Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Šmejdi jsou přes průměrné zpracování rozhodně záslužný počin už jen kvůli tomu, že hnuli s legislativou a Silvie Dymáková má můj respekt, protože nepochopím, že po tolika letech, co u nás jedou předváděčky, se nikdo jiný nad tímto svinstvem ani nepozastavil. Minimálně děti nebo vnoučata tyranizovaných a zadlužených důchodců se přece museli ozvat a spojit proti šmejdům ne? Aha, počkat oni vlastně neměli čas, protože budovali "kariéru" v kanclu za 15 hrubýho. Celá kauza tak krásně ukazuje stav této pseudokapitalistické společnosti. Na jedné straně šmejdi bez morálky, kteří suvérenně balamutí, uráží a napadají bezbranné důchodce o holích, aby z nich vytáhli co nejvíce peněz a na druhé ovce, které dělají, že nevidí, neslyší, protože mají přece svoje problémy (hypotéka, dělání dětí). Nutno podotknout, že samotných důchodců mi nebylo tak líto, jak jsem původně čekal. Chápu, že se někdo spálí jednou, v klasické naivitě, že podruhé to bude lepší, dejme tomu i dvakrát, ale když vidím babku, která má plný byt krámů, které nepotřebuje a sama tvrdí, že ví o tom, že to mohla koupit i levněji a hlavně bez brutálního zadlužení nějakým židům z Becku, tak jen nevěřícně kroutím hlavou. Vrcholem pak jsou tvrzení, že už nikam nepojedou a pak ty senily vidíte, jak nasedají do dalšího busu směr předváděčka plná dárků a jídla zdarma. Tak ještě jednou, aby to pochopili i ti největší senilové. Nikdo cizí vám zadarmo nic nedá, takže je na čase se po těch 25 letech konečně probrat a být trošku ostražitý. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že tohle je jen malá kapka v moři problémů bezbrannosti většiny seniorů. Ano, změna legislativy ohledně tohoto případu je důležitá (alespoň částečná ovšem po 1.1.2014 nastala), ale opravdovým řešením by byla jedině komplexní úprava péče o staré osoby, snaha zamezit jejich časté osamělosti, dezorientaci v "nekalostech" současnosti a pomoc vyvarovat se jakýmkoliv životním komplikacím. Problémy ohledně starých lidí jsou momentálně až ukrutně akutní, otázkou ovšem zůstává, zda jejich vyřešení není pouhou utopií. ()

Reklama

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Dokument představující naprostý odpad lidské společnosti ... ty rádoby obchodní zástupce by měly naházet do jedné velké místnosti bez oken se stroboskopem a velmi silnou repro soustavou s tou nejtvrdší grind core hudbou a pouštět jim to v 5 vteřinových intervalech. Do toho je ještě každé 2 minuty sprchovat ledovou vodou. Fakt nechutné ... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jako příspěvek k vyvolání diskuze fungují Šmejdi perfektně, jako dokument však už bohužel nikoliv. Přesto je však třeba říct, že vytyčený cíl se Silvii Dymákové povedl na jedničku. Téma dostalo více prostoru jak v médiích, tak i v poslaneckých lavicích a po letech tichého tolerování přicházejí změny. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A máme tady další šokující slepenec záběrů skrytých kamer, po kterém se bude opět hlasitě nadávat, útočit a protestovat. Tentokrát ne proti lovcům delfínů, ropným společnostem nebo supermarketům s plesnivou zeleninou; tentokrát řveme na šmejdy, co buzerujou naše babičky a dědy. No ale kdepak jsme, když naše babičky a dědové nastupují do autobusů? Když na ně my, děti a vnoučata, budeme dávat pozor a vysvětlíme jim, že tihle chcípáci jsou dobří tak leda jako zkušební terče nových brokovnic, nebudou muset Silvie Dymákové posílat do kin něco, co s filmovým dokumentem nemá nic společného. Tak až tady dokřičíme, sejdeme se u babi na buchtách, jo? ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Spolu s filmem byla také spuštěna „Petice proti šmejdům“, která rok po uvedení filmu nasbírala přes 170 000 podpisů. Jedna z dominantních firem, které se tímto druhem podnikání u nás živila, oznámila konec činnosti v ČR. Česká obchodní inspekce začala po uvedení filmu udělovat výrazně vyšší pokuty, ale hlavně – seniorů na předváděcích akcích skutečně výrazně ubylo. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)
  • Výraz „šmejd“ byl do češtiny převzat i se svým původním lexikálním významem ze staré němčiny, kde slovo „schmeid“ znamenalo drobné věci ze železa, mosazi apod. Šmejdem se tedy původně rozuměly nějaké drobné kovové (postupně i jiné, zvláště textilní) předměty, s nimiž se obchodovalo. Prodejci těchto věcí, šmejdíři, patrně poměrně často při výkonu svého řemesla inklinovali k nepoctivému jednání, zvláště vydáváním nekvalitních a bezcenných věcí za hodnotné. (sator)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama