Reklama

Reklama

Země dinosaurů

  • Česko Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo (více)

Obsahy(1)

Prostřednictvím tohoto kresleného příběhu pro celou rodinu se vydej s dinosauřími kamarády Nožičkou, Sárou, Zobkou, Bodlinkou a Pírkem na báječnou cestu do pravěku. Před dávnými a dávnými časy, v dobách čadících vulkánů a strašlivých zemětřesení, se jeden malý brachosaurus jménem Nožička ocitl úplně sám. Na své cestě do legendárního Velkého údolí se šťavnatou trávou potká čtyři malé dinosauříky, kteří se k němu připojí. A tak začne vzrušující, ale i nebezpečné dobrodružství, během něhož malí kamarádi potkají hladové dravce a jiné překážky. Díky tomu se naučí mnoha novým věcem, jako je pomoc kamarádovi a týmová práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Marasuchus17 

všechny recenze uživatele

NEZAPOMENUTELNÁ NEJKRÁSNĚJŠÍ SRDCOVKA Upřímně musím pronést, že tenhle film si rozhodně zaslouží v celém světě mnohem větší popularitu než tu, kterou má dnes a také hlavně srdce snad každého diváka, nebot' já u žádného jiného filmu plného vážně silných zážitků jsem nikdy neprojevoval tolik emocí najednou (jako např. radost z lásky od Nožiččiny maminky, soustředěné napětí v souboji s Ostrozubem, strach z temnot v roklích či jeskyních),a hlavně ten obrovský smutek ze smrti Nožiččiny maminky a Nožiččiny následné samoty, u této části jsem vždy bez výjimky uronil(a stále roním) celé hektolitry slz, protože já sám na úmrtích svých mazlíčků i svých příbuzných poznal, jaké to je. Odvažuji se i tvrdit, že žádná smrt rodičů ve filmech typu Lví král, Bambi nebo Jak vycvičit draka 2 nebyla tak moc dojemná a smutná, jako v tomto filmu, jelikož ve všech jmenovaných filmech brzy rychle naskočila pozitivnější nálada a hlavně ty děti nebyly u svých rodičů, když umírali, takže se se svými rodiči vlastně ani pořádně nerozloučili, ale zde se všechny jmenované věci opravdu odehrály. Navíc to nezlomné a opravdu pravé přátelství, které nakonec přeci jenom panovalo mezi Nožičkou,Sárou,Zobkou,Pírkem a Bodlinou je na celém filmu jednou z nejkrásnějších scenérií. Podle mě celá planeta Země už nikdy nespatří takový překrásný, dojemný a originální příběh a proto přísahám,že v jakémkoli momentě, kdy mi budou zbývat poslední hodiny mého života, tak se ještě naposledy před svou vlatní smrtí podívám na tenhle vážně dojemný,smutný a nejkrásnější film,který jsem kdy ve svém životě viděl. Kvůli všem těmto výše zmíněným důvodům dávám tomuto poctivému kreslénému filmu zasloužených a právem náležejících ∞ % ! PS na závěr: Jen člověk bez srdce by neměl podobné emoce,pocity a myšlenky jako já po zhlédnutí celého tohoto překrásného a vážně moc smutného a milého filmu. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Doufala jsem, že kladné hodnocení zdejší většiny nebude ovlivněno jenom nostalgií z dětství, ale že se skutečně jedná o kvalitní animovanou nedisneyovskou podívanou pro celou rodinu. Bohužel jsem ale polovině postav přála sežrání ostrozubem, a to není dobrá vizitka. Nejmenší diváci budou asi nadšení a chápu tu všeobecnou oblibu - tvůrci přece jen předběhli "Jurský park" - ale u mě se tenhle filmeček dost minul účinkem. ()

Reklama

Rathe 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se rozhodl vrátit se do dětských let a série Země dinosaurů se mi zdála jako dobrá volba. A taky byla! Myslím si, že první díl nabídne docela smutné momenty, které dokážou předehnat i některé filmy, které jsou na toto téma stavěné. Prostě smrt maminky Nožičky byla tragická - pamatuji si to z dětství a připomněl jsem si to i dnes. A rozhodně to hodnotím kladně. Prostě vynikající pohádka. ()

Krnac 

všechny recenze uživatele

Nízko rozpočtový film ktorému verili producenti Steven Spielberg a George Lucas, film podľa mňa nebol prekonaný ani jeho vysoko rozpočtovým dá sa povedať remakom Dinosaurus. Scenár je výborný (vzhľadom na to že je pre deti a museli vystrihnúť scény ktoré by inak nechali), čo sa týka fyziky pri určitých veciach som musel trochu vypnúť mozok aj ako dieťa (proste rovná planina, príde zemetrasenie a máte kaňon), jediné čo sa dá naozaj nazvať problémom je že s momentov ktoré vo vás majú vytvoriť emócie funguje len pár. Ale čo sa týka fungovania dinosaurieho sveta toto spracovanie je vrámci niektorých vecí jedno s najbližších realite. Ja si myslí že film naozaj dobrý, s prihliadnutím že je to pre deti tak za mňa 85%. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že tenhle úžasný animák nemůžu objektivně hodnotit. Jak byste asi taky chtěli objektivně hodnotit úplně první film, který si pamatujete z dětství? Jeho prvním zjevným kladem je jeho naprostá žánrová čistota. Nekoná se tu žádné pošilhávání tvůrců po dospělém divákovi, takže žádná počítačová animace, žádné pop-kulturní narážky ani lehce přidrzlý humor. Ohromuje smyslem pro estetiku hraných velkofilmů a díky tomu obsahuje řadu nádherných záběrů a scén, jejichž účinek ještě násobí nadpozemsky krásná hudba Jamese Hornera. Všechny tyhle složky dávají dohromady skoro vražednou kombinaci, opravdu si nevzpomínám, že bych kdy viděl dojemnější film. Třeba scéna, v níž Nožička (v původním jednohlasém dabingu jako Malá tlapa) běží vstříc vlastnímu stínu v domnění, že je to jeho mrtvá matka, je snad tím nejsmutnějším, co jsem kdy ve filmu viděl. Kuriózní na tom je, že Don Bluth byl údajně donucen akceptovat vystřižení nebo zkrácení devatenácti (!!!) scén, jelikož se producenti obávali příliš intenzivního dopadu na dětskou psychiku. Dost dobrý... Snímek obsahuje i poselství o dinosauří (potažmo samozřejmě lidské) toleranci, jež ale není servírováno divákovi přímo pod nos, jak tomu často bývá. Celé dílko je natočeno neuvěřitelně citlivě, s fantazíí a s elegancí, tedy se vším, co chybí jeho pokračováním. Nemám už, co bych dodal. Snad jenom to, že lepší film s dinosaury nikdo nenatočil a nikdy nenatočí. Nezapomenutelný skvost (nejen) mezi kreslenými filmy. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (23)

  • Ve snímku se objevuje celkem na 29 různých druhů pravěkých zvířat. Z toho pět z nich již bylo v období (druhohorní éry), v němž se děj filmu odehrává, dávno vyhynulých. Příkladem jednoho z vyhynulých druhů je např. slavný rod sphenacodontidního synapsida („savcovitého plaza“) rodu Dimetrodon, jenž existoval v období raného permu v mladších prvohorách (před cca 280 miliony let). (Marasuchus17)
  • V závěrečných titulcích, kde zní píseň od Diany Rossové „If we hold on together“, se ještě objevuje jedna dlouhá scéna, při níž se prochází tajnými zákoutími Velkého údolí. V nejtmavší části těchto zákoutí je dokonce možné ve tmě vidět stejného zloděje vajec (rod Ornithomimus), jenž se na začátku pokusil pozřít Nožičku, když byla ještě ve vejci. Pro jeho zdejší vyobrazení byla navíc použita stejná animace jako na začátku filmu, akorát úplně opačně. (Marasuchus17)
  • Hlavní antagonista Ostrozub (Tyrannosaurus rex) je ve snímku vyobrazen s čelistmi překrytými rty. Obdobně jsou v dalších filmech z této animované série ztvárněni i jemu příbuzní jiní tyranosauridi, dále pak také srpodrápí raptoři i alosauroidi (teropodi se třemi prsty na rukou a „hřebenem“ na hlavě). Jiní, jako např. Spinosaurus, baryonoxové, yutyranové a Carnotaurus, jsou naproti tomu vyobrazeni se zuby vyčnívajícími vně rtů. Je to z důvodu dvou rozdílných vědeckých hypotéz: na základě první jsou dnešní krokodýli vzdálenými příbuznými dinosaurů a právě jim zuby vyčnívají z čelistí. Dle druhé (moderní) byly při podrobných výzkumech fosilních lebek mnoha teropodů objeveny drobné jamky pod kořeny zubů, které mají mj. současní ještěři a přidržují jim zde retní svaly. Tudíž je pravděpodobné, že tak tomu mohlo být i u neptačích masožravých dinosaurů (Marasuchus17)

Reklama

Reklama