Reklama

Reklama

Bazén

  • Francie La Piscine (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Alain Delon, Romy Schneiderová a bazén plný lásky, zášti a žárlivosti... Novinářka Marianne prožívá dovolenou v luxusní vile na pobřeží Středozemního moře s přítelem Jean-Paulem, neúspěšným spisovatelem, který nyní pracuje v reklamě. Vilu jim půjčili přátelé, kteří na léto odjeli do zahraničí. Marianne a Jean-Paul jsou spolu již přes dva roky a zdá se, a na první pohled je jejich vztah harmonický. Na neohlášenou návštěvu přijíždí Harry s osmnáctiletou dcerou Penelopou. Harry je úspěšný, modrooký krasavec, bývalý Mariannin milenec. Je přirozené, že se Jean-Paul neubrání žárlivosti. Napětí stoupá, zejména, když se Jean-Paul začne sbližovat s Penelopou. Ta mu otevřeně řekne, co si o něm její otec myslí: že je budižkničemu, který to nikdy nikam nedotáhne, že mu Marianne přenechal, když… Krásná letní atmosféra je pryč, je to návštěvou Harryho nebo si to Jean-Paul s Marianne nesou v sobě. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (108)

Radko 

všechny recenze uživatele

Bazén ako taký je príjemná zábava a osvieženie. Na chvíľu, ak je s kým k nemu ísť, a ak je na koho sa pozrieť. Trochu čosi vzťahové riešiť. Sem-tam si začľapkať. No na dve hodiny je tohto zúfalo málo. A tak sa letné prevaľovanie pri bazéne obohatilo o krimi líniu riešenia vzťahového štvoruholníka. Ale nestačilo to. Vo výsledku je bazén príliš strnulý, scenáristicky chudobný a celkovo tak prihlúply, že to celé nemohlo byť myslené ani vážne, ani ako irónia prázdneho prežívania. Jednoducho: priemerný film s ikonickými hercami svojej doby, ktorý za opakované pozretie nestojí. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Romy Schneider jasně kraluje tomuto filmu. Její Marianne je šarmantní, okouzlující, sympatická žena a Romy vypadá, že to ani nemusí hrát, že je taková i ona. Její charisma a talent jsou jasně zřetelný. Spolu s Delonem vytvořila dvojici, jejíž jsem vše věřila a chemie mezi nimi je skoro dotknutelná. Možná je to dáno tím, že spolu v minulosti tvořily partnery i v soukromí a prostě jim to spolu sedne. Naproti tomu Delonova postava Jean-Paula mi nebyla moc sympatická. Nebo možná byla, nevím a nevyznala jsem se v něm. Maurice Ronet byl skvělý ale Jane Birkin mě nebavila, naopak spíš nudila. Film má mnohá plus, která mě na filmu bavila. Atmosféra, přestože zalitá sluncem a léto plném proudu, byla nepříjemně tísnivá. Prostě víte, že se stane něco špatného. Film je rozjetý od začátku a postupně děj graduje, je to napínavé. Pohledy očí hlavních postav řeknou více než kdejaká slova (hlavně u Romy). Jsem spokojená. ()

Reklama

Markussis 

všechny recenze uživatele

Bazén jsem viděl již mnohokrát a vždy se k němu znovu a rád vracím. Je to film, který je ve svém základu jednak z režisérského a také z hereckého hlediska perfektně odveden. S přihlédnutím na jednotlivé prvky, které se zde sešly a skvěle do sebe zapadly, je tento film unikátní. Začnu tím, že film má skvělý scénář, který vychází z užasné psychologickopatologické hry, kterou díky závisti spolu začali hrát Alain Delon a Maurice Ronet. Postupem času se do toho, byť jakýmsi nevědomým a mírným způsobem, přimíchává i Romy Schneider. Alain Delon postupně poznává, jak se jeho neblahá předtucha naplňuje zejména v tom, jak ho jeho bývalý přítel nenávidí, a tím se sám dostává do situace, kdy jeho rozum je naprosto oslepen, jeho agresivita a emoční nestabilita je sebevědomím a přetvařováním se jeho přítele postupně stále více stimulována. A tak ho nakonec v záchvatu vzteku utopí v bazénu. Následný střet s jeho družkou je přirozený, avšak jejich závěrečné vzájemné pochopení se je grandiozní. Skvělý scénář filmu ovšem zdaleka není vše. Naprosto nutné považuji zdůraznit, jak nesmírně vydařená zde je typologie postav. Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet a Jane Birkin zde díky této skvělé typologii nevytvořili jen pouze něco zdánlivě věrného a uvěřitelného. Společně zde vytvořili obraz lidské duše, která je tak snadno náchylná k tomu, aby se nechala svést ze své cesty, ať už v dobrém či zlém slova smyslu. Film má v sobě díky nádhernému prostředí, ve kterém se jeho děj odehrává jisté prvky symbolismu. Nikdy nezapomenu na krásnou ústřední éterickou píseň, při které se v záběru objevuje obraz stromu na hladině bazénu a odlétající holubice.Toto byl okamžik přímo průzračné esence romantiky šedesátých let minulého století. Film není zdaleka určen jen pro hloubavé povahy, zabývající se samotnou psychologií postav. Film je naprosto dobově stylový a jeho celkové obrazové a hudební podkreslení přímo mistrným způsobem zachycují končící dekádu šedesátých let západní evropy, která se nesla v jakési mystické atmosféře, jejíž úkolem bylo shrnout a zakončit události let minulých. A právě v této atmosféře zde spatřuji okamžiky čisté nadčasovosti. Bazén je podle mého názoru jedním z režisérských vrcholů Jacquese Deraye. V kariéře Alaina Delona se Bazén hrdě vyjímá a on se k němu pyšně hlásí. Pro Romy Schneider byl tento film naprosto neoddiskutovatelně, co se její herecké budoucnosti týkalo, existenčním mezníkem. Bazén osobně považuji za jeden z moderních vrcholů francouzské i evropské kinematografie vůbec. Stal se jistým překlenujícím mostem mezi starou a novou nastupující generací, má neuvěřitelnou výpovědní hodnotu, co se mnoha věcí týká i dnes. Ale opět zdůrazňuji! Téměř vše je otázkou vkusu a citu, takže kdo chce, má v tomto filmu, co nacházet, o tom jsem přesvědčen.Tento film se stal jedním z důvodů, proč jsem se zamiloval do filmového plátna, děkuji. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rozhodne lepšie, než nová verzia Sparné leto, kde Romy Schneider bola nahradená skeletóznou smrtkou menom Tilda Swinton, čo je pokrm estetický i ručnorozkrokový len pre lahodárov s kulinárskym rozsahom od vychrtliny Twiggy po Fantozziho dcéru, ku ktorej prísudok už dávať netreba, ale jedna podobná Ukrajinka teraz vyhrala Miss Japonsko! V podstate je toto aj slušnejšia verzia, oproti tej pokrokovej z roku 2015, kde hercom furt niekto asi kradol šaty. Škoda len, že tá krimi a dramatická vložka trvá kratšie, než naháňanie sa za pudovými záležitosťami, ktoré však bigotne boli znázornené len v hetero rovine. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama s nulovou psychologií postav. Nesnesitelně stoický styl vyprávění (ne)příběhu o (snad) lásce, žárlivosti a závisti navozuje podobný pocit vnitřní prázdnoty, jenž čiší z hlavních hrdinů. Dva muži, dvě ženy, nesympatické a neživotné entity neuměle se potácející v jakési Potěmkinově vesnici umělých emocí. Hezká těla v hezkém bazénu z ohyzdného filmu. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (25)

  • Alain Delon v rozhovore povedal, že keďže jeho bývalá priateľka Romy Schneider a dobrý priateľ Maurice Ronet zomreli predčasne a za tragických okolností, opätovné prezeranie filmu je pre neho jednoducho príliš bolestivé. (Arsenal83)
  • Práve počas nakrúcania tohto filmu vypukla Markovićova aféra. Telo Stevana Markovića, Delonovho bodyguarda, bolo objavené na verejnej skládke v dedine Élancourt, Yvelines, 1. októbra 1968, pričom tlač Delona so smrťou spájala. (Arsenal83)
  • Delon se tou dobou vzpamatovával z rozvodu s Nathalií Delon a po dobu natáčení byl ubytovaný na haciendě Brigitte Bardot. (Rosalinda)

Reklama

Reklama