Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Řízná retro kriminálka, ve které se nikdo s ničím moc nemaže, zejména pak Jean-Louis Trintignant s nějakým hereckým projevem. Jeho minimalistický chladný až krutý výraz je konzistentní a hlavně naprosto trefný. A také velmi dobře v paměti uchovatelný, pročež si Emila Buissona budete velmi pravděpodobně pamatovat déle a lépe než podstatně lidštějšího a neméně skvěle ztvárněného policajta Rogera Borniche. Povídka O Policajtovi má to kouzlo a atmosféru, které pramení z osobnějšího vztahu mezi dvěma hlavními hrdiny stojícími na opačných stranách zákona - viz třeba Mannův Nelítostný Souboj - a je-li film navíc tak dobře zahrán jako je tento, má všechny předpoklady stát se klasikou. Ne automaticky extra špica klasikou, ale zcela jistě 80%ní klasikou. PS: Nečekal bych, že dabing Josefa Abrháma bude Delonovi tak skvěle sedět. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tahle kriminálka nestárne, pořád je výborná, ode mne bez připomínek.. Alain Delon zahalený cigaretovým dýmem je v roli inspektora Borniche skvělý, moc se mi líbí, no a Jean-Louis Trintignant jako vraždící monstrum tak přesvědčivý, že mi z něj a jeho ledových očí běhá mráz po zádech ještě teď.. Film, ke kterému se vracím, dnes večer potřetí.. Pochvalu zaslouží i velice příjemný dabing, zejména Josef Abrhám a Josef Vinklář odvedli znamenitou práci.. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ve francouzských kriminálkách se to psychopatickými zabijáky jen hemží, ale první místo patří rozhodně Jestřábovi z Lovce hlav a Emilu Bouissonovi z Povídky o policajtovi. Jeanu-Louisi Trintignantovi stačí pohled, aby se divákovi ježil zátylek a postavy braly kramle. Ovšem komisař Borniche také není žádné ořezávátko, i když pistole není jeho hlavní komunikační prostředek. V kategorii krimi je tenhle film extratřída. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vzorová francouzská filmařina, které zároveň vévodí starý poctivý český dabing. Osobně si myslím, že bez něj by to na pět hvězdiček nebylo, ale s ním Alain Delon a Jean-Louis Trintignant působí tak dokonale, že z filmu máte v průběhu celého příběhu naprosto stoprocentní husinu, bez které by poctivá francouzská kriminálka snad ani nemohla být. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Co všechno čekáte od vynikající kriminálky? Charismatického detektiva, charismatického zločince, pořádně zamotaný případ, vraždu, pátrání, další vraždu, zápletku, rozuzlení a úderné dopadení. A tohle všechno najdete v Povídce o policajtovi. Vy, kteří jste jej zatím neviděli, honem rychle to napravte! Nezapomenutelná retroatmosféra, unavený detektiv Borniche, který kouří jednu za druhou (vynikající Alain Delon), chladnokrevný a až nebezpečně charismatický záporák Buisson (životní role Jeana - Louise Trintignanta), Mário Ital, brutální polda Lucian, krásná Bornicheova manželka a další žánrové lahůdky na vás zde čekají. Nejlepší Francouzská kriminálka a možná i nejlepší kriminálka vůbec. 100%. P.S.: Dabing ČST filmu dodává nepřeberné grády a film je s ním možná lepší, než v originále. Josef Abrhám namluvil Alaina Delona snad nejlépe ze všech a Jeana Louise Trintignanta nemohl namluvit nikdo lépe, než Josef Vinklář. A co je nejdůležitější - kdyby se náhodou v době vzniku dabingu natočil český remake, umím si v hlavních rolích Abrháma (narozdíl třeba od Pavla Trávníčka) a Vinkláře představit. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen a vytištěn na 35mm negativ pomocí sférických kinematografických postupů, jak bylo běžné u filmů vyráběných od 50. do počátku 90. let. (classic)
  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)
  • Natáčení probíhalo ve Francii a Itálii. Točit se začalo 3. února 1975. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama