Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předvolební boj o první místo na radnici jednoho francouzského města vyústil ve tragédii, když zastánci současného starosty napadli aktivisty z tábora protikandidáta. Vůdce násilníků Portor jednoho z nich ubil k smrti, zastřelil policistu, který chtěl zasáhnout, a uprchl z místa činu. Případ dostal na starost komisař Verjeat. Jeho snahu najít Portora cílevědomě kříží starosta, obává se totiž, že by ho zabiják po dopadení zkompromitoval. Politik má dlouhé prsty, podaří se mu dokonce dosáhnout Verjeatova přeložení. Policista se však nevzdává, před odjezdem do nového působiště chce ještě dopadnout vraha. Pokračuje tedy v pátrání, ačkoli se to jeho nadřízeným vůbec nelíbí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Trochu neobvyklá kriminálka, o to zajímavější a povedennější. Na jednu stranu tu je klasická detektivní zápletka (nutno podotknout že kvalitní) ale důležitější je zde celková kritika politiky. Lardart je i mnohem výraznější postava, než Portor. Lanouxe snad poprvé v životě, vidím podávat dobrý výkon. Svou postavu vystihl naprosto přesně. Mohl mít víc prostoru. Jinak Nelítostnému souboji nelze nic vytknout. Je to velice chytrá a nadčasová kriminálka, která mě dost bavila. Opět se samozdřejně musím pozastavit u výborných hereckých výkonů. Nejlepší je zcela nepřekvapivě Lino Ventura. Jeho obrovské charisma a vynikajcí minimalismus v herectví, udělalo z Varjelta jednoho z nejsympatičtějších filmových komisařů, které znám. Lino byl prostě mistr a to budu opakovat, donekonečna. Teď na to ale nemám moc čas, takže třeba někdy jindy... Dewaereho upřímně vůbec neznám, s Linem ale vytvořil zajímavou dvojku. A Guiomar je vynikajcí slizoun, jako vždy. Jinak chtěl jsem dát 4 a půl, ale závěr rozhodl. Byl velmi silný a celkově na mě udělal neuvěřitelně velký dojem. Takže dávám 5. Sbohem, kuře. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Je nad slunce jasné, že kde jsou politici, moc, peníze, je i korupce, potažmo zločin (v tomto případě dvě vraždy). První, co bych ráda pochválila, je scénář, Francis Veber do staré dobré kriminálky vepsal ještě cosi navíc a úplně parádně to celé uzavřel. Za samotný závěr přihazuji pátou hvězdičku. Druhá věc je úžasný herecký ansámbl, v roli čestného komisaře Lino Ventura, k němu sympaticky vyosený mladý parťák Patrick Dewaere, luxusní politický zmetek Victor Lanoux a vrahoun v podání Claudea Brosseta taktéž na výbornou. Třetí je můj osobní smutek, smutnílek, nad tím, jak se vlastně vůbec nic nezměnilo a nadčasovost snímku je zdrcující, k tomu tedy slza v oku, takovýhle film už asi nikdo dnes nenatočí. No a zbytek ve zkratce... strhující příběh, příjemný hudební podmaz, mému oku libý střih a těch 90 minut bylo vážně přepychových. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Francouzská kriminálka staré školy, kde jde policajt po krku jednomu padouchovi, ale pod nohy mu hážou klacky jeden politik a také jeho nadřízený. Lino Ventura v roli komisaře Verjeata má charismatu na rozdávání a jeho vyšetřovací metody jsou dokonale přímočaré. Filmu prospívají i humorné vsuvky, třeba když Verjeat před policejní budovou doslova vyhází mlčky protestující bandu nějakých harekrišňáků, to je fakt nářez :D. Nebo scény v nemocnici, kde je na lůžku pacient (Dominique Zardi) se zlomenou klíční kostí a dějí se mu tam další absurdní úrazy. Ve snímku je spousta známých francouzských tváří a výsostný je také český kinodabing z roku 1979, stačí zmínit jména jako Petr Kostka, Petr Oliva, Stanislav Fišer, Čestmír Řanda, Ferdinand Krůta, Vladimír Krška, Libuše Švormová, Ladislav Mrkvička nebo v titulní roli František Vicena, který Venturovi sedí perfektně! Ocenit musím také novou zrestaurovanou verzi, kterou právě vysílala ČT2. Luxus! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Epesní stará a poctivá francouzská kriminálka bez jediného hluchého místa. Lino Ventura a jeho charismatický komisař Verjeat na sebe s přehledem strhává veškerou pozornost a i když je vám od začátku jasné, že padouši absolutně proti tomuto policejnímu supermanovi nemají šanci, tak si užíváte každý křupnuvší klacek pod jeho nohama. A to až do skvěle vymyšlené závěrečné pointy, která by se dala shrnout jedním slovem, nasrat. Nekompromisních pět! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skvělým starým detektivkám evropské západní školy ozdobeným původním dabingem se míň než 5* nedává! Víte, kolik podobných filmů v šedesátých a sedmdesátých letech vzniklo? MÁLO, bohužel málo. Lino Ventura i Patrick Dewaere by byli ozdobou každého policejního sboru, a ta skvělá finta... mňam! Z hlasů vynikají Vicena, Oliva, Kostka. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Film byl inspirován skutečnou událostí, která se stala v roce 1971 v Puteaux (Ile-de-France, Francie). (Snorlax)
  • Když byl film v dubnu 2009 vydán ve Francii na DVD, bylo na zadní straně obalu uvedeno, že je „zakázán pro děti do 12 let“, přestože byl v kinech uveden pro „všechny diváky“. (classic)
  • Panorama Rouenu se natáčelo na Côte Sainte-Catherine a v Bonsecours, rue des Aigles. (classic)

Reklama

Reklama