Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 2

Recenze (140)

duklak2 

všechny recenze uživatele

„Zelené auto...sledované červeným autem...pronásleduje bílé auto.“ Věc je v zadním blatníku.“ "Pašování" - "Kšeft" a zlato? Přední a zadní nárazník. Šperky v baterii. "Přepadení". Yu-kun-kun, největší diamant na světě. „Vy řídíte, vy rozhodujete, vy to svěříte prvnímu smolaři, ale jakým právem.“ Smolař je Bourvil. Toto má být ten film, který vyslal Louis de Funése na hvězdnou dráhu? Bože, zač mě trestáš. Moc mě to nebavilo. Zápletka velmi podivná a myslím si, že velikáni francouzského nebe Bourvil a Funés nejdou dohromady. Skoro dvouhodinový film jsem málem nepřežil. Hodnotím mizernými 40 %. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Mám rád funesovky a vůbec staré francouzské komedie. Smolaře jsem viděl právě poprvé a tak nemám důvod z nostalgie přidávat další kladné body. Moc mě to neoslovilo. Nápad na zápletku byl výborný, ale bohužel ani zdaleka z nej scénaristé nevymačkali maximum. Navím Funes měl oproti Bourvilovi strašně málo místa a kdykoliv přišel na scénu právě Bourvil tak komedie ztratila na tempu. Takže celkově slabší průměr. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno by táto komédia viac šlapala, ak by v úlohe "smoliara" bol samotný Funés. Ale ani tak by nezakryla dojem nevyužitosti materiálu, pretože to, čo bolo vtipné publiku v 60 rokoch, nemusí byť nutne vtipné o desiatky rokov neskôr. Eskapády s cukrom a unikajúci heroín potešili, ako fór číslo jedna je tu ale objednávka troch káv, ale samozrejme bez cukru. Tri hviezdy tak snáď iba za krásne lokácie a fajn letnú atmosféru, zvyšok je v mojich očiach sotva priemerný. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po dokumentu Bláznivá dobrodružství Louise de Funese jsem dostal si chuť doplnit některé z jeho filmů, co jsem zatím neviděl. Jako první šel na řadu Smolař, kde si střihl spolupráci s Bourvilem a moc se jim to povedlo. I když je to spíše odlehčenější komedie na jeden večer. Ve Smolaři nejde o příběh, který je banální a slouží spíše jen jako kostra k navěšení jednotlivých scének a gagů. Ty jsou to hlavní, proč se má cenu na Smolaře dívat. Některé z gagů jsou excelentní, některé jsou ovšem jen průměrné a bohužel občas jsou ve filmu i slabší místa jako výplně mezi vtipnými scénami. Přesto mohu dát lepší tři hvězdy a doporučení na pohodovou a nenáročnou komedii. Škoda jen, že spolu Bourvil a de Funese nestihli pracovat častěji. Jdu si s chutí zopakovat Velký flám. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Funés jako bezcharaktérní pašerák drog společně s Bourvilem jako naivkou který na své dovoléné neustále nadbíhá ženám zaří v jedné z mých nejmilejších francouzských komedií a filmů vůbec, má totiž takové zvláštní charisma a moc příjemnou letní atmostféru.. Osobně ho mám raději než Velký flám. Oury dokonce chystal pokračování, které (bohúžel) nakonec nikdy nevzniklo. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (18)

  • Louis de Funes (Léopold Saroyan) se s Bourvilem (Antoine Maréchal) při natáčení velmi spřátelil. Dokonce oba vymýšleli  svoje vlastní komické nápady, kterými by film obohatili.  Například scénu, kde Sayrovan spravuje auto a do toho hraje hudba, vymyslel právě Funés. (Pierre)
  • Pri nakrúcaní sa Louis de Funès (Léopold Saroyan) sťažoval , že jeho postava má v scenári omnoho menej dialógov ako postava kolegu Bourvil (Antoine Maréchal). Režisér Gérard Oury ho ubezpečil, že jeho herecké umenie spočíva hlavne v neverbálnych prejavoch, ale to komikovi nestačilo. Napokon do filmu pridali slávnu niekoľkominútovú scénu v sprche, keď sa drobný a vetchý Funès umýva vedľa obrovského svalovca. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama