Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

pokracuju v letnim sledovani mayovek a ted uz me cekaji jenom ty prumernejsi a horsi, tady je jedna z tech horsich mayovek, aspon ze ta hudba je stejne dobra. pribeh neni spatny snad jen hur natoceny ale asi hodne tady delal dabing Lex Barker tu znel jak mutujic duchodce a Ralf Wolter (Sam) do neho nemel daleko. SPOILER chyba pozornejsi divak si muze vsimnou ze kdyz banditi prepadnou mesto kdy unesou Apanaci a bratra, kdyz se Sam koupe tak ma v ruce pusku pak ji polozi na kad a po strihu ji zase bere z poza kade. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Už jako mladší jsem z toho byl notně zklamaný. Film zachraňuje jen klasická hudba Martina Böttchera a osvědčené duo Lex Barker a Pierere Brice. Nevadil mi vcelku ani Götz George, jenže režijně a scénáristicky je na tom tenhle díl opravdu bídně. Ani herecké výkony nejsou zrovna výstavní. K výslednému špatnému dojmu pak bohužel přispívá i nepovedený český dabing, na hlasech hlavních hrdinů už je znát věk dabérů a ostatní jsou nadabováni vyloženě tragicky. ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Nebylo to tak příšerné, jak jsem si pamatoval z dětství, jen hodně špatné. Tehdy to pro mě bylo ohromné zklamání. Hlavně ta atmosféra Reinlových filmů chybí, dobrodružnost, místo toho to je až depresivní podívaná. Jako dítěti mi z toho bylo vyloženě zle. K takovým pocitům přispěl i strašně tmavý obraz a hrozný dabing. Spolu s Petrolejovým princem, Old Surehandem a Old Firehandem to patří mez ty nejhorší indiánky s Vinnetouem. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nie veľmi zlé, ale aj toto patrí k väčšine voľne pridružených dielov k mayovkam o Winnetouvi a Old Shatterhandovi, ktoré sú slabšie. Už na začiatku, keď Apanači urobili veľmi rýchlu zmenu účesu, či žena Maca Hallera hovorila s vrahmi jej manžela, že ich dcéra išla preč, kým niekto nechytí jeho vrahov, pričom o tom nemohla vedieť a následne smútila, keď jej to prišiel priateľ oznámiť. Pokračovalo to napríklad prepadom, kde chytili banditi práve Apanači a jej brata, ale pritom ich nikdy predtým nevideli. Neskorší dabing trocha mrzel, lebo už to nebolo ono. Scenár a dej sa mi však páčili, začiatok s falošnými kamarátmi to pekne začal a tiež to, ako sa dievča chcelo dobrovoľne vzdať zlatého bohatstva, lebo šťastie videla v niečom inom a až ku koncu pokračovalo celkom dobrou akciou. Stará dobrá trojka Winnetou, Old Shatterhand, Sam Hawkins už tradične predvádzajú štandardne dobré až výborné výkony. Film už nie nejak dobrý, ale rozhodne to nie je utrpenie. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Tak toto se opravdu nepovedlo. Naprosto přímočará a lineární podívaná bez špetky napětí či dějových zvratů. Po scénáristické stránce břečka, akční scény dvakrát neuchvátí a efekty (orel na začátku) jsou místy až k zblití. Dlouho mi tak nepil krev někdo, jako mladý Happy. Korunu všemu nasazuje otřesný český dabing... Když cca 46 letého Shatterhanda dabuje 70 letý Ráž, je to opravdu nekorektní. 2* za překrásnou hlavní hrdinku, zdařilé vtípky vetrána Sama, pár starých známých a za tradičně povedený hudební podklad. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Uvažovalo se o dalších dvou filmech. Měli nést názvy "Vinnetou na cizích stopách" a "Vinnetouova sestra". (Stocki)
  • Hrdina filmu původně nebyl Old Shatterhand, nýbrž Old Firehand. Jelikož však producent Wendlandt při hledání vhodného představitele Old Firehanda nebyl úspěšný, byla role přepsána na Old Shatterhanda, což bylo pro Lexe Barkera vlastně štěstí, jinak by se totiž v roce 1966 v žádné Mayovce neobjevil. (hippyman)
  • Pro rok 1966 měl producent Wendlandt následující plány: nejprve chtěl natočit Míšenku Apanači, následně druhý díl Old Surehanda a třetí film měl být věnován hrdinovi Old Firehandovi, který se měl dokonce objevit již v Míšence Apanači. O Vánocích 1965 bylo však zřejmé, že právě promítaný první díl Old Surehanda bude propadák a Wendlandt narychlo změnil své plány: druhý díl Old Surehanda zcela vyškrtnul a místo něho nasadil po Míšence Apanači Old Firehanda. Jako třetí film pro rok 1966 byl plánován snímek Vinnetouova závěť, pro který se však nenašel vhodný scénář a tak se ho filmaři rychle vzdali. (hippyman)

Reklama

Reklama