Reklama

Reklama

Muž z Ria

  • Francie L'Homme de Rio (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neustále na prahu smrti, ve víru dobrodružství snaží se vyrvat svou snoubenku ze spárů únosců Jean-Paul Belmondo... Vojín základní služby Adrien Dufourquet přijel na týdenní dovolenou do Paříže za svou snoubenkou Agnes Villermosovou. Ta je však unesena tajemnými muži, kteří pátrají po třech soškách, jediných památkách na ztracenou civilizaci Maltéků, které jsou zároveň klíči k bájnému pokladu. Adrien je muž činu a proto se okamžitě vydá únosce pronásledovat. Jeho cesta vede z Paříže do Rio de Janeira, dále do hlavního města Brasilie, pak do hlubin brazilských pralesů a nakonec zpět do Paříže. To vše v příběhu, kde jedna událost střídá druhou, scenerie se mění zázračnou rychlostí a hrdina se neustále ocitá v nebezpečí života, z něhož se mu daří uniknout vždy na poslední chvíli, a to jen proto, aby se vzápětí ocitl v dalším ohrožení. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (231)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Beze strachu můžu říct, že střihač má koule. Protože udržet po celou dobu snímku střih typu "I don't care" a k tomu ho udržet funkční, tomu se říká kumšt. Dle mého odhadu s tím bude mít co dočinění Nová vlna, jelikož mi přišlo, že střih používá přesně postupy, které považuje divák u takového Truffauta za běžné, ale u dobrodružného rodiného filmu se mu můžou jevit přinejmenším podivné. 6/10 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že s Belmondem mám raději filmy, kde už je starší a jde znát jeho herecká vyzrálost; nespoléhá jen na fyzický výkon. Typickým příkladem je Muž z Acapulca. Těch 9 let je velký rozdíl. Nicméně tohle není důvod, proč mě MzR zrovna neuchvátil. Belmondo si i tak svoje odvedl... byť se mi víc líbila Françoise Dorléac. Vlastně jsou to především jejich postavy, které drží film aspoň v lehkém nadprůměru. Prostředí Brazílie, honičky a naklepávačky hlav, na mě totiž dojem neudělaly. Především díky nim zbytečně nabobtnala stopáž do téměř nesnesitelných 110 minut. Dějově to žádná sláva není....předobraz Indiany Jonese bych tam nenašel....snad jen ty sošky. Potíž je prostě v tom, že za těch 60 let vzniklo mnoho lepších dobrodružných komedií a v této konkurenci už MzR zaostává. Ale chápu, že ve své době to mohl být kinohit. Podvědomě jsem se Muži z Ria desítky let vyhýbal.... měl bych asi víc dávat na intuici. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Muž z Ria je příkladem nestárnoucí a propracované populární žánrovky, u jaké i já coby náročný divák dokážu být nadmíru spokojen. Poté, co mi přinesl s odstupem času opakovaně stejný (a možná ještě větší) zážitek , neváhám jít do plného počtu. Z dobrodružně akčních blockbusterů roku 1964 u mě spolehlivě porazil nejen prvního Fantomase, ale i bondovského Goldfingera. Inteligentní směs akce, dobrodružství, komedie, romantiky a kriminální zápletky mi tady připadala ve velmi dobře vyváženém poměru, gagy, hlášky i jiné vtípky rozmístněny rovnomerně do celého filmu a příběh po celý čas držící pohromadě. Ke všemu, byť jen v prvních 15 minutách, tady máme jednoho z nejstylovějších detektivů 60. let (Daniel Ceccaldi) s věčně nasazeným a nezapáleným cígem v puse, a u následného dobrodružství jsem se tady překvapivě (narozdíl od jiných exotických spektáklů, které v mnoha scénách nedokážou zaujmout ničím jiným, než tím prostředím) vůbec nenudil. Tvůrci rozumně vysvětlili i nebývale silné fyzické schopnosti hlavního hrdiny včetně schopnosti řídit letadlo (Adrien má čerstvě za sebou vojenský výcvik a slouží u letectva, odkud vyjíždí na týdenní dovolenou), ačkoliv ostatně v takovém nadhledu, jakým celý film včetně nezdolného Belmondova hrdiny s nenásilným pomrkáváním po parodii oplývá, vlastně nějakou (ne)uvěřitelnost nemusím řešit... o to víc mě zároveň hodně bavily na Adrienovi ty nečekaně nezdařilé kousky, ať už šlo o havárii hned při první honičce nebo nepodarek s pytlem vápna (nímž chce praštit svoje protivníky, ale místo toho se mu pytel ve vzduchu roztrhne a zasype se vápnem sám), čímž se vůbec Belmondův Adrien s pomezi klasických akčních hrdinů odlišuje a připadá mi tak svou občasnou nedokonalostí ještě zábavnější. [90%] ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mám ráda muže odvážné a drsné. Mám ráda muže šarmantní a velkorysé. Mám ráda muže s duší malého kluka. Mám ráda muže, kteří mě vždycky rozesmějí. Tudíž mám ráda Jeana-Paula Belmonda a jeho filmy. Z "mužské" série si mou největší přízeň získal ten z Acapulca, ale tohle je moc milé a zábavné dobrodružství, u kterého lituju jen toho, jak krásnou a nadanou herečku Francie ztratila ve Francoise Dorléacové. Ale tu růžovou s hvězdičkama snad prosím radši ne... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé a nekonzistentní. Snaží se to být vtipné, ale moc není, dobrodružné, jenže bez nějakého tahu na branku a jen změny lokací nestačí, Adrien všude narazí na chápavé a nápomocné domorodce (ta závěrečná scéna s indiány seřazenými dle velikosti, to už bylo vážně moc), do toho pár vražd, což se zas nehodí ke komedii, navíc tu zabijí jednu z nejsympatičtějších postav, ta zpěvačka-hospodská nechápu, proč profesora sponzorovala, když spolu nemohli léta nic mít, neb profesor dlel v Paříži, ani neruším, kde sehnala tolik peněz, a nakonec jsme se ani toho pokladu nedočkali. Cážně mi to přišlo zoufale nevtipné, ačkoliv se Belmondo snažil film oživit kaskadérskými kousky, ale i ty jsou zde jak pěst na oko. A postava Agnes byla na zabití, než aby ji někdo až takhle adoroval. A asi jediné, co si budu pamatovat z filmu, tak jak Belmondo vždycky sprintem honil auta v Paříži, Riu i městě Brazílii, případně kraulem honil na moři lodě. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (29)

  • Při vzdálenějších záběrech žlutého letadla, které Adrien (Jean-Paul Belmondo) pilotuje, je potah kabiny neporušený. Při záběru zblízka jsou vedle kabiny v potahu díry. (B__)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama