Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

InJo 

všechny recenze uživatele

Emocionálně působivý dokument, jemuž by však prospělo, aby se tvůrci více zaměřili na některé podstatné dílčí motivy (více prozkoumat firmy a jejich mechanismy, mentalitu důchodců a jejich důvody, proč na takové akce opakovaně jezdí, reakce jejich rodin a okolí, jak se firmám daří obcházet zákony apod.). Pak by fungoval jako skutečně komplexní záležitost. Pro filmového fanouška se v této podobě bohužel jedná pouze o jednohubku, která mu mnoho nového nesdělí... 70 % ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Kolosální veledílo, kterému se v míře jeho celospolečenského dopadu může jen těžko rovnat jakýkoli jiný český dokument z poslední doby - ten neuvěřitelný počet článků, které se o tom napsalo, těch rozhovorů s režisérkou, ta lavina televizních repotáží, přijaté legislativní změny, petice, osvětové akce, zpřísnění kontrol, odchod Becku z ČR... jednu dobu nešlo před tímhle dokumentem a lavinou, kterou vyvolal, nikam utéct, a slovo "šmejdi" si dávno žije svým životem, jehož razance je obdivuhodná - lidem z předváděcích akcí už dneska nikdo jinak neřekne. Zhlédnout poprvé Šmejdy po více než dvou letech od jejich premiéry proto vůbec nemusí být k zahození - člověk má trochu odstup a kouká na to trochu jinýma očima, když ví, co všechno tenhle dokument vyvolal (že se přitom stále mnozí senioři moc nepoučili a mnohé z nešvarů předváděcích akcí trvají dál, je jiná věc - komu není rady...). Samotná Silvie Dymáková už o šmejdech dnes nechce ani slyšet a těžko se jí divit - tenhle dokument jí (a mnoha dalším lidem) tak zásadně změnil život, že už asi jen těžko někdy natočí něco, co by tenhle film překonalo. Přesto doufám, že se jí to povede - čuch vyhmátnout závažné a aktuální téma v tomto dokumentu osvědčila znamenitý a mně je strašně sympatické to nasazení, s nímž se tématu chopila. Víc takových angažovaných dokumentárních nadšenců! Filmu by jistě šly vytýkat mnohé nedostatky, ale vzhledem k zmíněnému osobnímu nasazení autorky nemohu nedat 5 hvězd bez stínu pochyb. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce vlastně skrz naskrz průměrný dokument, v němž se vlastně o daném tématu nedozvíte nic moc nového. Některé informace se zopakují rovnou několikrát a autorka by si měla místy držet větší profesionální odstup. Celé to navíc až příliš útočí na emoce, i když uznávám, že při takovém tématu je těžké natočit to bez nich. Svůj účel ale dokument vlastně splnil na jedničku, protože se o této problematice začalo konečně pořádně mluvit a něco se kolem ní řešit. Svůj cíl tedy projekt i bez jistých vad rozhodně splnil a to je v tomto případě asi to hlavní. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NECHCEŠ UMŘÍT? TAK NAKUPUJ!..... /// Propracovanost mafiánskejch prodejních praktik, mixnutá pohledem do očí smutnejch českejch důchodců. Nebo do smutnejch očí …? Což to je jedno, protože … KDO BY ODOLAL poučné a poutavé prezentaci? Člověk při vyprávění seniorů přemejšlí, co je vlastně horší, páč třeba ono ,,TY BLBÁ KRÁVO“ se chce zařvat i mě. Šmejdi jsou dokument, kterej se dotýká celý společnosti, ať už si o těch, jejichž ráj je Kaufland a jejichž tempo je vražedný, myslíme cokoliv. A měl by se povinně podávat všem při dovršení věku 60ti let. S příspěvkem na pohřeb a kupónem k žehu zdarma. Nebo vy snad víte, co zejtra dělá vaše babička? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Deku za 15 litrů kupuju jen tehdy, když je k ní šiška salámu zadáčo. 2.) Při podnikání dodržuju zásady. Hlavně tu o reciprocitě. 3.) Sedmihodinová prezentace – to je něco pro mě! /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Šmejdi ma oslovili tým, že síce pomerne neskoro a tiež málo razantne odhaľujú praktiky zájazdového predaja predraženého a inak ťažko predajného tovaru dôverčivým a bezbranným dôchodcom. Nevyhýba sa ani poukázaniu na spoluvinu obetí týchto podvodných praktík, ktoré pripomínajú myši fascinované hadom. Celkom dobrý impulz pre príslušné orgány, aby legislatívne zúžili priestor podnikania pre týchto šmejdov. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)
  • Obličeje prodejců jsou v dokumentu rozmazané, aby se autoři chránili před právními kroky ze strany "šmejdů". (L_O_U_S)
  • Autorka původně neměla v úmyslu natáčet celovečerní film. Plánovala, že bude s natočenýmy záběry jen dělat osvětu v domovech důchodců. Kvůli velkému zájmu televize, distributora i široké veřejnosti se ale rozhodla pro film. (FoxxX)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama