Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 1

Recenze (99)

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Nejvíce hvězd patří hercům - fantastické uvěřitelné výkony. A Naomie žlutá moc sluší :) Děj je více zkratkovitý ( jak to bylo se spolu vězni. V době prezidentování) ale téměř 3 hodiny jsou využity naplno. Každopádně se nabízí srovnání se sportovním filmem Invictus, který hodnotím lepším počtem hvězd. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mandela je trochu kontroverzná postava a zdá sa, že v dnešnom ponímaní by snáď mohol byť považovaný i za teroristu, hoci s dobrými úmyslami. Avšak nejde tu o hodnotenie jeho osoby, to vyrieši história. Idris Elba je absolútne skvelý vo svojej roli a film sa pozerá dobre, je to životopis spracovaný pre diváka pochopiteľne, pútavo a komplexne. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Černobílá hra, kterou se mi hrát nechtělo. Na jedné straně zlí běloši, na straně druhé chudáci černoši, kterým vlastně nezbývá nic jiného, než se chopit zbraní a bojovat za svoje životy. Taktně je zamlčeno, že pokud by se Mandela a ANC chopili moci, stala by se z JAR jedna z bolševických republik, které by byly slova jako svoboda a rovnoprávnost zcela cizí. Netvrdím, že apartheid byl správným zřízením, ale nedá se na něj nahlížet jen jako na režim, jehož jediným zásadním bodem bylo mlátit černochy. Ať se to někomu líbí nebo ne, tak právě díky apartheidu patří JAR k nejrozvinutějším ekonomikám v Africe. Zatím. Ale podobné věci se neříkají, protože nezapadají o mýtu o Mandelovi. A tenhle film ten mýtus jen přiživuje. Natočeno zručně, Idris Elba výborný a věřím, že pokud se člověk oprostí od averze k uměle vytvořeným modlám, dokáže Chadwickovo dílo ocenit, ale mě to moc nejde. 40% ()

erased 

všechny recenze uživatele

Po působivém zpracování vrcholu Mandelova života Eastwoodem jsem pochopitelně čekal spíš slabší odvar, který se bude souběžně s při jeho natáčení selhávajícím zdravím jihoamerického prezidenta snažit v prvním plánu ždímat slzy nad jeho velkolepou kariérou. To, co se mi nakonec dostalo do rukou je, když ne opak, tak alespoň ta nejlepší reálně možná alternativa. Oproti zmíněnému Invictu jsou totiž feel-good emoce a naivní idealizace tématu tím posledním, o co ve filmu jde a Long Walk to Freedom se naopak nebojí dotknout se i toho kontroverznějšího, z čeho je Mandela obviňován. Asi bych takto pojatou látku raději viděl rozdělenou do několika epizod, které by se jednotlivým obdobím Mandelovy kariéry věnoval podrobněji, i v téměř dvou a půl hodinovém a nepříliš svižně ubíhajícím filmu jsou totiž všechny poměrně zkratkovité. V rámci možností to ale asi nemohlo dopadnout líp - celosvětový hrdina zůstává i přes naznačené přešlapy spasitelem Jižní Afriky, která má od ideálního stavu i po jeho smrti sice stále daleko, avšak rád věřím, že je mu alespoň o krůček blíž. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

V každém ohledu brilantní náhled do života muže, jež je buďto srovnáván s Gándhím nebo s brutálním teroristou typu Talibánce Aafiouma Siddiquima. Resumé ať si každý vydedukuje sám, důležitá je pouze idea, že pro vyšší dobro je dobré zemřít (neplést se zprzněnou verzí, jíž je charakterizován džihád!). Tak si ten náš právník opálenej otevřel hubu na špacír a hurá do lochu, kde strávil 27 let zejména opečováním jablek rajských a kutáním šutrů v prťavých lomech. Na svobodě vegetující choť s radostí přijala odkaz svého muže, jen ho krapet zprznila a vyslala své druhy do krvavé řeže o Pretorii, Port Elizabeth a Durban. V zájmu utišení konfliktu byl Nelson vypuštěn z klece, načež se stal prezidentem JAR, tajemníkem OSN, nositelem Nobelovy ceny a společně s Gándhím nejspíše největším mužem 20. století. Vzhledem k tomu, že ve vězení promeškal celý svůj produktivní věk toho dokázal věru dost. 88% Celosvětový výdělek k 19. 3. 2014: $27,318,680, což je 0,8 násobek budgetu ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)
  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)
  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama