahle Očista totiž dokázala v dokonalé Americe srazit kriminalitu na minimum. Zbytek roku je v ulicích téměř ráj. Nevyužitý!! Zhruba tak mi připadal námět téhle jednohubky. Po slibném rozjezdu se postavy začnou chovat jak klienti nějakého ústavu (dcera by chtěla přítele pustit do kalhotek a zatemní jí to mozek, syn se zase chová jako nejotravnější blbeček na světě), tvůrci zajímavé scény zabíjí předvídatelností a vždy na poslední chvíli zmáčkne spoušť někdo za rohem. S každou další minutou přichází horší a horší rozhodnutí – postav, střihače, scénáristy i režiséra (jedna a ta stejná osoba – James DeMonaco nicméně kdysi napsal solidního Vyjednavače). Závěr (se sousedy) je už nesmírně úsměvný, kde už se šroubuje nesešroubovatelné. Ale ty tři slabé hvězdy dám. Nicméně si půjdu pustit Fincherův Úkryt!! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, bohužiaľ nie celkom využitý. Komornosť snímku neodsudzujem, uzavreté priestory mi vyhovujú. Atmosféra sa v nich buduje podstatne lepšie. Obsadenie som pred zhliadnutím bližšie neskúmal, preto ma "lady Lannister" - L. Headey, známa prevažne zo série Hra o tróny veľmi milo prekvapila. V závere potvrdila povesť tvrdej ženy, s ktorou sa neradno zahrávať, inak vám rozfláka lebku o stôl...Film je vlastne klasickou vyvražďovačkou, akých vznikli tisícky. Od iných sa odlišuje práve spomínaným dobre osadeným príbehom a pozadím, ktoré celý film rámuje. Tvorcovia vycítili príležitosť, úspech filmu tiež nebol zanedbateľný, preto už v tejto chvíli letí sieťou kín druhé pokračovanie , ktoré vraj podstatne lepšie využíva alternatívnu budúcnosť a chaos v uliciach. Neviem ako vy, ale ja sa na pokračovanie celkom teším a mám tušenie , že sa rodí nová hororová séria...70%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Provokatívna myšlienka bez realizácie. Náznak dobrého námetu ma spočiatku vtiahol do deja, ale postupom času vyšumel pôvodný zámer a koncept sa neudržateľne blížil k stereotypnej záležitosti horrorového thrilleru. Horrorové thrillery mám rád, ale na tak malom mieste s tak malým počtom postáv to chce zručnosť aj za kamerou, nestačili len dobrí herci. Chýbala atmosféra, napätie gradovalo len dobrou prácou kamery a klišé zvraty ma nechali chladným. Navyše napriek krátkej stopáži je film pomerne nudnou jazdou, keď sa konečne začne niečo diať až takmer za polovicou filmu. Takže žiadny zázrak sa nekoná, ale napriek tomu sa nečudujem dobrým ohlasom z pokladníc kín. Lacný mainstream s dobrým nápadom a tuctovým obsahom sa dobre predáva. 55%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu jde naprosto krásně vidět rozdíl mezi premisou a scénářem - zatímco námět je zajímavý, scénář je naprosto dementní. Věci se prostě dějí, aby se děly, nebo abychom se posunuli v příběhu. Nebudu originální a taky to napíšu - trailer mě nalákal, málem jsem na to i šel do kina, ale poté, co mi spolubydlící řekl, že film jako takový nestojí za nic, jsem se rozhodl si počkat pěkně na doma. Jediné, co tenhle film vytahuje do toho alespoň průměru je Lena Headey a Ethan Hawke. Speciálně díky Leně jsem se na tohle vydržel dokoukat až do konce. O druhém dílu zatím slyším většinu pozitivních věcí, takže tomu dám šanci, ale na druhou stranu, nebude zas tak těžké překonat tenhle rozpačitý film. 50 %. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 64,5 milionu dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 89,4 mil. (NIRO)
  • Pracovným označením filmu bol názov Vigilandia. (MikaelSVK)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama