Reklama

Reklama

Věra 68

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Film o Věře Čáslavské je bilancí celého jejího života. Se svými sedmi zlatými a čtyřmi stříbrnými olympijskými medailemi je nejúspěšnější československou sportovkyní všech dob, čtvrtou nejúspěšnější ženskou olympijskou sportovkyní světa. Po jejím strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové. V roce 1968 podepsala manifest Dva tisíce slov, jehož podpis nikdy neodvolala. Navzdory velkolepé slávě, kterou si vysloužila nepředstavitelnou dřinou a výdrží, prožila značnou část svého života v nesnázích. (Politická situace za normalizace, manželství, rodinná tragédie.) Její jedinečný osud je zrcadlem české společenské situace, komunistického a posléze demokratického režimu. V obou případech se občansky angažovala. O své sportovní minulosti mluví jako o pouhých vteřinách slávy. Stěží vynahradily obtížnost celého jejího života. Dnes je Věře 68 let. Od konce její fascinující sportovní kariéry uplynulo 42 let. Česká společnost o ní stále ví. A nejenom česká, doprovází ji i věrnost a obdiv Japonců. Její osud je jedinečným fenoménem v historii tohoto národa. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

anli 

všechny recenze uživatele

Kdo z Československa by neznal Věru Čáslavskou.Tenhle dokument je velmi komplexní a velmi důstojný a to i po filmařské stránce.Olga Sommerová přesně ukazuje jak má ucelený dokument vypadat a podává divákovi komplexní obraz o životě naší nejúspěšnější sportovkyně.Je to opravdu velmi silný a emotivní příběh ženy,která se nesmazatelně zapsala do Československých dějin a i přes to,co dokázala,byla odsunuta na odstavnou kolej a nebylo jí dopřáno rozdávat dál sportovní radost a um.Opět to ukazuje na zhovadilost komunistické moci(halelujá) a Olga Sommerová se s tím poprala velmi citlivě a při tom razantně.Odvedla perfektní dokumentární práci,ke které jí skvěle pomáhá kamera Olgy Špátové i soukromý filmový archiv samotné sportovkyně.Myslím si,že tohle by měl vidět každý-od devíti do devadesáti devíti let,aby pochopil ,co člověk může dokázat,jakou může mít sílu a že ho nezlomí sebenesmyslnější politická moc a zhůvěřilost.Opravbdu skvělý a precizní dokument,který vzbuzuje úctu a respekt.Nemám,co bych namítal a dávám jasných 100%.P.S.Setkání na premiéře filmu bylo takové,jaké jsem čekal-paní Čáslavská je velmi skromná a usměvavá žena,díky které můžu být hrdý na to,že jsem Čech. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Máme málo hrdinů. Anebo o nich málo mluvíme, což v podstatě vyjde nastejno. Je dobře, že se Olga Sommerová rozhodla o jedné takové hrdince hovořit. Samozřejmě, že znám jméno Věry Čáslavské, ale už zase tolik nevím o jejím příběhu. Nejdříve jsem přečetl komiks Jana Nováka a Vladimíra 99, který mi otevřel oči a upozornil na to, co mi nějakou dobu už unikalo. Takže tento dokument byl další povinnou zastávkou. Už mě nemohly překvapit dějové zákruty (kterých bylo v životě této ženy víc než v několika životech „obyčejných smrtelníků), čímž by ten portrét byl zcela jistě více strhující, ale i tak se mi dostalo vydatné dávky studie pevného charakteru a morálky. Navíc je ten portrét příjemně civilní, takže se umně vyhýbá jakémukoliv zbožšťování. V podání Sommerové je Čáslavská člověkem, který má výjimečný talent, ale nikdy nezapomene být právě hlavně tím člověkem – skromným, pravdivým a rovným. Tato dějinná lekce je nesmírně důležitá a stojí za to si ji připomínat. Protože: hrdinů máme málo, a proto bychom o nich měli mluvit o to více. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je vlastně jakýmsi vydáním memoárů naší legendární olympioničky. Většina filmu je krom archivních záběrů vedená vlídným rozhovorem s paní Věrou nebo jí blízkými lidmi. Její aktivní účast na spoluvytváření dokumentu je zřejmá. O osobních citlivých věcech se mluví jen velmi málo nebo vůbec. Její nešťastné manželství s Josefem Odložilem je velké tabu. Ačkoli i z těch drobných náznaků, co se zde objevily, lze vytušit, že si v manželství musela projít skutečně peklem. Též informací o vlastní rodině a dětství se nám téměř nedostává. Většinu času tak společně s Věrou vzpomínáme na šťastnou dobu sportovních úspěchů a pak na smutnou dobu komunistické represe. Zajímavé jsou rozhovory s prezidentem Havlem a období působení na Pražském hradě nebo cesty zpět do míst olympijských závodů. _____ Musím se trochu ohradit proti komentářům, že dokument je natočen jednostranně a neprofesionálně. Tento dokument nemohl být natočen jinak, když se na něm Čáslavská aktivně podílela. Její účast tomu přidává navíc určitou hodnotu. Nyní když je Věra po smrti, možná někdo natočí nový obsáhlý dokument, kde se otevřou i ty bolavé rány. Ale věřím, že i tak dokument vyzní pro Věru velmi kladně. Pro naší společnost je ne jen sportovním, ale i velkým lidským a morálním vzorem. Naše současná doba je charakteristická tím, že máme chronický nedostatek charakterních a slušných lidí. My potřebujeme svoje vzory a legendy. A jak známo. Do legend se nekope. Ono úplně stačí, co si vytrpěla za svého života. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeden z výborně zpracovaných dokumentů a to ještě navíc o jedné velkolepé ženě, kterou byla Věra. Viděla a slyšela jsem spoustu věcí, či historek, které jsem neznala a za to velký dík. Například její obdarování Samurajským mečem, svatba, která se dá pomalu srovnat s královskou svatbou, co se množství lidí týká a to jí chtěla mít v tichosti. Ale i o tom, co si prožila bolesti, trápení, neskutečného smutku, který se střídal s její odvahou, radostí, houževnatostí a hlavně se sílou se vším bojovat jak se dalo a že to neměla vždy jednoduché. Velmi příjemná, sympatická žena, které vzdávám i po její smrti obrovský hold. Na Tebe se Věruško nedá zapomenout v žádném případě, díky za takové lidi jako jsi byla Ty! ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Perfektní životopis naší zlaté Věry v kostce. Je zde vše potřebné, co potřebujete slyšet, nezabíhá se do přílišným titěrných detailů a jediným malým smítkem na kráse je právě určitá režisérčina jednostrannost a chybějící pohled opozice. Ovšem k tomu, abych si udělal svůj úsudek o této naší největší olympioničce mi materiál bohatě stači. Těším se na další práci Sommerové.. ()

Galerie (4)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Reklama

Reklama