Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

sud 

všechny recenze uživatele

Romány Karla Maye kde vystupuje náčelník Apačů Vinnetou jsem přečetl asi všechny. Tudíž mohu tvrdit, že stejnojmenná kniha s tímto filmem má společného...no, skoro nic (to sice všechny díly, ale tady ještě méně). Ale řekněte mi, koho by to švalo, když je to tak krásný film!? Celý příběh je sice výtažek z více knih (stejně jako ostatní díly v sérii), ale Vinnetou se právě zde ukázal nejvíce jako Rudý gentleman. Zpočátku zachrání krásnou Rybanu před nebezpečným medvědem. Posléze se do ní zamiluje, ale dokáže přenést přes srdce když se vdá za poručíka Merilla kvůli zpečetění míru mezi indiány a bílými osadníky. Co se týče záporáků, hlavního padoucha Forestera mírně zastiňuje padouch číslo dvě Luka. A navíc se zde objeví snad všichni hrdinové od Stříbrného jezera (vlastně kromě Sama Hawkinse). A ještě, právě zde jsem viděl prvně Terence Hilla. Dost slov. Prostě kult a klasika. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tiež sa mi páči aj keď odklon od literárnej predlohy je značný, ale čo narobíme. Jediné, čo mi vadí, je obsadzovanie rovnakých hercov do rôznych rolí v rôznych dieloch. Asi filmári šetrili. Za starej doby sa snáď ani iné westerny nevysielali ako Vinnetou takže už som to videl toľkokrát, ale celkom sa na to stále dá pozrieť, je tam dosť dobrých ako dobrodružných tak celkom vtipných scén, v tomto diele sa navyše objavili aj iné herecké tváre ako mladý Terence Hill a zloduch K. Kinski takže aj po päťdesiatich rokoch sa to dá. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když zaváháte ... neboť kdo zaváhá, tomu může jeho vyvolenou hravě vyfouknout konkurence. Na druhou stranu - nemůžete čekat, že veliký náčelník Apačů jen tak zuje mokasíny, navlékne bačkory a bude vysedávat u rodinného krbu ... pardon: u rodinného ohniště. V každém případě i tenhle snímek přes svou nespornou prostoduchost stejně neúnavně jako svědomitě střeží nezaměnitelnou atmosféru dávných (a třeba i nedávných) klukovských i holčičích dobrodružných výprav na širé prérie a do hlubokých kaňonů Divokého západu, kde se znovu a znovu v báječně přehledném černobílém světě spolu potkávají a soupeří dobro a zlo, šlechetnost a podlost, statečnost a zbabělost - a v neposlední řadě i láska a nenávist. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Ribanno!!" "Vinnetou!!!" Nezapomenutelné volání v jeskyni, když jde Vinnetou osvobodit Ribannu. A taky nezapomenutelný záporák Klaus Kinski v roli Luca, jenž se vyrovnal dokonce i hlavnímu padouchovi Forresterovi. V roli poručíka Roberta se objeví Terence Hill, který se tehdy ještě jmenoval Mario Girotti. V dětství mě to ani tak nepřišlo, ale tady se masakruje, vraždí oštěpy nebo tomahawky v jednom kuse! Začíná to hned úvodní scénou, kdy medvěd napadne Rybannu a Vinnetou ji zachrání. Klasika mého dětství, na kterou se vždycky rád podívám a nikdy mě nudit nebude. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vědět, že existuje místo, byť jenom ve filmu, kde čestní jsou opravdu čestní, padouši jsou poznat na první pohled a chlapi vždy dodrží své slovo ať je to stojí cokoliv. Do takového světa se člověk vždycky rád vrací, když ještě k tomu Terence, Klaus i Lex mají tak modré oči. Ale moje srdce přesto volá - Vinnetou! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (36)

  • Behom boja v jaskyni, tesne po tom, čo sa zločincom podarí zraniť poručíka Merrila (Terence Hill) a zajať ho aj s jeho manželkou Ribannou (Karin Dor) sa objaví záber, ktorý má znázorňovať Winnetoua (Pierre Brice) a Assiniboinov, cválajúcich na koňoch. Jedná sa však o záber z Pokladu na Striebornom jazere (1962), konkrétne z bitky o Buttlerovu farmu. Nezrovnalosť sa dá spoznať z toho, že Indiáni v tomto zábere sú od pása hore nahí, zatiaľ čo v ostatných scénach majú odevy. (ČSFD)
  • Ve filmu se sešlo několik válečných veteránů z různých stran. Lex Barker (Old Shatterhand) bojoval v řadách americké pěchoty v Africe a Itálii, Pierre Brice (Vinnetou) bojoval v Indočíně v řadách francouzských výsadkářů. Anthony Steel (Forrester) byl příslušníkem britských granátníků a sloužil na Středním východě. Eddi Arent (lord Castlepool) a Klaus Kinski (David Lucas) byli příslušníky wehrmachtu (Eddi prošel boji na východní frontě, Klaus padl do britského zajetí, kde předstíral, že se zbláznil). (Martyn.86)
  • Během natáčení se jugoslávští kaskadéří poprali s německými techniky. Ti totiž při popíjení v motelu, kde byli ubytovaní, začali zpívat píseň "Lili Marleen". V Jugoslávcích tato píseň i devatenáct let po válce probudila bolestné vzpomínky, což Němcům vysvětlili ručně. (Terva)

Reklama

Reklama