Režie:
Daniel CohenKamera:
Robert FraisseHudba:
Nicola PiovaniHrají:
Jean Reno, Michaël Youn, Raphaëlle Agogué, Julien Boisselier, Salomé Stévenin, Pierre Vernier, Geneviève Casile, Serge Larivière, Issa Doumbia, Bun-hay Mean (více)Obsahy(2)
Třicátník Jacky Bonnot je talentovaný kuchař a ctitel velkého kuchařského umění. Sní o úspěchu a o tom, že si jednoho dne otevře vlastní restauraci. Finanční situace jej nutí přijímat podřadné práce, které si však není schopen udržet. Život se mu změní ve chvíli, kdy mu cestu zkříží slavný šéfkuchař Alexandre Lagarde. Zavedenou pozici Alexandra Lagarde totiž ohrožuje finanční skupina vlastnící síť jeho restaurací… (oficiální text distributora)
(více)Videa (3)
Recenze (202)
Typicky francouzská pohodovka o jídle, posedlosti jídlem a kuchařích. A taky o rodinných trampotách s finále, které svou kompletní happyendovostí strčí do kapsy všechny pohádky. Humor šlape, tempo taky, vše je na svém místě, vše má typicky francouzský šmrnc. V podstatě je to klasický francouzský recept na komedii pocházející nejspíš tak z osmdesátých let. Vymakaný, časem ověřený. Bylo opravdu příjemně strávených devadesát minut, ale přesto, nebylo to nic tak převratného, že bych si to někdy musel zopakovat. ()
Film přesně vyhoví generaci, která na podobném typu francouzských veseloher vyrostla a nestojí o žádná překvapení. Trochu dietní zábava, spíš na půl úsměvu než hlasitý řehot, na druhé straně skýtá záruku, že nepřekročí hranice vkusu k vulgaritě. Trochu operetní převleky hrdinů, věhlasného kuchaře a jeho talentovaného nástupce, sice prohlédne každý kromě tupých zlosynů, ale aspoň člověk netápe. A trochu vyžilé kázáníčko, kterak ziskuchtiví kapitalisté moderní doby vyhánějí zastánce poctivé kuchyně polidšťuje fakt, že i dcera mistra chutí se krmí hamburgery. ()
Nuž, pozrime sa na klady tohto filmu. V hlavnej úlohe gastronómia a skvelý Jean Reno, ten môže hrať aj hovoriaci zemiak a stále to bude skvelé a bude to priťahovať pozornosť. Na druhej strane však takmer žiadna hudba, nulový humor, nulová iskra a nezaujímavý Michael Youn, ktorý bol doslova fádny. Tento film je opäť raz ťažký priemer, ktorý som si pozrel zo zvedavosti, lebo mám rád filmy o jedle, no čakal som, že to bude mať aspoň iskru ako napríklad zfilmovaná verzia šou s Pohlreichom Áno, šéfe! To by mohli sfilmovať a zaručene by to bolo vtipnejšie ako tento priemerný pokus zaujať masové spektrum európskeho diváka. Pochybujem totiž, že za morom by to vzbudilo nejaký ohlas. Pozitív strašne málo a negatív mnoho. Pre túto francúzsku snímku je vlastne kompliment, že ju radím do priemeru. ()
Dílko stejně instantní jako kuchyně, kterou kritizuje. Film prakticky nemá žádný smysluplný děj, je to jen sled více či méně nereálných náhod. Největší tragédií je ale hlavní (mladý) protagonista. Jak s ním má divák sympatizovat a držet mu palce, když je to vlastně prudič a kverulant. Vůbec se nedivím, že dostane tolikrát padáka, já bych ho rovnou zastřelil. Když k tomu přičteme, že jej hraje rovněž nesympatický herec, je na průšvih zaděláno. Vrcholem absurdity filmu je, že s tímto protivným skrčkem sdílí život a lože o hlavu větší nádherná ženská. Jean Reno, byť stárnoucí, je v poho, ale ten bohužel film nezachrání. ()
Možná jsem byla tak natěšená, že jsem z filmu pak byla až trochu zklamaná. Námět je zajímavý a prostředí restaurací (navíc těch francouzských) je jako stvořené pro komedie, které můžou pořádně zahřát u srdce a poškádlit naše chuťové pohárky a oči. Ale tady se tak moc nedělo. Ani linka lásky mě moc nenadchla. Možná mi trochu vadilo, jakého ze sebe Michael Youn dělal šaška, až chvílemi působil jako padlý na hlavu, takže jsem mu jeho ambice dostat se do nějaké dobré kuchyně bohužel nevěřila. Ani to nebylo tak vtipné, jak by mohlo. ()
Galerie (45)
Zajímavosti (5)
- Režisér Daniel Cohen si chtěl původně ve filmu i zahrát. Na radu producentky však od tohoto záměru raději upustil. [Zdroj: Deník Metro] (hippyman)
- V Polsku je snímek uváděn pod názvem Faceci od kuchni, což lze přeložit jako „Kluci z kuchyně“. Španělští diváci zase do kin půjdou na El chef, la receta de la felicidad, tedy „Šéfkuchař, recept na štěstí“. (Beer Ceps)
- Michaël Youn musel kvůli natáčení absolvovat kurzy vaření. Jeanu Renovi naopak stačila jen návštěva kuchařské školy Alaina Ducasseho, aby se naučil, jak se kuchaři pohybují, jaká mají gesta a jak se k vaření staví. [Zdroj: Deník Metro] (hippyman)
Reklama