Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 037)

juta 

všechny recenze uživatele

Monstrózně nevyužitý potenciál. Myslel jsem si, o jakou půjde řežbu a místo toho se vše točilo jen v kruhu rodinném, což byla docela škoda. Určitě by to mělo větší grády, kde by na jedné straně byla parta mladistvých sympaťáků se svými specifickými charaktery místo rodiny a na straně druhé nějací násilníci. No jo, musel jsem se spokojit i s touto verzí, která taky nebyla špatná, ale opravdu se z toho dalo vymačkat o hodně víc. ()

konous 

všechny recenze uživatele

Jako napínavá vyvražďovačka to funguje, ale obecně mám s těmito nemorálními filmy trochu problém, že je to na mě až moc zlé a proto neuvěřitelné. Po pár prvních minutách, kdy jsem se odpoutal od přemýšlení nad ujetými/umělými? dialogy při "přípravě na noc", mě alespoň strhla atmosféra. Ale facepalmů jsem v průběhu fakt nešetřil. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu jde naprosto krásně vidět rozdíl mezi premisou a scénářem - zatímco námět je zajímavý, scénář je naprosto dementní. Věci se prostě dějí, aby se děly, nebo abychom se posunuli v příběhu. Nebudu originální a taky to napíšu - trailer mě nalákal, málem jsem na to i šel do kina, ale poté, co mi spolubydlící řekl, že film jako takový nestojí za nic, jsem se rozhodl si počkat pěkně na doma. Jediné, co tenhle film vytahuje do toho alespoň průměru je Lena Headey a Ethan Hawke. Speciálně díky Leně jsem se na tohle vydržel dokoukat až do konce. O druhém dílu zatím slyším většinu pozitivních věcí, takže tomu dám šanci, ale na druhou stranu, nebude zas tak těžké překonat tenhle rozpačitý film. 50 %. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tématicky je to velmi zajímavé a originální, ale spousta věcí nedotažených. Zaprvé je to ukrutně předvídatelné. Tedy už dopředu tušíte, jak to celé dopadne, protože už od začátku děje nám dávají tvůrci naprosto jasné a okaté indicie. Dopředu odhadujete kdo kdy koho zabije a jak a samozřejmě nechybí paleta scén, kdy už je téměř rozhodnuto, chybí jen osudový úder a samozřejme se někde za rohem objeví zachránce a zmaří záporákům veškeré plány. Tyhle trapné berličky mi vydily nejvíc. Technicky je to relativně ok, herecky vesměs taky. Snad jen postavy se chovají občas nelogicky - chyba scénáře. Tématika očištění celkem zajímavě uchopená, se správným "politicko-sociálním" přesahem a narážka na sociální segregaci lídí (bohatí vs chudí/dobří vs špatní lidé) taky dobře uchopena. Kupodivu jsem to čekal spíše opačně, tedy technicky a dramaturgicky řížný thriller bez pointy a myšlenek. Dopadlo to takhle a není to úplně průser, jen asi jednou a dost. Jeden z mnoha přírůstků do žánru. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem jsem měl problém od prvního traileru. Onen námět, o kterém tu většina diváků hovoří jako o "dobrém nápadu", mi přijde naprosto debilní. Mé politologické já se okamžitě pouští do úvah, které vedou k závěru, že takovýhle režim by nefungoval a neprosperoval. Tvářit se po 364 a půl dne jako liberální demokracie a pak na dvanáct hodin zavést jakýsi hobbesovský přirozený stav, to je tak politologicky, filosoficky a morálně šíleně ujeté a nepřesvědčivé, že se o tom nemůžu alespoň nezmínit. No ale budiž, nehodnotím filmy jen podle námětu, ale snažím se přistoupit na pravidla hry daného filmového vesmíru. S takovým přístupem The Purge hezky funguje zhruba do okamžiku vypršení časového limitu, který dali útočníci Hawkeově rodině. S vlámáním se agresorů do baráku se ale celá konstrukce zbortí jak domeček z karet jen proto, aby na sebe kladné a záporné postavy mohly jedna po druhé narážet a vzájemně se likvidovat. Opravdu perfektní taktický výkon ze strany útočníků :-D ... V závěru pak tvůrci přijdou s jedním celkem zajímavým zvratem, ale jeho provedení není příliš přesvědčivé. The Purge je solidně řemeslně zvládnutý, navzdory problematickému námětu se mu po zhruba polovinu stopáže daří fungovat a vzbuzovat napětí. Škoda, že zvlášť v závěru působí ta společensko-kritická linie až směšně. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Pracovným označením filmu bol názov Vigilandia. (MikaelSVK)
  • Podľa záznamov bezpečnostných kamier je zrejmé, že každoročná "Očista" sa koná v noci z 21. 3. na 22. 3. (GTS_PUNK)
  • Námět na film se zrodil v hlavě Jamese DeMonaca poté, co mu manželka připomněla incident, který se jim stal během jízdy autem, když je málem zabil opilý a agresivní řidič, který režiséra vyprovokoval ke rvačce. Jeho manželka to pak okomentovala slovy, jak by bylo skvělé mít jednu beztrestnou vraždu ročně. (Mrs.Blue)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama