Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nacisty okupované Paříži roku 1942 žije obchodník se starožitnostmi, který bohatne z laciných nákupů uměleckých předmětů od Židů. Z novin se dozví o svém židovském jmenovci, po kterém začne pátrat. Postupně se zaplétá do ponurého labyrintu rébusů a tajenek, až je nakonec zatčen a deportován… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

igi B. 

všechny recenze uživatele

. . . P.S. Mimo mísu... S dvojím ořezem obrazu a dojebaným (ne)zvukem s českým dabingem nesledovatelné... Zase se jen ptám, proč to ti kulturně impotentní pazdráti z debilní šašské veřejnosrádní pořád dělají? Že by zase nějaká ta >židovina< ... (?!?) . . . Tak snad někdy ten film(!) dám na dvd, želbohu jak koukám, zdá se je vyprodáno... - - - - - (S utrpením nahlédnuto 16.3.2012 na >ajneklajne sprostoru< , /ne/hodnocení 138., otrávený nekometář zde jako osmnáctý - 16.3.2012) ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Zatím žádný film ve mně nevyvolal takový pocit smutku, beznaděje a naprostého zmatení. V určitém směru je totiž až příliš reálný – otázky a nejasnosti vzniklé během příběhu se totiž na konci nevysvětlí, a stejně jako tomu bývá v životě, člověk se může jen dohadovat, co se vlastně stalo. Tempo je pomalé, barvy studené, lidé pobledlí a oči pana Kleina čím dál víc přestávají vnímat realitu. Skvělý film, ponurý a působivý. Nevhodný před spaním. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Polud jsem si "stěžoval" na nedostatek souvislostí v "První klidné noci", potom s nimi šetří Costa-Gavras v "Panu Kleinovi" ze zásady. Pan Klein odhaluje vztahy a důsledky (příčiny již méně), které nás nechávají zcela bezradnými. A čím víc toho ví, a čím méně toho víme my, začínáme tušit jeho neblahý konec. Horečná snaha o vlastní obhajobu, která se postupně mění v palčivou snahu o poznání (Roberta Kleina druhého, který se stává prvním, a nakonec jedním) se stává posedlostí, která ho nakonec musí nutně zničit; jako okaždá posedlost vlastním Já. Inspiraci Kafkovým procesem nelze pominout, avšak mohl i sám inspirovat, třeba v dramatu Kressmanna Taylora - Adresát neznámý (2003). ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mohla to být docela zajímavá "kafkárna", lehce detektivní, lehce mysteriózní, kdyby ovšem její příběh nebyl místy rozmělněný natolik, že jsem si až říkal, jestli jeho cílem není unudit diváka k smrti. Ale po řemeslné stránce zručná a pohledná práce, tak jak to Francouzi dříve uměli, Delon jako obvykle charmantní, sfinga Moreau jako obvykle krásná, i když bohužel jen v jedné jediné scéně. / Hm, jak si tak teď čtu zdejší komentáře, nejsem s tou "kafkárnou" příliš originální. Ale co jiného k tomuhle filmu taky napsat... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se už dlouho těšil a čekal jsem pětihvězdičkovou záležitost. Ach ty očekávání, jsem poměrně zklamaný. Zcela průměrný film, který neurazí ale ani nenadchadne. Člověk u něho musí dost myslet aby pobral všechny souvislosti. Ten film ale není moc chytrý, je prostě zmatený. Samozřejně mě nechával v napětí, ale i ten konec mě zklamal. Jakožto milovník fr. dramat jsem zvyklý na jejich poměrně otevřené konce. Vlastně je mám i hodně rád, když se z nich dá rozuzlení a pointa zřetelně poznat. Ale tady byl konec dost divný a vlastně u mě ten film ještě zkazil. Jsem z toho poměrně nešťastný, tak kvalitní, poutavý a originální námět (člověk si pořád říká jak to jenom může dopadnout) a výjde z něho tak průměrný film. Teď to vypadá jako že jenom kritizuju a přitom dávám trojku. Ale ten film není špatný. Námět mě dost zaujal, zajímalo mě jak to dopadne a Delon v něm taky opět ukázal kus svého hereckého úmění. Jen mě prostě topil ve zmatku, který nakonci není vyjasněn. A to je můj základní problém s Panem Kleinem. Je mi to moc líto.:-( 60 % Ale plánuji se na to po čase podívat ještě jednou a víc se přitom soustředit. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Snímek získal v roce 1976 Césara za nejlepší reiži, nejlepší design a nejlepší film. Dalším 4 nominace ve vítězství neproměnil. (Terva)
  • Dle Delonových (Robert Klein) vlastních slov je to nejlepší film, který kdy produkoval a nejkrásnější role, kterou kdy hrál. (theSaint)
  • Trvalo dva roky, než Delon (Robert Klein) nalezl režiséra pro tento snímek. (theSaint)

Reklama

Reklama