Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou bratrů, které rozdělila jedna žena. Špičkový neurochirurg utápějící se v bludném kruhu operací, alkoholu a milostných avantýr a jeho horkokrevný bratr, který se vrátil z české mise v Afghánistánu, vychovává dvě dcery, ale prohrává svůj boj s dluhy a návratem k normálnímu životu. A všechno to řídí jejich matka. Jejich osudy se prolínají s dalšími postavami kolegů, spolubojovníků, kamarádů, všichni však mají něco společného. Každý se totiž někdy zachová jako všivák... (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (330)

castor 

všechny recenze uživatele

Byl jsem v kině na Fincherově Zmizelé, v televizi běžel Kolja. No, a teď zpátky do kruté reality. Tu tuzemskou, filmovou, Všiváci naplňují měrou vrchovatou. Dramaturg měl zřejmě průjem, a na place permanentně chyběl. Jinak si to vyložit nejde. Výsledek je natolik zoufalý, že nevíme, zda se smát, když těhotná dcera (která se lekne v bance alarmu poté, co čmajzne peníze, protože je neúspěšně zkouší standardní cestou vybrat z účtu mrtvé babičky, která měla stejné jméno, ale byla jaksi jiný ročník narození s jiným rodným číslem) zastřelí otce v paruce při loupeži. Mimochodem těhotná je od té doby, co si to rozdává s druhou holkou a klukem, který při souloži zemře, ona se lekne, nahá běží přes celé město domů, kde najde zlitého otce, který si od lichvářů půjčuje nezdravě moc peněz (proto zřejmě ta loupež). Podobně šokujících scén je víc (osobně u mě vede hrozná Vilhelmová, která divoce a zcela nepřirozeně souloží nebo předsvatební rozhodnutí matky (aby si druhý synek nezkazil kariéru), která pálí žehličkou záda prvního ze synů). Do toho přibývají nové postavy, což neumětelsky vystavěný děj ještě víc sráží. Základem je nicméně příběh dvou znesvářených bratrů (jejich usmíření á la déšť, pohřeb, černé deštníky je mimochodem také hodně úsměvné). Je to obrovská škoda, protože třeba vizuálně se film prodává velmi slušně. A, světe, div se, i herecky je to solidní. Téměř každý má příležitost dokázat, že ve filmu není jen do počtu, i když nemůže ovlivnit, jak se jeho postava v další scéně zachová. Většinou bohužel jako idiot!! ()

Matty odpad!

všechny recenze uživatele

Dramaturgicky katastrofální mačo melodrama (s prvky komedie, thrilleru, soft porna, válečného filmu, caper filmu a psychologického dramatu). Nejde o to, že by syžet konstrukci koherentní fabule ztěžoval. On ji výběrem a řazením informací vůbec neumožňuje. Divácky prožitek by přitom dle množství „nečekaných“ odhalení v posledním aktu měl stát právě na radosti z toho, jak do sebe všechno zapadne, nikoli na množství nejasností (znaky artfilmu Všiváci vážně nevykazují). Jenomže zkratkovité, mnohdy vyloženě retardované jednání hrdinů (nejlidštěji se nakonec chová Mádlův idiot) a vysoká koncentrace nepravděpodobných náhod žádnou nově odtajněnou informací zpětně smysl nezískává. Stejně tak se v závěru nedozvíme to nejpodstatnější, co se zpravidla hodí vědět od začátku filmu, aby nešlo jenom o epizodické plácání do větru – oč postavám celou dobu šlo, jaké byly jejich cíle a motivace. Mělo jít o příběh pomsty (proč je ale vykonávána tak opožděně - a na králíkovi?), o příběh znázorňující psychickou labilitu navrátivších se vojáků (k čemu měla jinak sloužit afghánská linie?), o obrázek života mládeže v dnešní Praze (k čemu jinému slouží dění vázané výhradně na Voříškovou, Mádla a Hádka)? Ve filmu se sice díky psychopatii většiny postav neustále něco děje, ale jednotlivé události jsou jen naházeny za sebe, neskládají se do logicky soudržného celku. Ledaže by se veškeré dění odehrávalo v alternativním vesmíru, kde - SPOILERY - je normální pokusit se svého parťáka pro plánovanou loupež nejdříve upálit, kde žena pár hodin po souloži nabyde podezření, že je těhotná (a pokud mezi pohlavním stykem a telefonátem s Langmajerem uplynulo více času, film nedává důvod si to myslet), kde se vlastního bratra pokusíte umlátit poté, co se vyspí s osobou, o které nevěděl, že je vaší přítelkyní (a je tedy na vině spíše ona jakožto nevěrnice), kde déšť smyje všechno zlé a dva soky přiměje zapomenout na veškeré dřívější křivdy. Zpřeházená struktura a neopodstatněná stylistická namachrovanost (kterou lze chápat jako zdravou nadsázku pouze během "michaelbayovské" honičky po Náměstí Republiky) jen odvádí pozornost od banality příběhového jádra, strašlivě přehrávajících herců a neskutečné ideové zvrhlosti. Na maskulinní prezentaci mužů jako strojů na zabíjení a sexuálních mašin je nejpatrnější naprostá absence soudnosti tvůrců. Mladší ženy jsou věčně nadržené objekty pro pohled, které bez otálení nabízejí svá těla prakticky kdykoli komukoli, jediná starší žena mluví pouze o tom, jak se chystá umřít. Možná málo sleduji české filmy, ale něco takhle odpudivě falocentrického už jsem dlouho neviděl. Zatím největší filmová urážka letošního roku. 5% ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Absurdita roku je pro tento výplod retardovaného scenáristy ještě dost eufemistické označení. Nejhlasitěji jsem se smál, když jsem se z titulků dozvěděl, že Afghánistán se opravdu točil v Afghánistánu, protože tahle zhovadilost vznikla pod záštitou Ministerstva obrany ČR za bačování "tlustého chlapce" Saši Vondry. Vzápětí mi došlo, že je to celé spíš k pláči. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Hromada střepů, střípků, kousků, dílků, součástek, flashbacků naplácaných na sebe... doplněné o permanentní přehlídku dějových zvratů, nezapadajících souvislostí, zoufalé nereálnosti mnohých částí příběhu a mimořádně mizerně zvládnutých akčních scén, takže jsem celý film strávil tím, že jsem se snažil najít nějakou smysluplnou nit, proč bych měl film dokoukat. Nenašel jsem ji. Musím přiznat velmi dobré herecké výkony, díky kterým jsem u filmu vydržel až do závěrečných titulků, ale to na dobrý film jednoduše nestačí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Všiváci mají určitý dar a tím je, že jakmile se na něj začnete koukat, tak ho prostě dokoukáte. Ať je dobrej, ať je blbej, ať je prostě jakejkoliv. Jenže on je fakt jakejkoliv a i když na něj budete koukat, tak se u něj budete místy strašně kroutit. Nevím totiž, co Roman Kašparovský hulil, ale on prostě dobrý momenty vystřídal s tak debilními, že horší filmařské kombo jsem v českém filmu ještě neviděl. Herci jsou třeba celkově v pořádku. Takovej Jirka Mádl si svojí postavu vysloveně užil. Nejlepší mi ale bezesporu přišel Ondra Vetchej, kterej do těch filmařskejch šotů z Afghánistánu v podstatě patřil. Jenže pak Vám ten dobrej moment upraví hudba jak od debila a scéna, jak od kreténa, kde Jirkovi Langmajerovi ukradnou tašku v metru a říkáte si, jestli náhodou nekoukáte na nějaký nahodilý amatérský video na youtubu. Všiváci mají skělý nápad, ale to zpracování je tak strašně různorodý, že spěje spíš k zániku, než abych si mohl ve výsledku myslet, že jsem se dočkal kvalitního filmu. A je to hrozná škoda, protože herci v tomto případě jsou absolutně v nevinně. A o to horší to je, že tady se sešla fakt povedená skvadra. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Ricky (Ondřej Vetchý) nemá na žádném záběru na uniformě hodnostní označení. Důvodem je fakt, že se natáčelo mezi skutečnými (nejen českými) vojáky a mohl by být mylně považován za vojáka, což je nepřípustné. (Pyron)
  • Nikol Moravcová, která ve filmu hraje zdravotní sestru, se kvůli roli nechala obarvit na zrzavou. (R´Hell)

Reklama

Reklama