Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, kolika faux-pas se scénáristé dopustili. Děj tohoto filmu je vyloženě pitomý, nebo pro úplně malé děti (ale to asi tvůrci úplně nezamýšleli). Ačkoli je pohromadě Vinnetou i Old Shaterhand, nepřebije přítomnost obou "bratrů" chyby a hlouposti ve filmu. Navíc obecně nemám rád filmy, kde jsou statečné děti a mladé dívky. Záporáci jsou nemastní - neslaní a ve verzi, kterou jsem zhlédl, je i naprosto zoufalý dabing. Prostě až na pár světlých momentů bohužel skoro vše špatně. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nie veľmi zlé, ale aj toto patrí k väčšine voľne pridružených dielov k mayovkam o Winnetouvi a Old Shatterhandovi, ktoré sú slabšie. Už na začiatku, keď Apanači urobili veľmi rýchlu zmenu účesu, či žena Maca Hallera hovorila s vrahmi jej manžela, že ich dcéra išla preč, kým niekto nechytí jeho vrahov, pričom o tom nemohla vedieť a následne smútila, keď jej to prišiel priateľ oznámiť. Pokračovalo to napríklad prepadom, kde chytili banditi práve Apanači a jej brata, ale pritom ich nikdy predtým nevideli. Neskorší dabing trocha mrzel, lebo už to nebolo ono. Scenár a dej sa mi však páčili, začiatok s falošnými kamarátmi to pekne začal a tiež to, ako sa dievča chcelo dobrovoľne vzdať zlatého bohatstva, lebo šťastie videla v niečom inom a až ku koncu pokračovalo celkom dobrou akciou. Stará dobrá trojka Winnetou, Old Shatterhand, Sam Hawkins už tradične predvádzajú štandardne dobré až výborné výkony. Film už nie nejak dobrý, ale rozhodne to nie je utrpenie. ()

Reklama

krizi 

všechny recenze uživatele

Kdyby už tady nebyl Lex Barker po boku Pierra Brice, tak dávám jasný odpad. Ale protože se bratři sešli, tak tu jednu hvězdu s odřenýma ušima vytáhnu. I když jsem se málem zbláznil, když jsem si uvědomil, že spousta závěrečných scén je již z filmu Vinnetou. Dokonce i Santera jsem tam našel, to je fakt nehodné Vinnetouových dobrodružství. No a o novém dabingu je fakt škoda mluvit. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku dávám za Lexe Barkera a druhou za Pierra Brice. Scénář se vymanil z obvyklé šablony zažehnávání hrozící války s indiány a rozjel paranoidní dobrodružství plné zrady a zvratů. Ani tohle, ikonická hudba a znovu krásné scenérie to nevytáhly alespoň na slabší průměr. Film je špatný po všech stránkách, včetně tolik proklínaného dabingu. To se mu pravda vyčítat nedá, ale papírem šustící dialogy jsou tuším dědictví původní verze. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Co k této mayovce dodat. Máme tu dospívající dívku, coby dceru bílého osadníka a indiánky, která od svého otce dostane k narozeninám zlatý důl. A jak už to bývá, slunce nestačí ani zapadnout a už tu máme padouchy po onom zlatu lačnící. A tak Vinnetou s Old Shatterhandem zase mají co dělat. Svým způsobem to není špatná mayovka, jen kdyby nebyla použitá známá šablona. Nejen přítomností Götze Georgeho, pro kterého se jedná o třetí hereckou účast v této filmové sérii, daná myšlenka a průběh dějství nemálo připomíná mayovku první a to 'Poklad na stříbrném jezeře' (1962). Stejných či alespoň podobných motivů je více než dost. Druhý mayovský počin režiséra Haralda Philippa se tudíž už jen veze na dávné slávě těchto filmů. Jeden nepatrný rozdíl však přeci jen je. Harald Philipp vsadil na drsnější atmosféru, která dnes zřejmě moc připadat nebude. Takže co s tím. Jedná se jen o další etudu Vinnetoua a Old Shatterhanda, která se zdá být bohužel naprosto zbytečnou. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Stejnou železniční trať s malým kaňonem i s lokomotivou jsme mohli vidět už v mayovce Old Surehand (1965). [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Mac Hallerovu farmu postavil Vladimir Tadej u řeky Cetině.  Nacházela se ale na břehu, ke kterému se nedalo dojet autem, a proto museli být materiály i tvůrci převezeni na nafukovacích člunech. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Pri útoku banditov na železničiarov sa Sam Hawkens (Ralf Wolter) schová do sudu, pričom svoju pušku má položenú na sude. Keď sa však v ďalšom zábere vynorí, zoberie si svoju pušku, ktorá je zrazu opretá o stenu za ním. (ČSFD)

Reklama

Reklama