Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta herců má pro sebe typický styl vyjádření náhlé změny emočního stavu. Harrison Ford třese bradičkou, DiCapriovi zesklovatí oči jak alergikovi pod rozkvetlou břízou, Gere ještě více přivře oční škvírky a škubne mimickými svaly, McConaughey nechá naběhnout žilku pod pravým okem. A pak je tu S.L.Jackson, který vyvalí dvě bulvy běsu o velikosti golfových míčků a vy si říkáte, že těch 83 mrtvých jemenských demonstrantů vzhledem k jeho zjevu není zas až tak moc.. Jsou tu dvě herecké stálice, kterým v pozici obžalovaného a obhájce nedělá problém rozbít si držky den před procesem či Pearceův striktní žalobce, který by dostal za mříže i desátníka Desmonda Dosse z Hacksaw Ridge, že spotřeboval příliš obvazového materiálu, ale u soudního dramatu si dokážu představit více nápaditosti než jen nasvícení jeho účastníků přes okenní žaluzie. Naturalismus, který mám na Friedkinovi rád, tu však rozhodně nechybí.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky standardny pravnicky thriller okoreneny tym, ze sa prejednava vojensky pripad, vdaka comu film hra na strunu vojenskej cti a podobnych patetickych veci. Aj ked je vychodzia situacia za ktoru je súdený hlavny hrdina Jackson dost drsna, tak je to cele pojate celkom sterilne. Vôbec ma osud jak obeti, tak sudeneho nezasiahol. Sklamanim je, ze tu je znova klasicka postava zakerneho chlapika v pozadi, ktory nici dôkazy. Aspon ze, zalobca Pearce sa sprava cestne. Zbytocny mi pripadal zdlhavy uvod vdaka ktoremu sa mame zoznamit s hlavnymi postavami a ich kamaratstvom, ktore mi prilis dobre vykreslene nepripadalo. Ta jedna linia, ktora neskôr z uvodnej epizodky vo Vietname vyplynie mi pripadala strasne trapna a predvidatelna. Po hereckej stranke to ja taky standard. Potesi snad len, ze Jackson nehra cool negra ako vzdy, ale serioznu postavu. Motherfucker nadavku si ale neodpusti. Zaver je standardny happyend v ktorom je zlo potrestane a dobro odmenene, takze ani v tomto ohlade to vyraznejsie nezaujme. Vysledkom je staromilsky priamociary pravnicky thriller na jedno pozretie. 5/10. ()

Reklama

Aiax 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a kontroverzní námět byl zadeptán do šedi průměrnosti absolutně nenápaditou a unavenou Friedkinovou režií. S kdysi mimořádně schopným režisérem to šlo od Vymítače ďábla od devíti k pěti a tímhle snímkem si svou "pověst" rozhodně nevylepšil. Rules of Engagement (český název filmu je skutečně pozoruhodně idiotský) ale není třeba zatracovat. Jackson ani Jones podali standardní, čili sympatický výkon, a trochu se zamyslet nad předestřeným tématem určitě není ztrátou času, zvlášť v dnešní době. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Sympatické je, že se nakonec vlastně nedovíme, co se v Jemenu odehrálo a co plukovník Childers viděl. Osvobozen je vlastně proto, že je hrdina atd., ne proto, že by byla prokázána jeho nevina. A tak přes závěr, kdy si všichni salutují vespolek, mám pocit, že Friedkin udělal na armádu trochu podraz a vyznění není rozhodně jednoznačné. Škoda jen, že to vše není oblečeno do filmařsky zajímavějšího kabátku (o logických lapsech jako že vojáci neviděli jestli na ně někdo střílí ani přes miřidla svých zbraní nemluvě). ()

otík 

všechny recenze uživatele

Film, který je z poloviny válečným (akce ve Vietnamu a Jemenu) a z druhé poloviny soudní drama, kde se projednává, zda se jeden z hlavních hrdinů provinil, když nechal při záchranné akci amerického velvyslance a jeho rodiny z Jemenu střílet do davu, kde podle něj byli ozbrojenci. Je to napínavý, dobře natočený i sestříhaný film, který nenechá diváka v klidu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Akcent hercov, ktorí stvárňujú obyvateľov Jemenu, má charakteristický marocký nádych. (Arsenal83)
  • Fiktívna loď USS Wake Island LHA-7 sa často spomína aj vo vojenskej seriálovej dráme JAG (od r. 1995). (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno