Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

no2 

všechny recenze uživatele

6/10 - Před r. 1989 se tento díl promítal v kinech málokdy, proto nebyl tak ´okoukaný´, což by mohlo svádět k vyššímu hodnocení. Film vznikl ve stejném roce jako nejslabší ze "svaté" čtveřice Vinnetou - Rudý gentleman, ale ve srovnání s ním je ještě o něco horší. Vinnetou jako ´divoch´ mi nesedí a Old Shatterhand jako titulní postava toho hrdinství moc nepředvede a ke konci jen přihlíží závěrečné bitvě... Některé scény mi přijdou hodně absurdní, např. úprk banditů již na základě toho, že se setkají s hlavním hrdinou, nebo závěrečné dobývání pevnosti (Mayovkám prominu cokoliv, ale takové plýtvání s životy indiánů - to už bylo příliš...). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Karl May nikdy nenapísal predlohu k tomuto filmu, možno preto je tento film "najwesternovejši". Poetika a svetlosť záberov ide stranou, všetko je točené proti svetlu ( mám pocit, že na jeseň ), Winnetou je pomaľovaný bojovými farbami, Old Shatterhand urobí veľkú chybu, je tu zabité dieťa a Biela Holubica skáče nahá z vodopádu... ()

Reklama

Davered 

všechny recenze uživatele

Ze všech filmových mayovek ta nejdražší, nejvýpravnější a nejdelší. A, subjektivně vzato, snad i nejlepší. Z Maye zůstala jen jména postav, což je ale svým způsobem snad i pozitivní. Výsledek má totiž spíš než k nějakému naivnímu dobrodružství blíž k temněji laděnému westernu. Je tu celá řada památných scén, za všechny především ta se střeleckým soubojem (vajíčko). Nutno vyzdvihnout také famózní vizuální stránku--je nutnost vidět to na co největším plátně. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

O trochu horší příběh a méně napětí než Poklad na stříbrném jezeře a Vinnetou. Pořád se však jedná o kvalitní western s dobrým příběhem, i když jak říkám, méně napínavým. Ve filmu opět vidíme nádhernou přírodu Jugoslávie a skvostné vodopády. Vinnetou a Old Shatterhand si zde zaslouží 4*. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5... Mayovky mám veľmi rád a Old Shatterhand sa určite radí k tým viac podareným, hoci za klenotami ako napr. Poklad na Striebornom jazere značne zaostáva... Len ma trochu mrzelo, že z Vinnetoua, ktoré túžba po miery bola vždy neoblomná a stál si za svojim, scenárista spravil labilného a prchkého týpka na konci, keď sa rozhodol aj s Apačmi nepochopiteľne zaútočiť na "bledé tváre":))) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Filmová pevnost není tak monumentální stavbou, jak se na stříbrném plátnu zdá. Na délku měřila 140 metrů, na šířku pak 40 metrů. (hippyman)
  • Ke koordinaci natáčení sloužilo osm radiostanic, které však musely být po několika dnech přeladěny, protože vlnový rozsah se shodoval s frekvencí používanou jugoslávskou tajnou službou. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Snímek se může pyšnit oceněním Zlaté plátno za více než 3 000 000 diváků v průběhu 12 měsíců (uděleno 8. 10. 1965 berlínském Gloria-Palastu). (hippyman)

Reklama

Reklama