Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom chtěli volně přenést hantýrku hollywoodské "továrny na sny" do českých poměrů, mohli bychom v případě JEZEVČÍ SKÁLY po právu mluvit o "béčkovém" dětském seriálu, který v dobovém kontextu přesto patřil mezi lepší díla jak ostravské dílny, tak dětské tvorby jako takové. Romantický, značně idylický příběh mnoho získal angažováním Tomáše Holého, podcenit však nejde ani postavu dědy, hraného vynikajícím, u nás zapomínaným a nedoceňovaným slovenským hercem Gustávem Valachem. Mluvím-li o béčkovém seriálu, mám na mysli velmi dobře zvládnuté řemeslo včetně scénáře, dílo, které je nad šablonou, aniž by se jí však zcela dokázalo vymknout. Jakkoliv stárne s počtem let, která uplynula od jeho prvního uvedení, v konfrontaci s dnešním průměrem nejenže nemůže neuspět, ale patrně bych ho v takovém případě zbavil jeho "béčkového" hodnocení. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který netřeba blíže představovat. Šumavská příroda v hlavní roli a do ní zasazený příběh malého Vaška, kluka sice z města, ale který není žádný zhýčkaný fakan a svého dědu lesníka má rád, i přes jeho občasnou nevrlou náturu. Václav Gajer se více než na příběh soustředil na krásy přírody ve které herci hrají vzorně a Holý se těm dospělým v pohodě vyrovná díky svému citu pro autentičnost. Dneska asi dětský divák s tímto filmem toho moc neobjeví, protože mu bude připadat svým pojetím nudný a zastaralý. Bohužel je to částečně pravda. 60% ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

První díl příjemné oddychové trilogie pro děti i dospělé ze Šumavy. Většina filmu je o seznamování se starého bručouna Gustáva Valacha v roli opuštěného myslivce se svým neposlušným vnukem Tomášem Holým. Vrcholem celého filmu je ovšem nezapomenutelné zachraňování jezevčíka. [11519. hodnocení, 134. komentář, 65%] ()

Derek 

všechny recenze uživatele

prvy diel zo sumavskej triologie tomasa holeho. pribeh nepatri k tym najzlozitejsim a reziser gajer sa viac sustreduje na lyricno a krasy sumavskej prirody, ale holy ako maly vena ma charismu na rozdavanie a jeho chemia so starsimi hercami je neuveritelna (valach ako holeho dedo je tiez skvely). finale s "jezevcem zabijakem" ma vzdy dostane... ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Dětský film. Dětský film z konce sedmdesátých let minulého století. Pro znalého člověka místních poměrů je tímto řečeno vše. Největší a nejlepší co na tomto snímku existuje byl dětský herec Tomáš Holý. Film jako takový je podprůměrný a jako dětský snímek oslovoval nás co jsme v té době byli děti. Dnes se na něj podívám z nostalgie kvůli vlastnímu dětství, které je už bohužel dávno pryč. Rozhodně se na něj nedívám pro jeho kvality. Moc jich totiž nemá. Pochybuji, že dnešní děti film dokáže oslovit a tudíž tento snímek souboj s časem bohužel prohrál. Není divu, poněvadž kromě zmíněného Holého nemá celkem nic co nabídnout. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)
  • Po střelbě na jelena se Gustáv Valach (hajný Straka) a Tomáš Holý (Vašek) jdou podívat na skoleného (spícího) jelena. Když Vašek pogratuluje svému dědovi k trofeji se slovy „lovu zdar“, tak mu hajný odpoví „lovu dík“. To ovšem není dle české myslivecké mluvě tradičně správně, a tak se díky tomuto filmu stal z této odpovědi mezi myslivci spíše zlozvyk. Správně se na pozdrav „Lovu zdar!“ odpovídá opět větou „Lovu zdar!“, nebo zkráceně jen „Zdar!“ (karlosss18)

Reklama

Reklama