Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (299)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V istý moment filmu sa zdá, že jadro príbehu môže byť o nemalých problémoch írskych prisťahovalcov v USA. Nakoniec je ale "iba" o strastiach hlavnej hrdinky, čo sa neskôr ukazuje ako správny krok. Brooklyn je síce romantický, pomerne hrejivý príbeh lásky, ale nie tak tradičný, ako by ste čakali. Hrdinka si prechádza inými vnútornými dilemami ako je v žánri zvykom a možno aj preto ju občas nebudete chápať, ale keď sa nad jej situáciou zamyslíte, tak jej mysleniu porozumiete. Film o hľadaní svojho miesta na Zemi, čo je myslené nielen metaforicky, ale aj doslovne, geograficky. Skôr za tri, ale ako fanúšik Saoirse nemám problém nadhodnotiť. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čirá romantika, radost pohledět. Pokud filmovat červenou knihovnu, tak prosím takhle. Příjemně, s nadhledem (předlohu adaptoval Nick Hornby), s povedenou dobovou atmosférou a především s herečkami a herci, kterým všechno věříte, každý úsměv, každou starost. Obzvlášť tedy do postupně rozkvétající Saoirse Ronan by se zamiloval snad každý, no a když se to křehké éterické stvoření rozpláče, dojalo by i kámen. Nevidím důvod dávat nižší hodnocení jen proto, že "to je obyčejná romance", což je možná pravda, ale záleží na dojmu, jaký na mě udělala. A ten dojem je stoprocentní. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Absolútne netuším, ako som sa k tejto, mne osobne nič nehovoriacej sračke, dostal. Presne to som si hovoril na začiatku po pár minutách. No napriek tomu, že aj keď toto nie je môj štýl a ani neviem poriadne kde je na mape Írsko, celkom ma to bavilo. Veľa zachraňoval strih filmu, kde sme sa furt posúvali vpred a len zriedkavo ostávali na jednom mieste. Príbeh dokopy nič moc, nemá čim poriadne zaujať ani strhnúť, ale ako celkom funguje a výsledný film vďaka Saoirse Ronan, ktorá vyrástla v celkom schopnú herečku nenudí. 75% - 4* ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Příjemná romantická oddechovka s celkem uvěřitelnou hrdinkou. Eilis je mladá, hezká rozumná irská holka, která se za prací vydá do New Yorku. Nejlepší část filmu je právě to, jak dost nesmělá mladá žena prožívá odtržení od rodiny, nezvyk jednat s lidmi, které nikdy předtím neviděla, a stesk po domově. Pak přijde na řadu setkání s mužem, navštěva matky zpět v Irsku a setkání s druhým mužem. Tahle část už je (s podivem u romantického filmu) slabší. Cukrování Eilis s jejím nápadníkem je bez šťávy a konec dává připomenout, že se stále jedná jenom o červenou knihovnu v jiném balení. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Slaďárna jak od Rosamunde Pilcher s americkou zástavou na prdeli, která je přímo ukázkovým akademickým a citovým kalkulem. Tudíž je vše na vysoké řemeslné úrovni a se skvělými herci, kterým ty emoce zkrátka uvěříme, ale zároveň je příběh strašně patetický, předvídatelný a uměle lidský, ceděný skrze ženské slzy a milostná utrpení. Co zaslouží určitě největší pochvalu, je výkon Saoirse Ronan, zbytek zanedlouho zapadne v našlapané kinematografické paměti... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Filmový Brooklyn se ve skutečnosti nenatáčel v New Yorku, ale v kanadském Montréalu. Přeměnu skutečného newyorského Brooklynu do stylizace padesátých let produkce nebyla schopna zařídit, kvůli rozpočtu tedy vybrali jinou lokalitu. V Brooklynu strávili jen dva dny. (dan4815)
  • Představitelka Ellis, Saoirse Ronan, sdílí některé podobnosti se svou postavou. Saoirse je Irka, která se narodila v New Yorku a byla vychována v Irsku, Její postava Ellis je Irka, která se narodila v Irsku, ale později začala žít v New Yorku. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama