Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 3

Recenze (140)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Funés jako bezcharaktérní pašerák drog společně s Bourvilem jako naivkou který na své dovoléné neustále nadbíhá ženám zaří v jedné z mých nejmilejších francouzských komedií a filmů vůbec, má totiž takové zvláštní charisma a moc příjemnou letní atmostféru.. Osobně ho mám raději než Velký flám. Oury dokonce chystal pokračování, které (bohúžel) nakonec nikdy nevzniklo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Smolař se určitě nezařadí mezi ty Funesovy komedie, které bych si s chutí pouštěl znovu a znovu a stále se u nich skvěle bavil a smál, avšak i tak se jedná o zdařilou podívanou, v níž dvojice Bourvil - Funes předvádějí vskutku výborné výkony. Několik scén dovede pořádně pobavit a Louis v záporně laděné roli potěšil. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Smolař je film, který jsem v dětství neviděl a od kterého jsem čekal další Funésovku. Bohužel Louis de Funés zde hraje pouze vedlejší roli mafiána a hlavním hrdinou je zde Bourvil. Ten hraje prosťáčka který má nevědomky propašovat cadillac nacapný po střechu kontrabandem. Sice to zvládá bez problémů, ale k srdci mi moc nepřirostl ani on, ani film ve kterém se dohromady nic moc vtipného nebo dějového nestane. Nejlepší scény (autoopravna) má beztak Funés. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný cadillac a smolař, který má štěstí. Funès je tradičně vynikající, zvlášť ve scénách, kdy se musí skrývat před nicnetušícím Marechalem, ovšem lahůdkovou podívanou vytváří z tohoto filmu nedostižný Bourvil, který si svou roli vychutnává do nejmenších detailů. Nutno vidět opakovaně, aby člověk stihl posbírat všechny frky, které oba komici trousí i beze slov. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Gérard Oury je mistr komedií - Rabín Jákob, Velký šéf, Pošetilost mocných, Velký flám. Právě u posledního jmenovaného se sešel rejža, scénáristé, Louis de Funès i Bourvil. Jenže flám přišel až o rok později a třeba Velký šéf až roku 69. Podle mě se tvůrci i umělci teprve rozjížděli. Nedá se říct, že by Smolař byl špatný, ale co si budeme, stojí především na Bourvilovi. Tomu ale scénář nedává moc možností zazářit, spíše z něj dělají pitomce, co vždy stojí ve špatnou chvíli na špatném místě anebo právě naopak - stojí na správném místě, ale přitom neví, co se mu děje za zády. Tím pádem je Funès trochu upozaděn, ovšem své výjimečné chvilky má. Třeba ta, kde si auto spraví v podstatě sám a opravář a jeho syn na něj jen nevěřícně hledí. Nebo Louis de F. ve sprše se svalovcem, to je povedená scénka. Právě v té je mimochodem vidět, jak svalovec čeká v „zákulisí“ než má přijít na scénu. Jinak mě ale komedie spíš bavila tak napůl. To lepší měli prostě všichni ještě před sebou a i s ohledem na tyto komedie dávám za tři. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (18)

  • Po přenasazení českého dabingu z roku 1977 na remasterovanou kopii byla závěrečná scéna (původně výrazně zkrácená) ponechána v původním znění s titulky. (Disk)
  • Ve filmu se objevuje zelené, bílé a červené auto, což jsou i barvy vlajky Itálie, ve které se natáčelo. (camper)
  • Louis de Funes měl obavy z konkurence slavného herce Bourvila, že ho herecky "převálcuje", ale nakonec měl každý tak odlišnou roli, že se nádherně doplňovali. (Mariin)

Reklama

Reklama