Reklama

Reklama

Diana, princezna z Walesu (1961–1997) byla patrně nejznámější, zcela jistě však nejfotografovanější ženou dvacátého století. Její předčasná smrt po autonehodě v Paříži na konci srpna 1997 šokovala celý svět. Film režiséra Olivera Hirschbiegela zachycuje poslední dva roky života této výjimečné ženy (ve filmu ji představuje Naomi Wattsová), která už v té době žije v odloučení od manžela, prince Charlese. Při jedné návštěvě v nemocnici se Diana seznámí s kardiochirurgem pákistánského původu Hasnatem Khanem (Naveen Andrews), který ji okamžitě zaujme svým klidem a profesionalitou. Překonat „stavovské rozdíly“ není pro lékaře ani princeznu až takový problém. Horší jsou překážky, které přijdou poté, co se z obou stanou milenci. Jakou může mít jejich vztah budoucnost? Diana je v hledáčku bulvárních novinářů, kteří sledují každý její krok – a tudíž i každý krok jejího partnera. Případné manželství s ní by tedy pro Hasnata znamenalo opustit lékařské poslání. Jeho muslimská rodina je ostatně proti sňatku s rozvedenou křesťankou… (Česká televize)

(více)

Videa (12)

Trailer 4

Recenze (213)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Z Diany dělá snímek světici-mučednici, z jednoho z jejích vztahů pak osudovou lásku nebeskou. Režisér se údajně snažil Dianu popsat jako inteligentní ženu, ale udělal z ní blbku, protože ve filmu řeší milostné neshody způsobem, který by mohl připadat chytrý leda tak žákyním základní školy. A to ještě pomocné. Diana zde vyobrazená nemá daleko ke stalkerce. Pákistánský doktor, se kterým měla pletky, musel po premiéře z ostudy chodit kanály. SHRNUTÍ: Když vám pod okny vyřvává princezna z Walesu, máte zaděláno na mezinárodní průšvih. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se v době blížící se premiéry hodně těšila, a to hlavně díky obdivu k Lady Di, který na mě už v dětství tak nějak přenesla moje maminka. Rozporuplné reakce diváků a kritiky mě však zrazovaly od návštěvy kina a ke snímku jsem se tedy dostala až nyní. Čekala jsem asi něco více životopisnějšího. "Diana" vypráví celkem prostý romantický příběh, který se od německých televizních "pilcherovek" liší jenom solidnějším obsazením (Naomi se do všemi milované princezny stylizovala podle mého názoru velmi dobře) a tragickým zakončením. Žádná velká sláva se tedy nekoná, ale případné televizní repríze se bránit nebudu. ()

Reklama

applause 

všechny recenze uživatele

Film mě docela překvapil. Bála jsem se, že to bude hodně historické. Na místo toho to byl romantický příběh, kde ta romantičnost mohla i trochu ustoupit. Pochopila jsem proč princeznu mělo tolik lidí rádo. Já bych ji také měla ráda, být v té době, jestli byla opravdu taková, jak ji popisoval film. Jediné, co mi na ni snad vadilo, že byla kralovnou dramat. Nicméně podoba Naomi Watts s ní je až zarážející. Konec byl dojemný, přiznávám, brečela jsem. Mně se to líbilo. Doporučuji. ()

Sidonka odpad!

všechny recenze uživatele

Zívárna bez jakéhokoliv kladného přínosu. Naivní film, který nejenom že je o ničem tak dokonce ani nepobaví. Je to nepřesvědčivé, nepůsobivé, sterilní, mrtvé a nemá to ani jiskru romantické oddechovky. Ač život Diany skýtá materiál na skvělé drama, neměla jsem velké iluze o jeho zpracování. Protože mi navzdory skromnému očekávání naservírovali úplně leklou rybu, hážu tenhle flák rovnou do odpadu. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Danielle Steel uvádí "Diana: Spalující vášeň". Oliver Hirschbiegel už nerežíruje brilantního Bruna Ganze, nýbrž topornou Naomi Watts v naprosto podprůměrné televizní epizodě z červené knihovny, která zřejmě cílí na nenáročné ženské divačky a čtenáře bulváru. Životopisné aspekty snímku (v těch je ve filmu necelých pět minut) ustupují hysterické romanci mezi princeznou z Walesu a palestinským lékářem, v níž je první jmenovaná prezentována s mentalitou patnáctiletého dítěte a druhý se nevzmůže na nic jiného, než smutné psí oči a řadu patetických promluv šustících papírem. Podle ohlasů jsem to tak katastrofální nečekal, ale nakonec je to ještě horší. Dramaturgický fail. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (12)

  • Naomi Watts zpočátku chtěla prosadit změny ve scénáři, protože byl příliš drsný, ale nakonec usoudila, že právě toto všechno je součástí nepříliš šťastného života princezny Diany. (R´Hell)
  • Královská rodina umožnila natáčení před a v zahradách Kensingtonského paláce, v němž Diana bydlela. (jenik71)
  • Naomi Watts cvičila šesť týždňov iba Dianin hlas, ďalšie týždne potom intenzívne študovala všetky zábery a dôležité televízne rozhovory, aby zachytila pohyby tváre, gestá a reč tela. Zásadné pre vystihnutie Diany boli podľa herečky oči. „Na jej očiach bolo niečo zvláštne. Vedeli sa meniť z veľmi plachých a zraniteľných očí na oči plné sily s takpovediac konfrontačným pohľadom," opísala herečka. (Zdroj: Bonton)

Reklama

Reklama