Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Dětský film. Dětský film z konce sedmdesátých let minulého století. Pro znalého člověka místních poměrů je tímto řečeno vše. Největší a nejlepší co na tomto snímku existuje byl dětský herec Tomáš Holý. Film jako takový je podprůměrný a jako dětský snímek oslovoval nás co jsme v té době byli děti. Dnes se na něj podívám z nostalgie kvůli vlastnímu dětství, které je už bohužel dávno pryč. Rozhodně se na něj nedívám pro jeho kvality. Moc jich totiž nemá. Pochybuji, že dnešní děti film dokáže oslovit a tudíž tento snímek souboj s časem bohužel prohrál. Není divu, poněvadž kromě zmíněného Holého nemá celkem nic co nabídnout. ()

roza101 

všechny recenze uživatele

U mě je tento film klenotem české kinematografie.Herecké obsazení,pěkná příroda,ta obyčejnost... Ať mě někdo vysvětlí to, že dřív neměli techniku, nepotřebovali triky a dokázali udělat film, který neomrzí ani po tolika letech, a teď v současné době, cokoliv natočí, ať už se jedná o Babovřesky, a tak bych mohl pokračovat do nekonečna,se na to jednou kouknu, někdy to ani nevydržím ,a už si to nikdy nepustím.A Tomáše Holého je neskutečná škoda, i když se rozhodl opustit hereckou kariéru. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rodiče malého Vaška jsou velmi zaneprázdněni, a jsou nuceni Vaška "odložit" k dědovi, hajnému v lesích uprostřed Šumavy. Hajný Straka je ale starý mrzout, a jediného koho snese je jezevčík Brok, takže tímto nápadem není vůbec nadšený. Ale malý Vašek si ho svojí láskou ke zvířatům a zvídavými otázkami nakonec získá, a oba pak musí bojovat o Brokův život se zrádným jezevcem (po kterém je pojmenována celá skála)... Film má jednu velikou přednost, a to je jeho délka. Než si všimnete, že se vlastně docela nudíte, tak jsou tu závěrečné titulky. Ale ne, našla by se i další pozitiva - například dětská herecká hvězda Tomáš Holý či záběry krásné šumavské přírody. Příběh je ale velmi naivní, a oproti podobným filmům s Tomášem Holým z tohoto období nepřináší nic objevného (ba naopak).... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pěkný dětský film s dosud nepřekonanou dětskou hvězdou českého filmu Tomášem Holým. Na filmu vyniká hlavně krásná Šumavská příroda. Tahle trilogie je poměrně průměrná, ale má pro mě takové zvláštní fluidum, že pokaždé, kdy tyto filmy vysílají, se dívám a pořád se mi to líbí. Proto tu jednu hvězdičku navíc. ()

topol999 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší díl trilogie s T. Holým a G. Valachem. Nerudný Straka je občas dost otravný, ale na druhou stranu je jasné, že by za vnuka v konečném důsledku dýchal. Na tomto filmu je super, že i přes absenci akce ubíhá Jezevčí skála vcelku dobře a nenudil jsem se. Zmiňovat kouzlo Šumavy by bylo nošení dříví do lesa. Dnešní mladá generace je v tomto ohledu naprosto ztracená a zkažená. PS: Mě je 24 a do lesa chodím rád. Velká škoda, že se v dalších 2 dílech neobjevil traktorista Josef Vinklář.... 80% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)
  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)

Reklama

Reklama