Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, proč si museli scénáristé vymýšlet zrovna tenhle příběh a nezkusili ještě něco jiného použít. Old Firehand není úplně špatná postava, ale nějak moc nevyniká. Vinnetou je tu opět jen jako vedlejšák a jeho role není nic skvělého. Ostatní postavy jsou v podstatě vypustitelné a ani Nšo-či nějak moc nepotěší. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá míšenina mezi klasickými německými mayovkami a americkým westernem, jímž se film poprvé očividně snažil být. Z tohoto hlediska se zase o tak špatný western nejedná, i když ve srovnání se podobnými Sedmi statečnými nám zůstává pouze hodně slabý odvar. Hudba Petera Thomase pak musí každého porazit, na druhou stranu slavných původních melodií jsme si užili více než dost, a proto nemůže malá, Mexikem okořeněná, změna ničemu uškodit. Naprosto nechápu zdejší úšklebky nad Rodem Cameronem (mimochodem vzorem pro Fordovu postavu v Raiders of the Lost Ark) ()

Reklama

Tominni 

všechny recenze uživatele

Tak za mě celkem solidní western, sedm statečných říznutých Vinnetouem - tedy Vinnetou se tam spíše jen mihne, jinak to je příběh Old Firehanda a Mendozzy (Rick Battaglia na straně těch dobrých!!!) vs záporák Salas. Trošku mi tam vadí to koketování Nšo-či s Tomem a potrhlý Angličan, ale nakonec - proč ne. Samozřejmě - rozdíl knižní předlohy a filmu nemá smysl řešit vůbec, tady nesedí skoro nic. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Očividně inspirováno Sedmi statečnými. Tohle má s mayovkami společné jen prostředí a tři postavy (Firehand, Vinnetou, Nšo-Či). Akce jsou narozdíl od filmu Apanači celkem slušně natočené, ale to rozhodně nestačí. Film postrádá jakékoliv napětí, herecké výkony jsou nanejvýš silně průměrné. Nejlepší je asi H. Leipnitz v roli Silerse (Salase?), který měl však smůlu na filmy. Leipnitz si zahrál ve dvou "mayovkách", které považuji za vůbec nejslabší. Vedle tohoto snímku jde o Petrolejového prince. 30 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je tam Winnetou a Nšoči, kopa streľby, tak to nemusí byť zlé. Celkom zlé nie, ale na slávne štyri diely Winnetoua to nemá, porovnaniu sa nedá vyhnúť. Výprava nie je nijak odfláknutá, ani záporáci by sa nestratili, len kladné postavy sú nevýrazné. Old Firehand nie je až tak trápny ako Old Surehand, ale film to zaujímavý nie je, asi som ho videl len kvôli skompletizovaniu si celej série. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (21)

  • V socialistické Jugoslávii byl brán velký ohled na status hvězdy, což se odráželo například ve výši diet, které herci obdrželi. Nejvíce dostával Rod Cameron (Old Firehand) – 500 dinárů. Pierre Brice (Vinnetou) obdržel 350 dinárů na den, rovněž tak Marie Versini (Nšo-či), Todd Armstrong (Tom), Viktor de Kowa (Robert Ravenhurst) a Nadia Gray (Michèle Mercier). Ostatní členové štábu museli vyjít s 80 dináry na den. (hippyman)
  • Bylo spotřebováno okolo 2000 litrů benzinu a petroleje, 20 lahví butanu, 40 kg střelného prachu, 1500 kg cementu (prach po výbuchu), 100 metrů azbestové plachty a 2000 metrů elektrických kabelů. (hippyman)

Reklama

Reklama