Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Brilantní a smrtelně zábaný film, který já osobně považuji za nejlepší dílko od legendárních Monty Pythonů. Nejlepší skeče jsou mimo jiné ,,Nudná a absolutně nezáživná" sexuální výchova v podání Johna Cleese, cholerický generál Michaela Palina jehož hlas dokáže vyskočit o tři oktávy nahoru, naprosto úžasné písničky v čele s Galaxy song a Every sperm is sacred (a následným protestantským proslovem Grahama Chapmana). Moje nejoblíbenější je bezesporu slavná blicí scéna s Terry Jonesem a Johnem Cleesem (slabým povahám by mohla přivodit nervový šok) která je tak nechutná a absurdní, že si člověk říká ,Jak na to proboha přišli? Odtud pochází i můj nejoblíbenější dialog: ,,Dobré odpoledne pane, jak se dnes vede"? ,,Radši mi přineste kýbl, budu zvracet". ,,Gastone, kýbl pro monsieur"! Doporučuji podívat se na tento film někdy kolem Vánoc, protože si ho člověk víc vychutná díky té atmosféře. A mimochodem, opravdu nevypadám jako pan Creosote. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Z trojice pythonovských filmov kolujúcich po našich kinách sa najviac približuje štruktúre jednotlivých dielov slávnej polhodinovej televíznej série. Navzájom nesúvisiace scény, vracanie sa k už opakovanému motívu uprostred úplne iného deja, prerušenia prestávkami, animované vstupy, pesničky - nesúrodá anarchia deja i postáv, ostrý výsmech ikonkám aktuálnej doby - tak ako to mám v ich podaní rád. Pomerne dlhý odstup od ich posledného spoločného diela spôsobili odťažitosť a chlad idúci z filmu. Toto negatívum ale vyvažuje spracovanie jednotlivých epizód a absencia dobových politických narážok, ktorým som v seriáli nie vždy rozumel a tak mi unikal ich humor a zmysel. Neodolateľne úchylná je najmä scénka s pánom Kreozotom, ktorý sa príde najesť do reštaurácie. Pre priaznivcov grc-artu povinnosť ! ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje absolutně nejoblíbenější Pythonovské dílko, i když přiznávám, že co se králů britského humoru týče, obzvláště ohledně TV "seriálu" mám docela mezery ve vzdělání. Nemůžu to popsat, musíte to vidět. Nejoplzlejší, nejnechutnější a možná právě proto nejnezapomenutejnější pythonovský film obsahuje spoustu zcela zásadních věcí, např. přístroj který dělá "Ping!", hodinu sexuální výchovy, smysl života, nezapomenutelnou píseň Erica Idlea, a hlavně a především Middle Of The Film...Jsou ti chlapi vůbec normální? ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

O několik řádů slabší než předchůdci. I zde je několik skvělých scén, ale většina z nich je zbytečně protahovaná, nemá pointu nebo smysl pro "děj" filmu. Předfilm měl jednu zajímavou hlášku, jinak dost zdržoval a celkově je to jediný ze tří Monty Pythonů u kterého mi hned po zhlédnutí bylo jasné, že už ho nikdy neuvidím (nebo ne dobrovolně). Je to velká škoda, že oproti Svatému grálu či Životu Briana nemá Smysl života ty pravé grády. Možná je to paradoxně tím, že moc tlačí na pilu. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ač jsou reakce ostatních příznivců Monty Pythonů na tento film trochu chladnější, můj názor je ten, že tohle je vrchol jejich práce. Jediný film (když nepočítáte And now for something completely different), který se drží stavby Létajícího cirkusu a je rozdělen na jednotlivé skeče. Některý je slabší, některý lepší, ale jako celek působí velmi mile a velmi vtipně. Na píseň Christmas in Heaven jen tak nezapomenu. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Na tabuli v zasedací místnosti společnosti "The Very Big Corporation of America" (Velmi velká americká korporace) jsou uvedeny názvy dceřiných firem. Některé obsahují slovní hříčky nebo narážky na události ve filmu (např. jméno firmy „Liver Donors Inc.“ odkazuje na scénu s darováním jater). Viditelné názvy na tabuli jsou: Money Factor Printers Ltd, Super Big Ltd, Dawking's Mining Co., Horace Mann and Yure Ltd, Vast Holdings (Europe) Ltd, Star Bright Merchandise Org., Black and White Picture Co. Ltd, D.Odgey Enterprises Ltd, Consolidated Steel Co., Acme Construction Company, Doneys (Florence), Universal Amalgamations Ltd, Rubber Goods Incorporated, The All Enveloping Co. Ltd, Walker, Walker and Jones Bros, Better Plastics Corps, Space Propulsion Lab, Lange and Sons (International), R. Devious Inc., Phil Thevich Consortium, X. Tortion World Wide Ltd, Mirage Land Co., E. Normons and Sons, Micro Computer Inc., Payne, Bickers and Dogood Ltd, World Wide Wine Corp., A. Maze and Lee Huge, Dickinson Kincain Association, D. Crepid Holdings, Interstellar Travel Corp., Cooper's (Purveyors), Wakefeld and Daughter, Fastness and Vast Co. Ltd, Cartwright Tutorials, Arctic Geo. Lab. Co., R. J. McArthur Parks Ltd, Stn. Pendons Ltd, V. Rich and Son, Liver Donors Inc., Moonscape Products Ltd, Data Travel and Experiments, O. Verpaid Associates Ltd. (SeanBean)
  • Při natáčení segmentu "Crimsonova permanentní pojišťovna" se Terry Gilliam nechal trochu unést a místo původně plánovaných pěti minut se dostal na třicetiminutovou stopáž. Tvůrci tuto pasáž nakonec zkrátili na 16 minut a udělali z ní samostatný předfilm. (Terva)
  • Po písni "Every Sperm Is Sacred" se děj přesouvá k protestantům Blackittovým. Z domu mezitím odejde 63 dětí. Ve skutečnosti jich zde tolik nebylo a některé z nich byly hnány zadními kulisami, aby mohly projít dveřmi znovu. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama