Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že tohle je jen malá kapka v moři problémů bezbrannosti většiny seniorů. Ano, změna legislativy ohledně tohoto případu je důležitá (alespoň částečná ovšem po 1.1.2014 nastala), ale opravdovým řešením by byla jedině komplexní úprava péče o staré osoby, snaha zamezit jejich časté osamělosti, dezorientaci v "nekalostech" současnosti a pomoc vyvarovat se jakýmkoliv životním komplikacím. Problémy ohledně starých lidí jsou momentálně až ukrutně akutní, otázkou ovšem zůstává, zda jejich vyřešení není pouhou utopií. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Šmejdi. To ve vzteku vyřčené slovo jsem s odporem vyslovil během sledování několikrát. Šmejdi. Staří lidé jsou v mnohém jako děti. Jsou důvěřiví, lehce ovlivnitelní a bezbranní. A nejen to, často jsou opuštění. Mohu tu se stovkou komentujících nadávat na ty hyeny, které se pasou na lidech, kteří prožívají podzim života a které bohužel dnešní agresivní doba ,,svobodného rabování '' přistihla zcela nepřipravené. Leckdo z nich zažil okupaci, každý nějak sám po svém přežil komunismus... Bohužel je to až ta vysněná doba svobody a demokracie co leckomu z nich při exekucích majetku pomyslně láme vaz... A tak mně napadlo, nejsme takt trochu šmejdi i my? Věnujeme se dostatečně těm svým stařečkům - dědečkům a babičkám, maminkám a taťkům, nejsou sami ač by nemuseli? Nekompenzují si na těchto akcích potřebu nějakého kontaktu? Co vlastně dělají mladí příbuzní když zjistí, že si babička na akci koupila umělou deku ,,z pravého ovčího rouna'' nebo čtyřvrstvou patentovanou pánev s hrncem za 30 000 Kč? Jak to, že ti lidé toho mají doma plné skříně? To nejsou věci z jednoho nákupu... Proč je někdo nezastaví, proč jim někdo z dětí či vnoučat nepomůže? Problém tedy jde mnohem dál a nejde jen o mistrně vypracovanou marketingovou past na seniory. Po dovysílání dokumentů řada firem nabízející své zboží na prezentacích padla a dobře tomu tak. Jenže čert nikdy nespí. Kladu si otázku co vymyslí naše ,,podnikatelské'' mozky hovící si v zámečcích dál? Lví podíl na tom má Silvie Dymáková a velký dík jí za tento dokument. Kladu si otázku co dělala policie, ČOI a další instituce ? Naše země má prachbídné zákony, často jen lehce přepracované ty z dob komunismu. Naše děti chráníme seč můžeme před nástrahami zlého a divokého světa kolem, ale seniory ne. To je důvod k zamyšlení. Dal bych o hvězdu navíc, ale vadil mi tam Vetchý. * * * ()

Reklama

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Asi tak jako všichni: Obal je špatný, ale vnitřek už ne tak moc. Nebudu se pouštět do politických keců jako všichni ostatní, je to jen celkem obyčejný, blbě natočený dokument, který ale reaguje na dnešní dobu a doufám, že spoustu lidí, hlavně seniorů ho uvidí a aspoň trochu, trošku prohlédnou. On totiž ne každý starý člověk má rodinu, která mu řekne: Podívej, tati (dědo, babi,strejdo, mami, teto), nejezdi tam, je to špatný, oškubou tě. On totiž ne každý je holt tak strašně rozumný jako vy všichni tady. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bráno podle kvalit filmařského umu, Šmejdi nenadchnou a dají se přirovnat k varovné televizní spotřebitelské publicistice typu Černých ovcí. Jejich osvěta a společenský význam ale daleko převyšují nevýrazné umělecké kvality snímku. Skrytá kamera sleduje drsný nátlak na důchodce při předváděcích akcích a ukazuje přehlídku lidské naivity, stádnosti, nevzdělanosti a konzumní touhy na jedné straně, na druhé straně pak bezohlednost, manipulativnost, hrubost, lži a zastrašování. Nejlepší obranou je takové akce ignorovat, používat prostý selský rozum a elementární vkus. Film nepřímo uvádí na pravou míru houževnatě udržované mylné tvrzení o tom, že důchodci jsou nejchudší a sociálně nejzranitelnější vrstvou společnosti. Kdyby tomu tak bylo, pak by neexistovaly podobné pochybné firmy se svým agresivním marketingem a filmaři by neměli o čem točit. Sociálně nejzranitelnější jsou ve skutečnosti rodiny s více dětmi a zdravotně postižení. Největší problém důchodců aspoň dosud není ve výši penzí a ekonomickém zázemí, ale v osamělosti a sociální izolaci. Celkový dojem: 65 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Absolútne neviem ako mám tento dokument o toľko prezentovanej "kauze" ohodnotiť. Ľudia sú na vrchole reťazca kvôli rozumu, no pritom sú tie najsprostrejšie stvorenia. Som zrejme bezcitný človek, ale mne miestami tých ľudí snáď vôbec nebolo ľúto. Skôr smutno, nakoľko si človek veľmi rýchlo pri sledovaní tohto dokumentu uvedomí, že ľudská blbosť, rovnako ako vesmír, nepozná hranice. Faktom ale ostáva, že aj my "mladší", budeme raz starší a možno taktiež, ako podaktorí "hlavný hrdinovia" tohto snímku, ostaneme osamelí. Človeka mrzí, že neexistujú zákony na ochranu seniorov a takéto výlety na "zámky" nie sú viac kontrolované. Nuž, ľudia si za všetko aj tak môžu sami. Hlavne, že máme tú onú, hercami a osobnosťami po 89` tvrdo vybojovanú - DEMOKRACIU. Aj tí nás pekne ojebali - "ŠMEJDI". ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Autorka původně neměla v úmyslu natáčet celovečerní film. Plánovala, že bude s natočenýmy záběry jen dělat osvětu v domovech důchodců. Kvůli velkému zájmu televize, distributora i široké veřejnosti se ale rozhodla pro film. (FoxxX)
  • Spolu s filmem byla také spuštěna „Petice proti šmejdům“, která rok po uvedení filmu nasbírala přes 170 000 podpisů. Jedna z dominantních firem, které se tímto druhem podnikání u nás živila, oznámila konec činnosti v ČR. Česká obchodní inspekce začala po uvedení filmu udělovat výrazně vyšší pokuty, ale hlavně – seniorů na předváděcích akcích skutečně výrazně ubylo. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Obličeje prodejců jsou v dokumentu rozmazané, aby se autoři chránili před právními kroky ze strany "šmejdů". (L_O_U_S)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama