Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

Jansen 

všechny recenze uživatele

Třetí film Monty Pythonů, který ale ambice a znaky filmu zcela postrádá. Děj je rozkouskovaný do typických montypythonovských skečů, jakási vypravěčka nás upozorňuje na okamžiky, kdy se film blíží půlce, a kdy konci. Tady zřejmě asi ani nebyla snaha, aby film působil jako celek, což nejlépe dokládá krátký před-film a jeho pozdější „invaze“ do filmu hlavního. Smutnější než samotná forma ale je, že řada scének je na Pythony překvapivě slabá až nudná. Nikdy bych nečekal, že to řeknu, ale tohle představení mých oblíbených komiků mě hodně zklamalo. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

KONEČNĚ!!!! Konečně se mi podařilo odchytnout si poslední díl pomyslné montypythonovské trilogie a pokusil jsem se s spolu s touhle nesmrtelnou bandou chacharů odhalit Smysl života. Jistě, oproti Svatému grálu a Životu Briana výrazně rozkouzkovanější a méně konzistentí, ale probůh, co byste chtěli - dyť je to surrealismus. Mimoto, některé momenty jsou vskutku brilantní a i když se zrovna brnká na vážnější strunu (Idleův monolog o mamince je v podstatě, na Pythonovské poměry mimořádně nezvyklé vážná a nehumorná scéna), nastoupí jako náhrada za absenci záchvatů smíchu poměrně působivé zamyšlení. Nad smyslem života, na tím, o co jsme přišli, když tidle magoři přestali tvořit v takové míře, v jaké dřív.. A také nad tím, zda-li je lepší býti člověkem nebo rybou... ? Protože Life is piece of shit, when you look at it a abyste na to přišli, nemusíte zrovna šlánout pánovi do kbelíšku.. Sakrblé... ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přímo strašlivě nevyrovnané. Některé pasáže jsou naprosto geniální, např. úvodní krátký pirátský film, smrťák a otrávená večeře, malá waflička (i když tam to hodně líže hranice snesitelnosti) nebo chorál každá spermička. No a jiné jsou - no, ne zas tak moc dobré (transplantace je fakt už hodně přes mojí míru). Přesto nehodlám dát míň než maximum, to těm dobrým částem udělat nemůžu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

První polovinou "Monty Pythonova smyslu života" jsem proplula se širokým úsměvem a občasnými výbuchy smíchu, dokonale mě uspokojily absurdní scénky plné sžíravého humoru a nekompromisní kritika čehokoliv - církve, zdravotnictví, armády... Jenže s druhou polovinou smíchu ubývalo a například genialitu zde tolik opěvované blicí pasáže jsem vůbec nepochopila (tlusťoch zvrací až všechny a všechno pozvrací, no ha-ha-ha). Výsledný dojem tedy zůstal někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale vzhledem k výjimečnosti Pythonů, výtvarné stylizaci a celkové ujetosti se přikloním k lepšímu hodnocení. 71% - "Život Briana" zůstal nepokořen. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred každým filmom Montyovcov čakám, že teraz to konečne príde, teraz ma už musia svojim humorom dostať, keď mi to všetci tak vrele odporúčajú. A zase nič. Zopár vydarených fórov, zopár priemerných a zopár slabších. Najkultovejšia je scéna zvracania. Mne pripadala priemerná a trochu prvoplánová. To myslím vyjadruje najlepšie môj vzťah k spoločnej mp tvorbe. Samostatne sa mi páčia viac. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Při natáčení segmentu "Crimsonova permanentní pojišťovna" se Terry Gilliam nechal trochu unést a místo původně plánovaných pěti minut se dostal na třicetiminutovou stopáž. Tvůrci tuto pasáž nakonec zkrátili na 16 minut a udělali z ní samostatný předfilm. (Terva)
  • Děti, které zpívaly "Every Sperm is Sacred" (Každá spermie je posvátná) později prohlásily, že vůbec netušily, o čem píseň byla. (Kulmon)
  • Jediná postava, která se objeví ve všech čtyřech pythonovských filmech, je Bůh (Graham Chapman). (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama